Fainarea vitei de vie (Uncinula necator) – identificare si combatere
Publicat pe: 7 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fainarea vitei de vie, Uncinula necator este o boala originara din America de Nord. La noi in tara a fost descoperita in anul 1851, iar astazi este des intalnita in pogdoriile din toata tara, fiind considerata una din cele mai pagubitoare boli ale vitei de vie.
Simptome
Ciuperca ataca frunzele, lastarii tineri, ciorchinii si boabele, din primavara pana toamna tarziu. Pe frunze se observa un miceliu fin, ca o panza de paianjen, cu aspect prafos. Acesta se intinde formand pete albicioase pe ambele suprafete ale limbului. Sub pasla de miceliu, tesuturile se brunifica sau se inrosesc putin, dar frunzele nu cad decat spre toamna. Lastarii nelignificati, prezinta aceleasi pete albicioase, uneori prafoase, sunt opriti din crestere, iar frunzele se incretesc.



Atacul pe ciorchini face ca acestia sa se brunifice si apoi sa se usuce pe timp de seceta. Pasla miceliana acopera si bobitele care, ca urmare a maririi volumului, de multe ori crapa. Apoi, continutul acestora se scurge in afara, oferind un mediu excelent pentru dezvoltarea altor ciuperci. Pe timp secetos, bobitele se usuca, semintele ies in evidenta, iar ciorchinii distrusi in totalitate, au miros de mucegai. In toamnele ploioase, bobitele atacate de fainare sunt acoperite cu putregai cenusiu, pagubele putand fi foarte mari.
Spre toamna, pe pasla miceliana si pe organele parazitate se constata uneori prezenta fructificatiilor de rezistenta, acestea apar sub forma unor puncte mici, de culoare neagra. Atacurile tarzii de pe bobitele ajunse la maturitate deprecieaza calitativ strugurii.
Agentul patogen
Ciuperca ierneaza ca miceliu de rezistenta care poate ramane pe coarde sau mai frecvent in solzii mugurilor. Primavara, odata cu pornirea in vegetatie a vitei de vie, miceliul incepe sa vegeteze. Se extinde si diferentiaza conidiofori si conidii prin care se realizeaza infectiile primare. Boala este favorizata de temperaturi mai ridicate, in jur de 20-25°C, cand perioada de incubatie (hranire) este de 7-10 zile, situatie des intalnita in verile secetoase.
Dupa ce infectiile s-au produs, evolutia bolii este favorizata de temperaturi cuprinse intre 18-25°C si de o umiditate relativa moderata a aerului. Sporii nu germineaza in picaturile de apa, iar ploile abundente impiedica evolutia bolii, cat si efectuarea de noi infectii prin spalarea sporilor.
Prevenire si combatere
Pentru a reduce sursa de infectie din plantatie, se recomanda ca lastarii atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere. Importanta mare o are de asemenea, aplicarea corecta a lucrarilor de intretinere (taiat, legat, copilit, prasit, combaterea buruienilor). In timpul perioadei de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă

-
Discuții pe teme similare
49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.