Fainarea graului – Erysiphe graminis f.sp.tritici

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Fainarea graului – Erysiphe graminis f.sp.tritici

Aceasta boala se manifesta in fiecare an pe cerealele paioase si la gramineele spontane. Frecventa si intensitatea atacului depind, in mare masura, de soiul cultivat si de evolutia conditiilor climatice.

plante-atacate  
Simptome: In toamna, pe frunze pot sa apara pete albe, pasloase, de marimi variabile, ce pot fi semnalate pe ambele fete ale limbului. In primavara, atacul se extinde, petele albe putand fi semnalate pe frunzele din etajele superioare, pe tecile frunzelor, pe paie si chiar pe spice.
Sub panza alba a ciupercii, tesuturile frunzelor se ingalbenesc apoi devin brune. Petele albe capata in scurt timp un aspect prafos, fainos, apoi devin de culoare cenusie deoarece spre sfarsitul viabilitatii tesuturile parazitate, in pasla ciupercii apar mici puncte negre.
Agentul patogen: Erysiphe graminis f.c tritici, care ierneaza pe frunza ca parazita pana in primavara cand, vor aparea noi generatii de spori. Sporii formati tarziu in vara produc infectii pe frunzele graului aparut ca samulastra, iar sporii de pe aceste plante vor infecta noile culturi abia rasarite in toamna. Infectarea graului in toamna, se poate produce si prin sporii din organele de rezistenta care au aparut esalonat in cursul vegetatiei, mai intai pe frunzele bazale apoi pe tecile frunzelor sau chiar pe spice. O parte dintre organele de rezistenta vor elimina sporii chiar primavara.
Gradul de atac produs de aceasta ciuperca este influentat de o serie de factori agrotehnici, de specializarea agentului patogen si de rezistenta soiurilor. Epocile timpurii de semanat, cantitatile mari de ingrasaminte pe baza de azot, dublate de o desime mare a plantelor si buruienilor, creeaza conditii de maxima favorabilitate pentru evolutia agentului patogen.
Prevenire si combatere: Pentru prevenirea atacului se recomanda evitarea monoculturii, administrarea rationala a inrasamintelor, respectarea epocii, desimea si adancimea de semanat, folosirea de samanta sanatoase, cultivarea de soiuri rezistente.
Combaterea chimica se face cu Bravo (2 kg/ha), Topsin 500 SC (1 l/ha), Zamir (1 l/ha), Amistar Xtra (0.5 l/ha), Mirage (1 l/ha), Bumper 250 EC (0.5 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor