Fainarea salatei – Erysiphe cichoracearum

Fainarea salatei – Erysiphe cichoracearum Comunitatea Botanistii

Fainarea salatei, Erysiphe cichoracearum a fost descoperita prima data in SUA in anul 1931, iar in Romania a fost semnalata prima data in anul 1976.

  
Simptome. Fainarea salatei se manifesta pe fata superioara a frunzelor de salata se observa o pasla alba, foarte fina, ce in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele se ingalbenesc, isi pierd luciul si se usuca. Uneori pasla miceliana devine cenusie prezentand mici puncte negre.


Agentul patogen este Erysiphe cichoracearum. Ciuperca ataca salata in conditii de umiditate ridicata 77-85%, lumina putin intensa si temperaturi de 10-32°C. Raspandirea ciupercii se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul are loc prin intermediul cleisototecii (fructificatiile de rezistenta) ramase pe resturile vegetale.


Prevenire si combatere. Pentru prevenirea aparitiei ciupercii se recomanda un regim de udare normal, aerisirea culturii, cultivarea de seminte sanatoase. Pentru combaterea bolii in perioada de vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Sorina D.
  12 martie 2021
  Buna ziua, am pe balcon 2 etajere cu rafturi, peste fiecare este trasa husa cu fermoar, potrivit pt minisera. Pe rafturi am ghivece unde plantez anual legume, dar din pacate in fiecare an am probleme cu musculite albe, care cred ca vin la umezeala si nu lasa legumele sa creasca cum trebuie. Am vazut pe site produsul Optiroll Yellow Tuta Plus , insa pt micuta mea sera este prea mult . Nu aveti asa ceva si la o cantitate mai mica ? Sau un produs asemanator ? Va multumesc.
  0
  1
  Trimite
  Ionut C.
  3 iulie 2020
  Infestare viermi legume Comunitatea Botanistii
  Buna ziua! Puteți sa ma ajutați cu un sfat legat de aceasta problema? Sunt atacate atât tomatele cât și castraveții din solar. Am atașat o poza cu una din plante atacate.
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile