Podosphaera tridactyla nu produce pagube mari in livelile de prun. Insa, poate sa constituie o primejdie pentru pomii samburosi din pepiniere in anii secetosi si caldurosi, conditii climatice favorabile evolutiei ciupercii.


Simptome
Atacul apare pe toate organele aeriene ale prunului, muguri, frunze si lastari apare uneori si pe fructe. Apare tarziu in vara si se manifesta prin formarea, pe ambele fete ale limbului foliar, a unui miceliu albicios, ca o panza de paianjen, cu aspect fainos, datorita formarii unui numar mare de lanturi de spori.
Spre sfarsitul verii sau inceputul lunii septembrie, pe fata inferioara a frunzei, cat si pe scoarta lastarilor incomplet lignificati, apar formatiuni negre, punctiforme. Acestea reprezinta frunctificatiile ciupercii. Un atac puternic determina ingalbenirea si apoi caderea frunzelor pomilor din pepiniere, in special la cais si corcodus.
Agentul patogen
Podosphaera tridactyla este agentul patogen ce raspandeste fainarea prunului. Raspandirea ciupercii in anii secetosi se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de catre fructificatiile de rezistenta. Acestea elimina in primavara urmatoare sporii, ce vor da primele infectii.
Prevenire si combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.