Fasole, informatii despre tehnologia de cultura
Publicat pe: 17 iunie 2016 Modificat pe: 2 decembrie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fasolea (Phaseolus vulgaris) este cultivata pentru pastaile tinere si pentru semintele bogate in proteine, glucide, vitamine si saruri minerale. Planta de fasole este originara din America Centrala si de Sud iar in Europa a fost adusa de catre portughezi si spanioli, in secolul XVI. La noi in tara se cultiva din secolul al XVIII-lea, fiind o planta nelipsita din gradinile familiale.
Plantele prezinta sistemul radicular superficial, ce patrunde in sol pana la 30-40 cm adancime. Radacinile plantelor de fasole formeaza nodozitati populate cu bacterii din genul Rhizobium, avand capacitatea de a fixa azotul atmosferic in sol. Tulpina este acoperita cu perisori, este ramificata si are o inaltime variabila. Frunzele sunt compuse din trei foliole ovale, ascutite la varf. Florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Inflorirea incepe dupa 40-70 zile de la semanat (in functie de soi) iar polenizarea se face inainte de deschiderea florilor. Fructul este o pastaie dehiscenta, de culoare si forma variate. Semintele au forma caracteristica (de rinichi).
Cerinte fata de clima si sol
Temperatura minima de germinare este 15℃, iar temperatura optima pe perioada de vegetatie este de 20-25℃. La temperaturi de 10℃ plantele nu mai cresc si pot fi vatamate ireversibil la temperaturi de cateva grade. Fasolea are nevoie de intensitate luminoasa ridicata pe toata perioada de vegetatie pentru inflorire si fructificare, precum si de umiditatea aerului si solului ridicate. Aplicarea udarilor in aceste faze determina sporuri insemnate de productie. Prefera solurile profunde, bogate in humus, cu un pH neutru sau slab alcalin.
Tehnologia de cultivare a fasolei
Rotatia culturii
La cultivarea fasolei, rezultate bune se obtin dupa culturi de legume ce au fost fertilizate cu gunoi de grajd. Cele mai bune premergatoare sunt: tomatele, ardeiul, vinetele, telina, salata, spanacul, ceapa verde, cartofii sau varza timpurie. Nu se cultiva dupa floarea-soarelui, rapita, lucerna sau trifoi.
Pregatirea terenului
Incepe din toamna prin aplicarea fertilizarii de baza, urmata de lucrarea de arat. Primavara, inainte de semanat, solul se niveleaza si se marunteste bine, iar inainte de semanat, terenul se poate erbicida cu erbicide preemergente.
Comandă produsele recomandate
Infiintarea culturii
Inainte de semanat se efectueaza tratarea semintelor.
Semanatul se poate incepe cand in sol temperatura depaseste 10℃ timp de mai multe zile, ceea ce corespunde calendaristic cu perioada 15 aprilie- 20 mai, in functie de zona de cultura.
Distantele de semanat pentru cultura de fasole pitica sunt de 40 cm intre randuri si 5 cm distanta intre plante, pe rand.
Fasolea urcatoare se seamana la 90 cm distanta intre randuri si 10-15 cm intre plante, pe rand sau 50 cm distanta intre cuiburi. Adancimea de semanat este de 5-6 cm.
Combaterea buruienilor
Fasolea este foarte sensibila la imburuienare, aplicandu-se 3-4 prasile, in functie de gradul de imburuieniare al terenului. Prima prasila se executa imediat dupa rasarire, iar urmatoarele se realizeaza cand este necesar, pe parcursul perioadei de vegetatie. Combaterea buruienilor se poate realiza si chimic, cu unul din erbicidele omologate.
Comandă produsele recomandate
Combaterea bolilor si daunatorilor
Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.
Rarirea plantelor
Se efectueaza daca este necesar, astfel incat sa se asigure distanta necesara intre plante.
Irigarea culturii
Reprezinta o veriga importanta, pentru obtinerea de productii ridicate. Se efectueaza irigari atat in perioada de crestere a plantelor, cat si in fenofaza infloririi, legarii si cresterii boabelor. Se recomanda utilizarea sistemelor de irigare prin picurare si administrarea apei dimineata, ori de cate ori este nevoie, in functie de conditiile de mediu. Irigarea prin aspersie este mai putin recomandata deoarece creeaza conditii favorabile unor boli, insa aceasta se poate utiliza la culturile de fasole pitica, in perioada diminetii.
Fertilizarea
Pana la inflorire, fertilizarea faziala a plantelor se poate realiza prin sistemul de irigare prin picurare, utilizand ingrasaminte NPK solubile in apa, cu aplicare saptamanala, in doze mici.
Foliar, se pot efectua fertilizari cu ingrasaminte foliare, in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.
Comandă produsele recomandate
In perioada infloririi si cresterii pastailor se pot aplica ingrasaminte cu un continut ridicat in calciu si bor pentru o buna legare a fructelor.
Comandă produsele recomandate
Se poate realiza mulcirea solului, cu scopul de a mentine umiditatea, combate buruienile si pentru a obtine temperaturi mai ridicate la nivel radicular, mai ales la culturile timpurii.
Se pot utiliza folii speciale sau diferite materiale organice.
Fasolea urcatoare necesita sustinere suplimentara, fiind utilizate sisteme din spalieri si sarma sau araci, pentru suprafete reduse.
Recoltarea
Pastaile verzi se recolteaza esalonat, la 2-3 zile, pe masura ce ajung la marimea optima. Aceasta operatiune se realizeaza dimineata sau seara, pentru a preveni deshidratarea pastailor. Recoltarea fasolei pentru boabe se realizeaza cand toate partile plantei s-au uscat si se efectueaza manual sau mecanizat. Recoltarea manuala se poate realiza dimineata devreme, pe roua, pentru ca pastaile uscate sa nu se desfaca.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Fasole, informatii despre tehnologia de cultura
-
Discuții pe teme similare
48 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi13 urează frunze verziFasole, daunatori pe frunzeBuna ziua Va rog sa imi spuneti cum pot scapa de puricii/paduchii aparuti pe fasole. Sunt niste insecte mici negre care stau pe tulpina si frunze..sunt foarte multe ,aproape ca... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi6 urează frunze verziFasole, radacini maronii, nedezvoltate si frunze paliteLa o săptămână de la plantare, am găsit fasolea urcatoarea palită. Am umblat la rădăcina ei și am observat că tulpina și rădăcina sunt maronii si rădăcinile nu au plecat... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 4 răspunsuriFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi44 urează frunze verziCum decizi ca este necesara aplicarea tratamentelor?Protejarea plantelor de daunatori si boli este o parte importanta a gradinaritului. Exista o varietate de metode care pot fi folosite pentru a combate aceste probleme, inclusiv tratamente chimice, biologice... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziFasole, afide, pot aplica Mavrik?Vreau să știu dacă se poate face un tratament cu Mavrik2FCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.