Floarea evantai, informatii si sfaturi de ingrijire

floarea-evantai-informatii-sfaturi-ingrijire

Floarea evantai (Scaevola aemula) – este o planta perena, care creste sub forma de arbust mic, originara din Australia. Are o crestere compacta, ajungand pana la 30 cm inaltime. Frunzele sunt eliptice pana la ovale, de culoare verde, cu margine dintata. Florile in forma de evantai apar in partea superioara a tulpinilor si sunt de culoare albastra. Plantele infloresc de la inceputul verii pana toamna.

Floarea evantai se cultiva direct in gradina, fiind o planta toleranta la temperaturi ridicate, dar poate fi intalnita si in ghivece sau jardiniere.

Floarea evantai – varietati si cultivaruri

  • Scaevola aemula ‘Purple Fanfare’: cu flori de culoarea lavandei care apar pe tot parcursul sezonului de vegetatie;
  • Scaevola aemula ´Blue Wonder´: varietate cu flori albastre. Plantele cresc pana la 20 cm inaltime;
  • Scaevola aemula ´Bombay’ series: cuprinde flori in mai multe culori: albastre, roz, albe;
  • Scaevola aemula ‘Whirlwind’ series: cu flori in mai multe culori, crestere viguroasa, ideale pentru cultivarea langa borduri sau in containere;
  • Scaevola aemula ‘Carpet’ series: se folosesc pentru acoperirea solului.

Conditii de mediu

Lumina. Floarea evantai necesita 6-8 ore de lumina solara pe zi. Se recomanda amplasarea acesteia in spatii luminoase, insa poate tolera si semiumbra.

Temperatura. Creste si infloreste la temperaturi cuprinse intre  21-30 ℃. Tolereaza si temperaturi mai ridicate. In schimb, temperaturile mai mici de 15 ℃ pot afecta inflorirea si cresterea.

Sol. Prospera pe solurile cu fertilitate medie, dar bine drenate. Se recomanda evitarea solurilor compacte, grele, care retin umiditatea. Pentru ghiveci se poate opta pentru un substrat universal. 

Floarea evantai – ingrijire

Udare. Plantele se pot uda ocazional, in functie de precipitatii. Se recomanda ca solul sa se usuce intr-o proportie destul de mare intre doua udari. Udarile dese si solul prea umed pot conduce la putrezirea radacinii. 

Fertilizare. Floarea evantai nu are cerinte ridicate fata de fertilizare. Pe parcursul perioadei de crestere se poate administra lunar un ingrasamant echilibrat pentru plante cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Nu necesita taieri drastice. Pentru a-i corecta forma si pentru a ajuta planta sa ramifice, se pot efectua taieri usoare. 

Inmultire. Se inmulteste prin butasi de tulpina, prelevati la sfarsitul verii. Butasii se pun la inradacinat in spatii protejate, urmand sa fie plantati in gradina primavara, cand nu mai exista pericol de inghet. Floarea evantai se poate inmulti si prin seminte, insa este un proces mai dificil. 

In plus

  • Floarea evantai nu rezista la inghet. Plantele crescute in ghiveci pot fi mutate la adapost pe timpul iernii;
  • Inflorirea poate stagna in zilele racoroase din vara;
  • Desi sunt plante perene, in mod obisnuit sunt crescute ca plante anuale. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

floarea-evantai-informatii-sfaturi-ingrijire
Floarea evantai, informatii si sfaturi de ingrijire
Floarea evantai, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile