Fainarea agrisului – Sphaerotheca mors-uvae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

Fainarea agrisului – Sphaerotheca mors-uvae

Boala este originara din America, fiind observata si descrisa pentru prima data in anul 1833. La noi in tara boala este frecventa si uneori produce pagube importante, fiind semnalata prima oara in anul 1914. Ciuperca paraziteaza pe cuisoare, coacazul negru , coacazul rosu si coacazul de munte.

plante atacate  plante atacate
Simptome: Ciuperca paraziteaza frunzele, lastarii tineri si fructele. Pe frunze apar pete albicioase, formate din miceliul ciupercii, vizibile pe ambele fete. Frunzele raman mici, iar pasla miceliana de pe suprafata acestora capata un aspect prafos datorita formarii sporilor. Frunzele cad, plantele se dezvolta anormal, produc putin, iar rezistenta la ger a tulpinilor este redusa.
Atacul pe lastari se manifesta incepand cu luna mai. Ciuperca formeaza pasle miceliene albicioase, prafoase care inconjura lastarii pe portiuni mai mari sau mai mici si impiedica diferentierea mugurilor de rod pentru anul urmator.
Atacul pe fructe este asemanator cu cel de pe lastari. Fructele tinere se innegresc si se zbarcesc, fructele mai evoluate prezinta pete pasloase albicioase, apoi cenusii-brunii, in dreptul carora tesuturile se necrozeaza si intreg fructul este cuprins de un putregai uscat sau umed (in functie de umiditatea atmosferica).
In timpul verii (iulie-august), paslele miceliene albicioase capata o coloratie, o nuanta cenusie-brunie, datorita formarii unui numar mare de fructificatii de rezistenta cu spori.
Agentul patogen: Sphaerotheca mors-uvae, iernarea ciupercii are loc prin miceliul de rezistenta localizat in lastari si muguri sau prin cleistotecii. Boala este mult favorizata de excesul de umiditate si de prezenta sporilor dusi de catre vant.
Prevenire si combatere: In plantatii se recomanda taierea lastarilor atacati si arderea lor, precum si ingroparea frunzelor atacate sub brazda, prin araturi adanci.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea tratamentelor cu fungicidele Topas 100 EC (0.025%), Karathane M35 (0.05%), Score 250 EC (0.5 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor