Fainarea tutunului – Erysiphe cichoracearum

Fainarea tutunului – Erysiphe cichoracearum Comunitatea Botanistii

Fainarea tutunului, Erysiphe cichoracearum este destul de raspandita in tarile cultivatoare de tutun din Europa, SUA, Asia si Africa si poate produce pagube insemnate prin deprecierea frunzisului.

 
Simptome. Fainarea tutunului se manifesta pe fata inferioara a frunzelor. In lunile iulie si august, apare o pasla miceliana fina, mai intai sub forma de pete izolate, apoi unite. Sub pasla ce capata un aspect fainos, tesuturile se ingalbenesc si se usuca. In cazuri grave, extinderea paslei miceliene a fost observata si pe fata inferioara a frunzelor. In pasla miceliana apar mici puncte negre, care ii dau acesteia o culoare gri.


Agentul patogen este Erysiphe cichoracearum. Se transmite de la o planta la alta prin intermediul sporilor dusi de vant si ploaie. Rezistenta ciupercii peste iarna si transmiterea sa in anul urmator este asigurata de sporii din fructificatiile de rezistenta a ciupercii (cleistotecii). Ciuperca prezinta numeroase forme specializate si are un cerc de 67 plante gazda existente la noi in tara.


Prevenire si combatere. Masurile de prevenire a atacului, includ masuri de igiena culturala, respectarea asolamentului fara de plante care pot fi atacate de ciuperca, folosirea de soiuri rezistente. In timpul vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile