Fainarea agrisului (Sphaerotheca mors-uvae) – identificare si combatere

Fainarea agrisului, Sphaerotheca mors-uvae este originara din America, fiind observata si descrisa pentru prima data in anul 1833. La noi in tara boala este frecventa si uneori produce pagube importante, fiind semnalata prima oara in anul 1914. Ciuperca paraziteaza plantele de cuisoare, coacazul negru, coacazul rosu si coacazul de munte.



Simptome

Ciuperca Sphaerotheca mors-uvae paraziteaza frunzele, lastarii tineri si fructele. Pe frunze apar pete albicioase, formate din miceliul ciupercii, vizibile pe ambele fete. Frunzele raman mici, iar pasla miceliana de pe suprafata acestora capata un aspect prafos datorita formarii sporilor. Frunzele cad, plantele se dezvolta anormal, produc putin, iar rezistenta la ger a tulpinilor este redusa.


Atacul pe lastari se manifesta incepand cu luna mai. Ciuperca formeaza pasle miceliene albicioase, prafoase, care inconjoara lastarii pe portiuni mai mari sau mai mici si impiedica diferentierea mugurilor de rod pentru anul urmator.

atac-fainarea-agrisului

Atacul pe fructe este asemanator cu cel de pe lastari. Fructele tinere se innegresc si se zbarcesc, fructele mai evoluate prezinta pete pasloase albicioase, apoi cenusii-brunii, in dreptul carora tesuturile se necrozeaza si intreg fructul este cuprins de un putregai uscat sau umed (in functie de umiditatea atmosferica). In timpul verii paslele miceliene albicioase capata o coloratie cenusiu-brunie, datorita formarii unui numar mare de fructificatii de rezistenta cu spori.

Agentul patogen

Iernarea ciupercii Sphaerotheca mors-uvae se realizeaza prin miceliul de rezistenta localizat in lastari si muguri sau prin cleistotecii. Fainarea agrisului este mult favorizata de excesul de umiditate si de prezenta sporilor dusi de catre vant.


Prevenire si combatere.

In plantatii se recomanda taierea lastarilor atacati si arderea lor, precum si ingroparea frunzelor atacate sub brazda, prin araturi adanci. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile