Fainarea prunului (Podosphaera tridactyla) – identificare si combatere

Podosphaera tridactyla nu produce pagube mari in livelile de prun. Insa, poate sa constituie o primejdie pentru pomii samburosi din pepiniere in anii secetosi si caldurosi, conditii climatice favorabile evolutiei ciupercii.

Simptome

Atacul apare pe toate organele aeriene ale prunului, muguri, frunze si lastari apare uneori si pe fructe. Apare tarziu in vara si se manifesta prin formarea, pe ambele fete ale limbului foliar, a unui miceliu albicios, ca o panza de paianjen, cu aspect fainos, datorita formarii unui numar mare de lanturi de spori.

Spre sfarsitul verii sau inceputul lunii septembrie, pe fata inferioara a frunzei, cat si pe scoarta lastarilor incomplet lignificati, apar formatiuni negre, punctiforme. Acestea reprezinta frunctificatiile ciupercii. Un atac puternic determina ingalbenirea si apoi caderea frunzelor pomilor din pepiniere, in special la cais si corcodus.


Agentul patogen

Podosphaera tridactyla este agentul patogen ce raspandeste fainarea prunului. Raspandirea ciupercii in anii secetosi se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de catre fructificatiile de rezistenta. Acestea elimina in primavara urmatoare sporii, ce vor da primele infectii.
Prevenire si combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Fainarea prunului (Podosphaera tridactyla) – identificare si combatere
Fainarea prunului (Podosphaera tridactyla) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile