Fainarea agrisului – Sphaerotheca mors-uvae

Fainarea agrisului – Sphaerotheca mors-uvae Comunitatea Botanistii

Fainarea agrisului, Sphaerotheca mors-uvae este originara din America, fiind observata si descrisa pentru prima data in anul 1833. La noi in tara boala este frecventa si uneori produce pagube importante, fiind semnalata prima oara in anul 1914. Ciuperca paraziteaza plantele de cuisoare, coacazul negru, coacazul rosu si coacazul de munte.

Simptome. Ciuperca Sphaerotheca mors-uvae paraziteaza frunzele, lastarii tineri si fructele. Pe frunze apar pete albicioase, formate din miceliul ciupercii, vizibile pe ambele fete. Frunzele raman mici, iar pasla miceliana de pe suprafata acestora capata un aspect prafos datorita formarii sporilor. Frunzele cad, plantele se dezvolta anormal, produc putin, iar rezistenta la ger a tulpinilor este redusa.


Atacul pe lastari
se manifesta incepand cu luna mai. Ciuperca formeaza pasle miceliene albicioase, prafoase, care inconjoara lastarii pe portiuni mai mari sau mai mici si impiedica diferentierea mugurilor de rod pentru anul urmator.


Atacul pe fructe este asemanator cu cel de pe lastari. Fructele tinere se innegresc si se zbarcesc, fructele mai evoluate prezinta pete pasloase albicioase, apoi cenusii-brunii, in dreptul carora tesuturile se necrozeaza si intreg fructul este cuprins de un putregai uscat sau umed (in functie de umiditatea atmosferica). In timpul verii (iulie-august), paslele miceliene albicioase capata o coloratie cenusiu-brunie, datorita formarii unui numar mare de fructificatii de rezistenta cu spori.

Agentul patogen. Iernarea ciupercii Sphaerotheca mors-uvae se realizeaza prin miceliul de rezistenta localizat in lastari si muguri sau prin cleistotecii. Fainarea agrisului este mult favorizata de excesul de umiditate si de prezenta sporilor dusi de catre vant.


Prevenire si combatere. In plantatii se recomanda taierea lastarilor atacati si arderea lor, precum si ingroparea frunzelor atacate sub brazda, prin araturi adanci. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

 • Discuții pe teme similare

  Filip Carina
  7 august 2020
  agris cu frunze uscate Comunitatea Botanistiiagris cu frunze uscate Comunitatea Botanistiiagris cu frunze uscate Comunitatea Botanistiiagris cu frunze uscate Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am trimis câteva poze cu problemele pe care le am la agriș, am 4 bucăți din care doar 3 prezintă aceste probleme, este primul an de plantare, amplasarea este langa un gard de beton spre N, temperatura este intre 28 și 38 grade, primesc soare de la E la V zilnic, pe toată perioada zilei, funcție de umiditate solului le ud la 2-3 zile abundent. Îngrășământ am folosit o singura data la plantare de la Viano Petit Fruits, le-am stropit o data cu Zeama Bordeleză acum 3 săptămâni când am observat problema, dar nu a dat rezultate, simptomele au apărut acum o lună și nu se observă prezenta vreunui dăunător, cel puțin atât cât vad eu, câteva dimineți la rand a fost ceață, poate și acest aspect comtraza. Am cumpărat și Topas, insa nu știu dacă este bun și nu știu cantitatea de apa pe care trebuie sa o pun la o fiola de 3 ml, mi-e sa nu fac soluția prea slabă sau prea concentrata și să le fac mai rău. Va rog să mă ajutați și să îmi spuneți ce au plantele mele și cum sa le protejeze. Vă mulțumesc, cu stima Filip Carina.
  2
  2
  Trimite
  Cosgarea Aura
  15 iunie 2020
  Buna ziua. Am cateva tufe de agrise,mai multe soiuri....atat tufele cat si fructele arata foarte bine...dar fructele nu ajung sa se coaca...se fac maronii,sunt foarte acre si cad....ma puteti ajuta cu un sfat?? Multumesc
  2
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile