Fainarea tomatelor, Leveillula taurica, desi este cunoscuta de mult in Europa, in Romania a fost semnalata abia in 1964 in sudul tarii, apoi s-a extins si spre nord. Este o boala care produce pagube insemnate la tomate, in zonele unde se cultiva legumele.
Simptome
Fainarea tomatelor poate ataca toate organele aeriene, dar in mod deosebit se observa pe frunzele bazale mai intai. Apoi, este prezenta si pe cele din etajele superioare. Zonele parazitate prezinta o ingalbenire pe partea superioara a frunzei, iar pe partea inferioara a frunzei, zona este acoperita cu un miceliu alb-cenusiu, cu aspect prafos. Tesuturile afectate se brunifica, frunzele se usuca in intregime. Pe plantele atacate se formeaza un numar mic de fructe, mai mici ca dimensiuni, care ajung tarziu la maturitate. Ciuperca produce pagube mai mari in culturile din spatiile protejate, unde evolutia sa este favorizata de temperaturile cuprinse intre 18-24°C si umiditatea de 70-82%. Din cercul de plante gazda a ciupercii mai fac parte vinetele, ardeii, anghinarea si chiar unele bostanoase.
Agentul patogen
Boala este produsa de Leveillula taurica. Ciuperca rezista in sol pe resturile vegetale sub forma de fructificatii de rezistenta, din care in anul urmator vor rezulta sporii ce pot produce noi infectii. In cursul vegetatiei, sporii purtati de vant, picaturile de apa de ploaie sau apa de irigatie, asigura raspandirea ciupercii.
Prevenire si combatere
Pentru prevenirea fainarii se recomanda adunarea resturilor vegetale si arderea lor dar si rotatia culturilor. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.