Fainarea piersicului – Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium

Fainarea piersicului - Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium Comunitatea Botanistii

Fainarea piersicului, Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium este o boala mult raspandita in tara noastra producand pagube in anii cu primaveri reci si umede, urmate de veri secetoase, calduroase.

   
SimptomeFainarea piersicului. Atacul apare mai intai pe frunzele tinere de la varful lastarilor, sub forma unor pete albe de miceliu, care pot intinde si ocupa intreaga suprafata. Frunzele afectate au aspect prafos, se deformeaza, se incretesc si in cele din urma se usuca. Atacul pe frunzele bine dezvoltate apare sub forma unor pete conturate. In dreptul acestora se formeaza o pasla miceliana mai densa si cu aspect prafos, datorita formarii sporilor.


Lastarii nelignificati pot fi acoperiti de pasla miceliana, care apare ca un manson albicios. Cei puternic atacati se indoaie, se vestejesc si apoi se usuca. Pe lastarii atacati, ciuperca formeaza uneori fructificatii de rezistenta, care contin spori, dar la noi in tara acestea au fost semnalate foarte rar. Atacul pe frunzele tinere sau in curs de maturare este asemanator cu cel ce apare pe frunzele dezvoltate. In dreptul petelor albicioase, tesuturile fructului se brunifica, crapa si incep sa putrezeasca.

Agentul patogen este Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium. Iernarea acestuia se face prin miceliu de rezistenta localizat in muguri sau prin cleistoteciile ce se formeaza spre toamna in miceliu ectoparazit. Primavara miceliul de rezistenta intra in vegetatie si infecteaza lastarii de piersic.


Profilaxie. Prevenirea bolii se poate realiza prin taierea si arderea lastarilor atacati. In timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor face stropiri cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Paula
  4 iunie 2020
  Bună ziua! Pentru tratamentul unui piersic afectat,am cumpărat Mavrik si Silwet gold. Pe urmă am aflat că cele 2 produse nu se amestecă... Cu ce insecticid este compatibil Silwet gold? Il pot folosi la alte plante dacă tot l-am cumpărat?
  0
  1
  Trimite
  Andreea
  15 iunie 2020
  piersic cu pete pe frunze Comunitatea Botanistiipiersic cu pete pe frunze Comunitatea Botanistiipiersic cu pete pe frunze Comunitatea Botanistiipiersic cu pete pe frunze Comunitatea Botanistii
  Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o schema de tratament pentru 2 piersici ale căror frunze nu arată bine si au inceput da cada, conform poze atașate. Mentionez ca am aplicat tratament cu Actara de 2 ori. Multumesc
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile