Fainarea capsunului, Sphaerotheca macularis a fost semnalata pentru prima data in anul 1958. Este o boala pagubitoare pentru cultura capsunului.
Simptome
Pe organele plantelor si in special pe frunze, ciuperca formeaza pete pasloase, albicioase, usor galbui, care mai tarziu devin prafoase, in urma formarii unui numar mare de spori. Plantele atacate cresc mai putin, frunzele se deformeaza si fructele sunt de slaba calitate, mici, nematurandu-se. Cand atacul este timpuriu poate aparea si pe fructe afectand calitatea acestora.



Agentul patogen
Ciuperca Sphaerotheca macularis se transmite in perioada de vegetatie prin spori, iar in primavara, din miceliul de rezistenta sau din fructificatiile de rezistenta se vor elimina sporii. Ciuperca supravietuieste de la un an la altul sub forma de miceliu, pe resturile vegetale atacate. Boala apare in verile calduroase cu umiditate atmosferica ridicata.
Prevenire si combatere
Pentru reducerea sursei de infectie a ciupercii, se coseste cultura dupa recoltare si masa vegetala rezultata se arde, se recomanda folosirea soiurilor rezistente si executarea unei rotatii corecte( se evita asolamentul cu solanaceae). In perioada de vegetatie, se recomanda sa se aplice tratamente cu fungicide specifice.