Fainarea ardeiului (Leveillula taurica) – identificare si combatere

Fainare ardei

Fainarea ardeiului prezinta acelasi agent patogen ca si fainarea tomatelor, dar este mai putin raspandita. In Romania a fost semnalata in 1964, in sudul tarii, in culturile din sere si solarii, dar acum este gasita si in camp.

Simptome

Pe frunzele bazale apar pete galbene de 2-4 cm, cu un contur difuz. Acestea vor fi mai bine delimitate abia dupa aparitia paslei miceliene de culoare cenusie-albicioasa. Dupa aparitia fructificatiilor ciupercii, pasla capata un aspect fainos. Apoi, boala se extinde pe cozile frunzelor, frunzulitele de la baza florilor si chiar pe fructele tinere. In cazul in care temperaturile oscileaza intre 18-24°C si umiditatea atmosferica este intre 70-80%, ciuperca se extinde pe frunzele din etajele superioare. In scurt timp acestea se usuca, plantele raman fara frunze si tufele de ardei sau gogosari se usuca.
Agentul patogen

Agentul patogen este Leveillula taurica. Ciuperca rezista in sol pe resturile vegetale sub forma de fructificatii de rezistenta. Din acestea, in anul urmator vor iesi sporii ce pot produce noi infectii. In cursul vegetatiei, sporii purtati de vant, picaturile de apa de ploaie sau apa de irigatie, asigura raspandirea ciupercii.


Prevenire si combatere.

In spatiile protejate se recomanda dezinfectia solului, rotatia culturilor, distrugerea resturilor vegetale. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Fainare ardei
Fainarea ardeiului (Leveillula taurica) – identificare si combatere
Fainarea ardeiului (Leveillula taurica) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile