Floarea-soarelui, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

floarea-soarelui-seminte

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este una dintre cele mai importante plante oleaginoase cultivate pe Terra. Uleiul extras din semintele de floarea-soarelui constituie 13% din productia mondiala de ulei. Extractia se realizeaza prin presare, randamentul normal la extractie este in jur de 45%. Turtele de floarea-soarelui au un continut mare de proteine (45-55%), reprezentand un furaj valoros. Calatidiile (resturile de inflorescenta) se pot folosi in alimentatia animalelor. Tulpina este bogata in potasiu, fiind folosita pentru producerea carbonatului de potasiu. Floarea-soarelui este o excelenta planta melifera. In Romania asigura cel mai important cules pentru familiile de albine alaturi de salcam si tei.

Sistemul radicular este pivotant. Acesta permite explorarea orizonturile adanci atunci cand nu exista hardpan (strat de sol impermeabil). Tulpina de floarea-soarelui creste lent la inceputul vegetatiei, apoi intens pana la inflorit, dupa care inceteaza. Este acoperita cu peri scurti si aspri, iar in interior are un tesut medular care poate inmagazina apa. Frunzele sunt dispuse altern, cordiforme, cu marginile dintate, acoperite de perisori, bine dezvoltate. Inflorescenta este de tip calatidiu, protejat de frunze modificate. Cuprinde la exterior un rand de flori ligulate, iar la interior numeroase flori tubuloase hermafrodite fertile. Fructul este o achena de culori diferite. Floarea-soarelui este pretentioasa la lumina, prefera solurile profunde fara hardpan, consuma multa apa (650 mm) si are nevoie de aprox 1500° C pe parcursul vegetatiei.

Tehnologia de cultura la floarea-soarelui

Asolamentul

Floarea-soarelui nu este foarte sensibila fata de planta premergatoare. Rezultate bune se obtin dupa culturile cu recoltare timpurie (cereale paioase de toamna, grau de toamna), porumb sau mazare. Din cauza bolilor comune, soia, fasolea, rapita trebuie evitate ca premergatoare pentru floarea-soarelui. Monocultura este exclusa din cauza atacului de boli, dar si din cauza atacului de Orobanche. Floarea-soarelui poate reveni pe acelasi teren dupa minimum 6 ani.

fertilizare-floarea-soarelui
Fertilizarea

Absorbtia elementelor nutritive este rapida in prima perioada de vegetatie. Peste 66 % din elementele nutritive sunt absorbite in primele 2 luni. Floarea-soarelui nu poate compensa carentele de elemente nutritive din fazele initiale de crestere. Daca nu este aprovizionata bine in primele 3-5 saptamani, planta formeaza putine flori si productia ramane mica, chiar daca ulterior se aplica fertilizanti. Se recomanda aplicarea îngrasamintelor complexe NPK la pregatirea patului germinativ. In perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea de ingrasaminte foliare, hidrosolubile sau biostimulatoare de crestere.

Produse recomandate

pregatire-teren-floarea-soarelui
Lucrarile solului

Floarea-soarelui are nevoie de un sol fara hardpan si bine afanat. Dezmiristitul se realizeaza cat mai devreme posibil, dupa recoltarea plantei premergatoare. Aratura se realizeaza la adancimea de 22-25 cm. In cazul unor soluri grele se poate efectua lucrarea de scarificat la 60 cm. Pregatirea patului germinativ se realizeaza cu agregate complexe pentru reducerea numarului de treceri si implicit reducerea tasarii solului. Se va evita afanarea si rascolirea excesiva care favorizeaza pierderea apei din sol.

semanat-floarea-soarelui
Samanta si semanatul

Samanta trebuie sa aiba puritate de minimum 98% si capacitate de germinare de minimum 95%. Se vor folosi seminte mari si omogene pentru reducerea pierderilor. Zonarea hibrizilor se realizeaza in functie de conditiile pedo-climatice. Impotriva bolilor si daunatorilor se recomanda tratamentul semintelor. Semanatul florii-soarelui incepe atunci cand in sol se realizeaza pragul minim de 7-8 grade Celsius, la 5-7 cm adancime. Calendaristic, epoca de semanat incepe din data de 25 martie si se termina in data de 15 aprilie. Densitatea optima are valori variate (45.000-60.000). Aceasta se stabileste in functie de tehnologia de cultura si de conditiile pedo-climatice. Adancimea de semanat este de 5-7 cm, sau 4-5 cm daca solul este umed si  fara buruieni. Distanta intre randuri este de 70 cm la culturile neirigate si 80 cm la cele irigate. Cantitatea de samanta este 3.5-5.5 kg/ ha.

Polenizarea suplimentara la floarea-soarelui aduce sporuri de productie de 300-600 kg/ ha. Se poate realiza prin amplasarea de 2 stupi/ ha, in apropierea culturilor.
erbicidat-floarea-soarelui
Combaterea bolilor si daunatorilor

Principalele boli care pot aparea la cultura florii-soarelui sunt: mana, putregaiul alb, patarea bruna, rugina, putregaiul cenusiu, alternarioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: molia florii-soarelui, ratisoara porumbului, gandacul pamantiu.

Combaterea buruienilor

Floarea-soarelui este foarte sensibila la concurenta buruienilor pana in stadiul de 5 perechi de frunze. Pentru combaterea buruienilor din cultura de florea-soarelui, se pot folosi urmatoarele erbicide: 

Produse recomandate

Irigarea

Consumul de apa al florii-soarelui este asemanator cu cel al porumbului. Faza de sensibilitate maxima incepe din stadiul de buton floral pana la sfarsitul infloririi. Lipsa apei la inflorit diminueaza numarul de seminte de pe calatidiu, iar daca in perioada de umplere a boabelor este seceta, continutul de ulei din seminte se diminueaza. Irigarea se poate realiza prin aspersiune, prin aplicarea de 2-3 udari (400-800 metri cubi/ ha/ udare), la un interval de 7-14 zile intre udari.

Recoltarea

Maturitatea poate fi considerata atinsa atunci cand 80-85% din calatidii au culoarea bruna. Perioada de recoltare in Romania este intre 20 august-15 septembrie. Recoltarea se realizeaza mecanizat, cand umiditatea achenelor este de 15% si este indicat sa se finalizeze cand acestea au umiditatea de 9-10%. Recoltarea prea devreme duce la cheltuieli de uscare si deprecierea recoltei. De asemenea, recoltarea efectuata prea tarziu poate duce la pierderi  (chiar si 1t/ ha).

 • Discuții pe teme similare

  Octavian
  26 octombrie 2020
  Bună ziua.... Am o zona de gradina în care am avut plantate legume.... Zona este delimitata de o parte cu iarba și 3Pomi fructiferi.Acum ca am curatat zona de resturi vegetale intenționez sa aplic o ierbicidare. Am avut toate tipurile de bălării atât mono cât și dico. As vrea sa fac o curățare a terenului și sa îl pregătesc pentru la anul dar astfel încât sa nu afectez zona vecina și pomii fructiferi (mar, par și kaki). Ma gândeam sa fac o săpare și o mărunțite a terenului urmat de o ierbicidare totala... La momentul aceste terenul este curat cu foarte puține bălării și intenționez sa fac aceeași operațiune la primăvară după care sa reiau plantarile de legume
  1
  1
  Ella
  13 iulie 2020
  Pot folosi erbicid sencor la cultura de ardei sa dau pe sub tufa și în interval pentru a stopa creșterea buruienilor fără a-l afecta? Mai pot recolta semințele.?
  0
  2

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile