Fainarea tutunului (Erysiphe cichoracearum) – identificare si combatere
Publicat pe: 25 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fainarea tutunului, Erysiphe cichoracearum este destul de raspandita in tarile cultivatoare de tutun din Europa, SUA, Asia si Africa. Infestarea cu aceasta boala poate conduce la deprecierea frunzelor.
Simptome
Fainarea tutunului se manifesta pe fata superioara a frunzelor. In lunile iulie si august, apare o pasla miceliana fina, mai intai sub forma de pete izolate, apoi unite. Sub pasla ce capata un aspect fainos, tesuturile se ingalbenesc si se usuca. In cazuri grave, extinderea paslei miceliene a fost observata si pe fata inferioara a frunzelor. In pasla miceliana apar mici puncte negre, care ii dau acesteia o culoare gri.
Agentul patogen
Erysiphe cichoracearum este agentul patogen al acestei boli. Se transmite de la o planta la alta prin intermediul sporilor dusi de vant si ploaie. Rezistenta ciupercii peste iarna si transmiterea sa in anul urmator este asigurata de sporii din fructificatiile de rezistenta a ciupercii (cleistotecii). Ciuperca prezinta numeroase forme specializate si are un cerc de 67 plante gazda existente la noi in tara.



Prevenire si combatere
Prevenirea atacului poate fi realizata prin realizarea unui asolament corect, dar si folosirea soiurilor rezistente. Combaterea poate fi efectuata si prin realizarea tratamentelor chimice specifice acestei boli.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziBonsai, plantei ii cad frunzeleBuna ziua,am cumpărat acest ficus ginseng la sfârșitul lunii februarie.Avea frunzișul bogat la momentul respectiv după cum se poate vedea din poza de la momentul cumpărării ,însă de atunci încoace... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi1 urează frunze verziLemn cainesc, cu ce pot scapa de acesti daunatori?Bună ziua, De cateva saptamani ma confront cu acest tip de daunatori pe acest lemn cainesc. Mentionez ca a fost stropit cu milbeknock si cropmax recent folosind instrunctiunile de pe.ambalaj.... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi2 urează frunze verziGazon – peluze, zone ingalbenite in gazonHristos a Înviat 🙏 Mă confrunt cu zone îngălbenite de gazon...la începutul lunii aprilie am tuns scarificat iarba, am supraînsămânțare, adăugat pământ + îngrășământ.Zonele îngălbenite erau deja ușor uscate înainte... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.