Fainarea salatei (Erysiphe cichoracearum) – identificare si combatere

Publicat pe: 26 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Fainare salata
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea salatei, Erysiphe cichoracearum a fost descoperita prima data in SUA in anul 1931, iar in Romania a fost semnalata prima data in anul 1976. Aceasta boala este comuna si afecteaza majoritatea speciilor de plante, ciuperca creste doar pe suprafata frunzelor fara a afecta tesuturile acestora.

  
Simptome

Fainarea salatei se manifesta pe fata superioara a frunzelor de salata se observa o pasla alba, foarte fina, ce in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele se ingalbenesc, isi pierd luciul si se usuca. Uneori pasla miceliana devine cenusie prezentand mici puncte negre.


Agentul patogen

Erysiphe cichoracearum este agentul patogen ce provoaca fainarea salatei. Ciuperca ataca salata in conditii de umiditate ridicata 77-85%, lumina putin intensa si temperaturi de 10-32°C. Raspandirea ciupercii se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul are loc prin intermediul cleisototecii (fructificatiile de rezistenta) ramase pe resturile vegetale.




Prevenire si combatere

Pentru prevenirea aparitiei ciupercii se recomanda un regim de udare normal, aerisirea culturii, cultivarea de seminte sanatoase. Pentru combaterea bolii in perioada de vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

salata-cultivare-ingrijire
Despre Salata verde
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Salata verde

7 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile