Fainarea marului (Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum) – identificare si combatere
Publicat pe: 7 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fainarea marului, Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum este prezenta pe toate continentele, in tarile unde se cultiva marul. In tara noastra, ca urmare a plantarii unor soiuri sensibile (in special Jonathan si Idared), a aplicarii in exces sau unilaterale a ingrasamintelor cu azot, s-a constatat in ultimele decenii o crestere alarmata a frecventei si intensitatii fainarii la mar.
Simptome
Fainarea marului se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, incepand de la dezmugurire si pana la caderea frunzelor, cu intensitate mai mare in cursul lunii mai si inceputul lunii iunie. Sunt atacate frunzele, florile, lastarii si uneori fructele tinere. Atacul pe frunzele tinere apare sub forma unei pasle albicioase, prafoase, care acopera ambele fete ale frunzei. In scurt timp frunzele se inconvoaie usor spre partea superioara, sunt mai putin elastice si se usuca de timpuriu.
Ciuperca ataca cu rapiditate lastarii tineri pe care ii acopera cu un manson de miceliu albicios, prafos, datorita formatii sporilor, iar spre toamna acesta devine bruniu in urma formarii fructificatiilor ciupercii de culoare neagra. Lastarii puternic atacati se indoaie in forma de carlig si se usuca.
Florile atacate prezinta petalele deformate, in sensul ca limbul petalelor se ingusteaza, uneori chiar se despica in doua, pierd culoarea alb-roza si devin albe, iar in unele cazuri se ingroasa, se vestejesc si se brunifica.
Florile atacate denumite si „flori de ceara” se usuca fara a forma fructe. La soiurile de mar sensibile la fainare, aceasta forma de atac, duce in unii ani la importante pierderi de recolta. Atacul pe fructele tinere determina o oprire a cresterii si in unele cazuri, chiar o cadere a acestora. La soiurile foarte sensibile (Jonathan) pe fructe apare o retea fina de tesut brunificat.
Agentul patogen
Agentul patogen este Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum. Ciuperca ierneaza intre solzii mugurilor sub forma de miceliu de rezistenta. Primavara mugurii contaminati formeaza lastari, frunze, flori infectate, aceste organe constituind primele focare de infectie.
Prevenire si combatere.
Pentru prevenirea bolii se recomanda ca in permanenta lastarii puternic atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere si de asemenea, cultivarea de soiuri de mar rezistente. In perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Fainarea marului (Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziFainare, apare anual in gradina, cum scap de aceasta boala?De doi ani de zile am probleme cu făinarea în grădina de legume. Afectează castraveții, dovleceii, morcovii, mazărea. Pentru ca problema persista de doi ani, cred ca ar trebui sa... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziFainare, cine produce fainarea la Crataegus?Aș dori să aflu cine produce făinarea la Crategus, denumirea în latină.Citește un răspunsFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.