Fainarea capsunului (Sphaerotheca macularis) – identificare si combatere

Fainarea capsunului, Sphaerotheca macularis a fost semnalata pentru prima data in anul 1958. Este o boala pagubitoare pentru cultura capsunului.

 
Simptome

Pe organele plantelor si in special pe frunze, ciuperca formeaza pete pasloase, albicioase, usor galbui, care mai tarziu devin prafoase, in urma formarii unui numar mare de spori. Plantele atacate cresc mai putin, frunzele se deformeaza si fructele sunt de slaba calitate, mici, nematurandu-se. Cand atacul este timpuriu poate aparea si pe fructe afectand calitatea acestora.

Agentul patogen

Ciuperca Sphaerotheca macularis se transmite in perioada de vegetatie prin spori, iar in primavara, din miceliul de rezistenta sau din fructificatiile de rezistenta se vor elimina sporii. Ciuperca supravietuieste de la un an la altul sub forma de miceliu, pe resturile vegetale atacate. Boala apare in verile calduroase cu umiditate atmosferica ridicata.


Prevenire si combatere 

Pentru reducerea sursei de infectie a ciupercii, se coseste cultura dupa recoltare si masa vegetala rezultata se arde, se recomanda folosirea soiurilor rezistente si executarea unei rotatii corecte( se evita asolamentul cu solanaceae). In perioada de vegetatie, se recomanda sa se aplice tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Fainarea capsunului (Sphaerotheca macularis) – identificare si combatere
Fainarea capsunului (Sphaerotheca macularis) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile