Fainarea tutunului – Erysiphe cichoracearum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

Fainarea tutunului – Erysiphe cichoracearum

In tarile cultivatoare de tutun din Europa, SUA, Asia si Africa fainarea este destul de raspandita si poate produce pagube insemnate prin deprecierea frunzisului.

plante-atacate plante-atacate-1
Simptome: Pe fata inferioara a frunzelor, in lunile iulie si august, apare o pasla miceliana fina, mai intai sub forma de pete izolate, apoi unite.
Sub pasla ce capata un aspect fainos, tesuturile se ingalbenesc si se usuca. In cazuri grave, extinderea paslei miceliene a fost observata si pe fata inferioara a frunzelor. In pasla miceliana apar mici puncte negre, care ii dau acesteia o culoare gri.
Agentul patogen: Erysiphe cichoracearum, agent patogen se transmite de la o planta la alta prin intermediul sporilor dusi de vant si ploaie, iar rezistenta ciupercii peste iarna si transmiterea sa in anul urmator este asigurata de sporii din fructificatiile de rezistenta a ciupercii (cleistotecii).
Ciuperca prezinta numeroase forme specializate si are un cerc de 67 plante gazda existente la noi in tara.
Prevenire si combatere: Masurile de prevenire a atacului, includ masuri de igiena culturala, respectarea asolamentului fara de plante care pot fi atacate de ciuperca, folosirea de soiuri rezistente.
In timpul vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicidele Karathane M35 (0.05%), Thiovit Jet (0.3-0.4%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor