Fainarea tomatelor (Leveillula taurica) – identificare si combatere

fainarea-tomatelor-identificare-tratamente

Fainarea tomatelor, Leveillula taurica, desi este cunoscuta de mult in Europa, in Romania a fost semnalata abia in 1964 in sudul tarii, apoi s-a extins si spre nord. Este o boala care produce pagube insemnate la tomate, in zonele unde se cultiva legumele.



   
Simptome

Fainarea tomatelor poate ataca toate organele aeriene, dar in mod deosebit se observa pe frunzele bazale mai intai. Apoi, este prezenta si pe cele din etajele superioare. Zonele parazitate prezinta o ingalbenire pe partea superioara a frunzei, iar pe partea inferioara a frunzei, zona este acoperita cu un miceliu alb-cenusiu, cu aspect prafos. Tesuturile afectate se brunifica, frunzele se usuca in intregime. Pe plantele atacate se formeaza un numar mic de fructe, mai mici ca dimensiuni, care ajung tarziu la maturitate. Ciuperca produce pagube mai mari in culturile din spatiile protejate, unde evolutia sa este favorizata de temperaturile cuprinse intre 18-24°C si umiditatea de 70-82%. Din cercul de plante gazda a ciupercii mai fac parte vinetele, ardeii, anghinarea si chiar unele bostanoase.


Agentul patogen

Boala este produsa de Leveillula taurica. Ciuperca rezista in sol pe resturile vegetale sub forma de fructificatii de rezistenta, din care in anul urmator vor rezulta sporii ce pot produce noi infectii. In cursul vegetatiei, sporii purtati de vant, picaturile de apa de ploaie sau apa de irigatie, asigura raspandirea ciupercii.


Prevenire si combatere

Pentru prevenirea fainarii se recomanda adunarea resturilor vegetale si arderea lor dar si rotatia culturilor. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile