Fainarea salatei, Erysiphe cichoracearum a fost descoperita prima data in SUA in anul 1931, iar in Romania a fost semnalata prima data in anul 1976. Aceasta boala este comuna si afecteaza majoritatea speciilor de plante, ciuperca creste doar pe suprafata frunzelor fara a afecta tesuturile acestora.
Simptome
Fainarea salatei se manifesta pe fata superioara a frunzelor de salata se observa o pasla alba, foarte fina, ce in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele se ingalbenesc, isi pierd luciul si se usuca. Uneori pasla miceliana devine cenusie prezentand mici puncte negre.
Agentul patogen
Erysiphe cichoracearum este agentul patogen ce provoaca fainarea salatei. Ciuperca ataca salata in conditii de umiditate ridicata 77-85%, lumina putin intensa si temperaturi de 10-32°C. Raspandirea ciupercii se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul are loc prin intermediul cleisototecii (fructificatiile de rezistenta) ramase pe resturile vegetale.
Prevenire si combatere
Pentru prevenirea aparitiei ciupercii se recomanda un regim de udare normal, aerisirea culturii, cultivarea de seminte sanatoase. Pentru combaterea bolii in perioada de vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.