Fainarea prunului (Podosphaera tridactyla) – identificare si combatere
Publicat pe: 19 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Podosphaera tridactyla nu produce pagube mari in livelile de prun. Insa, poate sa constituie o primejdie pentru pomii samburosi din pepiniere in anii secetosi si caldurosi, conditii climatice favorabile evolutiei ciupercii.



Simptome
Atacul apare pe toate organele aeriene ale prunului, muguri, frunze si lastari apare uneori si pe fructe. Apare tarziu in vara si se manifesta prin formarea, pe ambele fete ale limbului foliar, a unui miceliu albicios, ca o panza de paianjen, cu aspect fainos, datorita formarii unui numar mare de lanturi de spori.
Spre sfarsitul verii sau inceputul lunii septembrie, pe fata inferioara a frunzei, cat si pe scoarta lastarilor incomplet lignificati, apar formatiuni negre, punctiforme. Acestea reprezinta frunctificatiile ciupercii. Un atac puternic determina ingalbenirea si apoi caderea frunzelor pomilor din pepiniere, in special la cais si corcodus.
Agentul patogen
Podosphaera tridactyla este agentul patogen ce raspandeste fainarea prunului. Raspandirea ciupercii in anii secetosi se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de catre fructificatiile de rezistenta. Acestea elimina in primavara urmatoare sporii, ce vor da primele infectii.
Prevenire si combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
6 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziNuc, formatiuni galbui pe scoartaCum pot salva acest nuc de ciuperciCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi101 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziSamburoase si Semintoase, Tratament preventive pentru pomiBună ziua, Vă rog să îmi recomandați o schemă de tratament comuna pentru măr,par,cais,prun, cireș. Nu am o livadă mare, pomii sunt în anul 5, nu sunt foarte viguroși. În... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.