Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) – identificare si combatere

fainarea-cucurbitaceelor

Fainarea cucurbitaceelor, Sphaerotheca fuliginea este raspandita in toate tarile cultivatoare si produce pagube insemnate, din cauza uscarii rapide a frunzelor.

Simptome

Fainarea cucurbitaceelor se manifesta pe organele aeriene (tulpini, frunze, fructe in toate stadiile de dezvoltare). Pe suprafata organelor atacate apare un miceliu alb, fainos, sub forma unor pasle mai mult sau mai putin extinse. Pe limbul frunzelor, petele se pot uni si acopera suprafete mari de limb care, in scurt timp se usuca. Sub acest miceliu tesuturile se ingalbenesc si se brunifica. In conditii de seceta atmosferica, atacul se extinde pe cozile frunzelor, pe tulpini si chiar pe fructe. Conditiile optime de instalare si evolutie ale ciupercii sunt temperatura de 15-21°C si umiditate ridicata.




Agentul patogen

Fainarea este produsa de Sphaerotheca fuliginea. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii purtati de vant, apa sau insecte. Cele mai frecvent infectate sunt frunzele mature, in timp ce cele abia formate sunt mai rezistente. Fructificatiile de rezistenta au aspectul unor puncte mici, negre, sunt formate pe frunze si asigura transmiterea ciupercilor pana in anul urmator. Daca se instaleaza seceta atunci atacul se manifesta pe tulpini si chiar pe fructe.


Prevenire si combatere

Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de hibrizi si soiuri rezistente dar si folosirea unei rotatii corecte. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile