Fainarea trandafirului (Sphaerotheca pannosa var. rosae) – identificare si combatere

Fainarea trandafirului (Sphaerotheca pannosa var. rosae) - identificare si combatere Comunitatea Botanistii

Fainarea trandafirului, Sphaerotheca pannosa var. rosae este raspandita in toate tarile unde se cultiva trandafirul, manifestandu-se atat in culturile din camp, cat si in cele din spatiile protejate.


Simptome

Fainarea trandafirului se manifesta pe frunze, ramuri tinere, boboci florali sau chiar pe fructe, de-a lungul intregii perioade de vegetatie a plantei gazda. Pe ambele fete ale frunzelor atacate apar pete neregulate ca marime si forma, albe, cu aspect pulverulent in momentul formarii partii asexuate a ciupercii respectiv a conidioforilor cu conidii. Pe masura ce atacul evolueaza petele conflueaza si acopera partial sau total limbul frunzelor. Acestea se ingalbenesc, se brunifica, se usuca si cad. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pasla miceliana groasa, albicioasa la inceput. Intr-o faza mai avansata a bolii capata culoare galbuie. Toamna in miceliul de pe ramuri, ciuperca diferentiaza cleistotecii ce au aspectul unor puncte mici, brune.

Ramurile atacate nu se lignifica corespunzator si degera in timpul iernii. Frecvent, bobocii florali afectati sunt inveliti in pasla miceliana, conidioforii si conidii, raman mai mici si nu mai formeaza flori. Uneori florile atacate sunt deformate, mici si cu petale patrate.

Agentul patogen


Agentul patogen este Sphaerotheca pannosa var. rosae. Ciuperca rezista de la un an la altul sub forma de cleistotecii si miceliu de rezistenta in muguri sau pe ramuri, mai ales in baza ghimpilor.


Prevenire si combatere

Pentru prevenirea bolii se vor taia si arde lastarii puternic atacati. In spatiile protejate se vor face frecvent aerisiri pentru diminuarea umiditatii atmosferice. In timpul perioadei de vegetatie sunt necesare tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs