Fainarea trandafirului – Sphaerotheca pannosa var. rosae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Fainarea trandafirului – Sphaerotheca pannosa var. rosae

Boala este raspandita in toate tarile unde se cultiva trandafirul, manifestandu-se atat in culturile din camp, cat si in cele din spatiile protejate.

plante-atacate  plante-atacate-1
Simptome: Fainarea trandafirului se manifesta pe frunze, ramuri tinere, boboci florali sau chiar pe fructe, de-a lungul intregii perioade de vegetatie a plantei gazda.
Pe ambele fete ale frunzelor atacate apar pete neregulate ca marime si forma, albe, cu aspect pulverulent in momentul formarii partii asexuate a ciupercii respectiv a conidioforilor cu conidii.
Pe masura ce atacul evolueaza petele conflueaza si acopar partial sau total limbul frunzelor, care se ingalbenesc, se brunifica, se usuca si cad. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pasla miceliana groasa, albicioasa la inceput care intr-o faza mai avansata a bolii capata culoare galbuie.
Toamna in miceliul de pe ramuri, ciuperca diferentiaza cleistotecii ce au aspectul unor puncte mici, brune. Ramurile atacate nu se lignifica corespunzator si degera in timpul iernii.
Frecvent, bobocii florali afectati sunt inveliti in pasla miceliana, conidioforii si conidii, raman mai mici si nu mai formeaza flori. Uneori florile atacate sunt deformate, mici si cu petale patrate.
Agentul patogen: Sphaerotheca pannosa var. rosae, ciuperca rezista de la un an la altul sub forma de cleistotecii si miceliu de rezistenta in muguri sau pe ramuri, mai ales in baza ghimpilor.
Prevenire si combatere: Pentru prevenirea bolii se vor taia si arde lastarii puternic atacati. In spatiile protejate se vor face frecvent aerisiri pentru diminuarea umiditatii atmosferice.
In timpul perioadei de vegetatie sunt necesare tratamente cu fungicidele Mirage 45 EC (1 l/ha), Thiovit Jet (4 kg/ha), Topas (0.5 l/ha), Systhane Plus (0.2%)

11 comentarii la “Fainarea trandafirului – Sphaerotheca pannosa var. rosae

  1. exista erbicid pentru combaterea buruienilor din culturile de trandafiri?

  2. Daca tai trandafirii afectati de fainare acu in iunie la 50 cm ii ajut cu ceva? Mentionez ca pana acum i-am stropii cu Thiovit, Systhane, Funguran, Mospilan, Captan, Topas, nu mai par afectati, dar fainarea de pe ei nu a disparut. Am 40 de trandafiri pe lungimea unui gard. As renunta la toata frumusetea si florile lor actuale, doar sa stiu ca ii salvez.

  3. Pentru combaterea fainarii la petunii cu ce fungicid pot stropii si in ce dosaj se poate aplica?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor