Fainarea capsunului – Sphaerotheca macularis

Fainarea capsunului – Sphaerotheca macularis Comunitatea Botanistii

Fainarea capsunului, Sphaerotheca macularis a fost semnalata pentru prima data in anul 1958.

 
SimptomeFainarea capsunului. Pe organele plantelor si in special pe frunze, ciuperca formeaza pete pasloase, albicioase, usor galbui, care mai tarziu devin prafoase, in urma formarii unui numar mare de spori.
Plantele atacate cresc mai putin, frunzele se deformeaza si fructele sunt de slaba calitate, mici, nematurandu-se.

Agentul patogen. Ciuperca Sphaerotheca macularis se transmite in perioada de vegetatie prin spori, iar in primavara, din miceliul de rezistenta sau din fructificatiile de rezistenta se vor elimina sporii. Ciuperca supravietuieste de la un an la altul sub forma de miceliu, in plantele atacate.


Prevenire si combatere. Pentru reducerea sursei de infectie a ciupercii, se coseste cultura dupa recoltare si masa vegetala rezultata se arde. In perioada de vegetatie, se recomanda sa se aplice tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Crismaru Laura
  28 august 2020
  Buna ziua! Cand incetam udarea capsuniler la ghiveci (cand intra la somnic)? Cum protejam capsunii la ghiveci de inghet pe timp de iarna? Multumesc!
  1
  3
  Trimite
  Gacea
  5 august 2020
  Capsuni care se usuca Comunitatea BotanistiiCapsuni care se usuca Comunitatea BotanistiiCapsuni care se usuca Comunitatea BotanistiiCapsuni care se usuca Comunitatea Botanistii
  Buna seara, va rog mult sa ma ajutati sa identific un tratament. “Cad” rand pe rand capsunile, se pateaza roscat, se rasucesc frunzele, apoi se usuca. O parte dintre ele le-am inlocuit.
  1
  13
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile