Fertilizarea plantelor de interior, informatii si sfaturi utile

bine-de-stiut-plante-decorative-fertilizare

Fertilizarea plantelor de interior este important sa se realizeze in functie de perioada de vegetatie in care se afla planta, precum si de nevoile acesteia. Este esential sa le asiguram elementele nutritive de care acestea au nevoie pentru a le asigura o dezvoltare optima si echilibrata. Astfel, plantele de interior care sunt fertilizate corespunzator rezista mai bine la atacul daunatorilor sau a agentilor fitopatogeni.

De cele mai multe ori plantele de interior sunt fertilizate empiric. Acest lucru se realizeaza din cauza lipsei de cunoastere a nevoilor plantei de-a lungul perioadei de vegetatie. Fertilizarea, de cele mai multe ori, se realizeaza incorect sau precar din cauza necunoasterii perioadelor de vegetatie ale plantei, a caracteristicilor substratului precum si a carentelor nutritive.

Fertilizarea plantelor de interior in perioada optima

Fertilizarea plantelor de interior se recomanda sa se realizeze in perioada de vegetatie a plantei. Fertilizarea se face incepand din primavara, martie-aprilie, pana toamna tarziu, cand planta intra in repaus. Perioada de repaus, la majoritatea speciilor, fiind noiembrie-martie. Exceptie fac plantele care infloresc iarna si au repaus vegetativ vara.

Ritmul biologic al speciilor de interior difera in functie de specie si varietate. Ritmul poate sa fie controlat sau modificat prin tehnici de cultura (iluminare artificiala, temperatura, fertilizare, diferite tratamente de stimulare etc.).

Frecventa fertilizarii

Ingrasamantul sub forma de “perle”, cele granulate, au eliberare lenta a compusilor chimici. Se administreaza, de regula, doar o data pe an.

Fertilizantii sub forma de batoane au efect pana la 8-10 saptamani.

Ingrasamintele care se aplica prin pulverizare, cele foliare, au efect imediat, insa de scurta durata. Aceste ingrasaminte lichide se aplica, de obicei, dupa fiecare a treia udare la plantele de interior, in perioada cu temperaturi ridicate. A treia udare coincide de cele mai multe ori cu o udare saptamanala sau bilunara. Se recomanda ca la aplicarea oricarui tip de fertilizant sa se respecte doza si instructiunile de pe ambalaj.

Fertilizarea plantelor de interior – sfaturi utile

Aplicarea ingrasamantului lichid

Pentru acest tip de fertilizare se recomanda ca aplicarea produsului sa se realizeze dupa umectarea substratului in prealabil. Administrarea fertilizantilor pe un substrat uscat, de cele mai multe ori, afecteaza plantele deoarece acestea absorb brusc un exces de saruri minerale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrasamintele granulate

Plantele au nevoie ca aceste ingrasaminte sa fie distribuite uniform in substrat, pentru asimilarea eficienta a substantelor nutritive pe care acestea le elibereaza treptat, de-a lungul perioadei de vegetatie a plantei.

Ingrasamintele tablete

Se introduc in substrat, iar dupa 10-14 zile substantele nutritive din acestea ajung la plante, astfel plantele primesc substante nutritive benefice pentru o crestere viguroasa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrasamintele baton

Aceste ingrasaminte se recomanda sa se introduca partial in substrat, aproximativ 3 cm, la o distanta considerabila de planta, pentru a evita contactul direct cu aceasta. Nerespectarea unei distante optime duce de obicei la afectarea plantelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrasamintele foliare

Acest tip de ingrasaminte se recomanda sa se pulverizeze foarte fin pe frunze. Se evita pulverizarea in exces (produsul nu trebuie sa curga de pe frunze). Plantele cu frunze foarte fine sau pubescente nu se fertilizeaza foliar deoarece exista riscul aparitiei petelor pe acestea.

Bine de stiut:

  • Plantele de interior care incep brusc sa aiba o crestere lenta sau sa se opreasca din crestere, necesita, in cele mai multe cazuri, ingrasamant.
  • Deschiderea culorii frunzelor si/sau ingalbenirea nervurilor poate reprezinta o carenta de azot.
  • Excesul administrarii ingrasamintelor precum si modul de administrare gresit a acestora poate provoca arsuri foliare, uscarea partii centrale a plantei, aparitia anumitor depuneri pe frunze, cauzand chiar moartea plantelor.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile