Fainarea salatei (Erysiphe cichoracearum) – identificare si combatere

Fainare salata

Fainarea salatei, Erysiphe cichoracearum a fost descoperita prima data in SUA in anul 1931, iar in Romania a fost semnalata prima data in anul 1976. Aceasta boala este comuna si afecteaza majoritatea speciilor de plante, ciuperca creste doar pe suprafata frunzelor fara a afecta tesuturile acestora.

  
Simptome

Fainarea salatei se manifesta pe fata superioara a frunzelor de salata se observa o pasla alba, foarte fina, ce in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele se ingalbenesc, isi pierd luciul si se usuca. Uneori pasla miceliana devine cenusie prezentand mici puncte negre.


Agentul patogen

Erysiphe cichoracearum este agentul patogen ce provoaca fainarea salatei. Ciuperca ataca salata in conditii de umiditate ridicata 77-85%, lumina putin intensa si temperaturi de 10-32°C. Raspandirea ciupercii se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul are loc prin intermediul cleisototecii (fructificatiile de rezistenta) ramase pe resturile vegetale.
Prevenire si combatere

Pentru prevenirea aparitiei ciupercii se recomanda un regim de udare normal, aerisirea culturii, cultivarea de seminte sanatoase. Pentru combaterea bolii in perioada de vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile