Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) – identificare si combatere
Publicat pe: 17 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fainarea cucurbitaceelor, Sphaerotheca fuliginea este raspandita in toate tarile cultivatoare si produce pagube insemnate, din cauza uscarii rapide a frunzelor.
Simptome
Fainarea cucurbitaceelor se manifesta pe organele aeriene (tulpini, frunze, fructe in toate stadiile de dezvoltare). Pe suprafata organelor atacate apare un miceliu alb, fainos, sub forma unor pasle mai mult sau mai putin extinse. Pe limbul frunzelor, petele se pot uni si acopera suprafete mari de limb care, in scurt timp se usuca. Sub acest miceliu tesuturile se ingalbenesc si se brunifica. In conditii de seceta atmosferica, atacul se extinde pe cozile frunzelor, pe tulpini si chiar pe fructe. Conditiile optime de instalare si evolutie ale ciupercii sunt temperatura de 15-21°C si umiditate ridicata.



Agentul patogen
Fainarea este produsa de Sphaerotheca fuliginea. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii purtati de vant, apa sau insecte. Cele mai frecvent infectate sunt frunzele mature, in timp ce cele abia formate sunt mai rezistente. Fructificatiile de rezistenta au aspectul unor puncte mici, negre, sunt formate pe frunze si asigura transmiterea ciupercilor pana in anul urmator. Daca se instaleaza seceta atunci atacul se manifesta pe tulpini si chiar pe fructe.
Prevenire si combatere
Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de hibrizi si soiuri rezistente dar si folosirea unei rotatii corecte. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
7 urează frunze verziCastraveti, pete galbene pe frunze, care poate fi cauza?Din ce cauza se fac frunzele la castraveti?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verziCastraveti, plante cu atac de acarieniCastraveți solar Au fost prezenți de la înființarea culturiiCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi13 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi56 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.