Fainarea prunului – Podosphaera tridactyla

Fainarea prunului – Podosphaera tridactyla Comunitatea Botanistii

Fainarea prunului, Podosphaera tridactyla nu produce pagube mari in livelile de prun. Insa, poate sa constituie o primejdie pentru pomii samburosi din pepiniere in anii secetosi si caldurosi, conditii climatice favorabile evolutiei ciupercii.

Simptome- Fainarea prunului. Atacul pe frunze si lastari apare tarziu in vara si se manifesta prin formarea, pe ambele fete ale limbului, a unui miceliu albicios, ca o panza de paianjen, cu aspect fainos, datorita formarii unui numar mare de lanturi de spori.

Spre sfarsitul verii sau inceputul lunii septembrie, pe fata inferioara a frunzei, cat si pe scoarta lastarilor incomplet lignificati, apar formatiuni negre, punctiforme. Acestea reprezinta frunctificatiile ciupercii. Un atac puternic determina ingalbenirea si apoi caderea frunzelor pomilor din pepiniere, in special la cais si corcodus.


Agentul patogen este Podosphaera tridactyla. Raspandirea ciupercii in anii secetosi se face prin spori. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de catre fructificatiile de rezistenta. Acestea elimina in primavara urmatoare sporii, ce vor da primele infectii.


Prevenire si combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Haicu Constantin
  1 septembrie 2020
  Prun- frunze uscate, trunchi exfoliat Comunitatea BotanistiiPrun- frunze uscate, trunchi exfoliat Comunitatea BotanistiiPrun- frunze uscate, trunchi exfoliat Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Prunul s-a imbolnavit asa in 2 zile. Frunzele se usuca dar si trunchiul.# Ce imi recomandati va rog?E urgent intrucat am o livada de pruni si nu as vrea sa se raspandeasca si la ceilalti. Multumesc.
  0
  4
  Trimite
  Cornel C.
  3 martie 2021
  Ciuperca pe scoarta prunului Comunitatea Botanistii
  Buna dimineata , Am rugamintea sa studiati aceasta poza . Este ciuperca pe un prun . Poate ma sfatuiti ce tratament sa aplic . Multumesc
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile