Fainarea piersicului – Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Fainarea piersicului – Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium

Fainarea piersicului este o boala mult raspandita in tara noastra producand pagube in anii cu primaveri reci si umede, urmate de veri secetoase, calduroase.

plante atacate   plante-atacate-2
Simptome: Atacul apare mai intai pe frunzele tinere de la varful lastarilor, sub forma unor pete albe de miceliu, care pot intinde si ocupa intreaga suprafata.
Frunzele parazitate iau aspect prafos, se deformeaza, se incretesc si in cele din urma se usuca. Atacul pe frunzele bine dezvoltate apare sub forma unor pete conturate, in dreptul carora se formeaza o pasla miceliana mai densa si cu aspect prafos, datorita formarii sporilor.
Lastarii nelignificati pot fi acoperiti de pasla miceliana, care apare ca un manson albicios, cei puternic atacati se indoaie, se vestejesc si apoi se usuca. Pe lastarii atacati, ciuperca formeaza uneori fructificatii de rezistenta, care contin spori, dar la noi in tara acestea au fost semnalate foarte rar.
Atacul pe frunzele tinere sau in curs de maturare este asemanator cu cel ce apare pe frunzele dezvoltate. In dreptul petelor albicioase, tesuturile fructului se brunifica, crapa si incep sa putrezeasca.
Agentul patogen: Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c oidium leucoconium, iernarea patogenului se face prin miceliu de rezistenta localizat in muguri sau prin cleistoteciile ce se formeaza spre toamna in miceliu ectoparazit. Primavara miceliul de rezistenta intra in vegetatie si infecteaza lastarii de piersic.
Profilaxie: Prevenirea bolii se poate realiza prin taierea si arderea lastarilor atacati. In timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor face stropiri cu Bumper 250 EC (0.03%), Score 250 EC (0.2 l/ha), Karathane M35 (0.05%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor