Fainarea piersicului (Sphaerotheca pannosa var. persicae) – identificare si combatere

fainarea-piersicului-identificare

Fainarea piersicului este o boala foarte raspandita in tara noastra producand pagube in anii cu primaveri reci si umede, urmate de veri secetoase, calduroase.

   
Simptome

Fainarea piersicului apare mai intai pe frunzele tinere de la varful lastarilor, sub forma unor pete albe de miceliu, care pot intinde si ocupa intreaga suprafata. Frunzele afectate au aspect prafos, se deformeaza, se incretesc si in cele din urma se usuca. Atacul pe frunzele bine dezvoltate apare sub forma unor pete conturate. In dreptul acestora se formeaza o pasla miceliana mai densa si cu aspect prafos, datorita formarii sporilor.



Lastarii nelignificati pot fi acoperiti de pasla miceliana, care apare ca un manson albicios. Cei puternic atacati se indoaie, se vestejesc si apoi se usuca. Pe lastarii atacati, ciuperca formeaza uneori fructificatii de rezistenta, care contin spori, dar la noi in tara acestea au fost semnalate foarte rar. Atacul pe frunzele tinere sau in curs de maturare este asemanator cu cel ce apare pe frunzele dezvoltate. In dreptul petelor albicioase, tesuturile fructului se brunifica, crapa si incep sa putrezeasca.

Agentul patogen este Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c Oidium leucoconium. Iernarea acestuia se face prin miceliu de rezistenta localizat in muguri sau prin cleistoteciile ce se formeaza spre toamna in miceliu ectoparazit. Primavara miceliul de rezistenta intra in vegetatie si infecteaza lastarii de piersic.


Prevenire si combatere

Prevenirea bolii se poate realiza prin taierea si arderea lastarilor atacati. In timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor face stropiri cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile