Facelia (Phacelia tanacetifolia) este specie de planta anuala originara din America de Nord, apartinand genului botanic Phacelia. Se cultiva la scara larga in scop apicol, mierea de facelia fiind din ce in ce mai apreciata si mai cunoscuta. In plus, facelia este cultivata ca planta ornamentala in curti, gradini si parcuri, respectiv ca planta furajera sau ca ingrasamant verde. Fiind o planta care acopera bine solul si copleseste buruienile, este adesea semanata pentru controlul biologic al vegetatiei nedorite, precum si in scopul imbunatatirii calitatii solului. Conform unor studii recente, populatia de nematode din sol poate fi micsorata prin infiintarea culturilor de facelie.
Descriere
Facelia este o planta erbacee anuala cu perioada de vegetatie relativ scurta, cu inaltimi cuprinse intre 0,5 – 1 m. De regula prezinta o singura tulpina, insa aceasta poate fi ramificata la diferite inaltimi. Tulpinile speciei Phacelia tanacetifolia sunt pubescente. Frunzele sunt asezate altern sau opus pe tulpina si sunt adanc divizate (lobate), cu aspect de feriga. Florile apar pe toata perioada verii, sunt hermafrodite, asezate in inflorescente alungite de tip cima (asemenea unor spice), au anterele si stilul iesite din floare, si sunt de culoare albastra-violacee. Semintele sunt maronii-negricioase, de dimensiuni reduse, de pana la 2-3 mm in diametru.
Specii de facelie
Exista cca. 150 de specii de facelie (Phacelia sp.), dintre care la noi se cultiva Phacelia tanacetifolia. Mai amintim specii precum:
- Phacelia humilis, cu inaltimi de pana la 20 cm,
- Phacelia cicutaria si Phacelia campanularia, cu rezistenta ridicata la seceta,
- Phacelia grandiflora, cu florile mari,
- Phacelia fimbriata, cu florile albe,
- Phacelia linearis, cu frunze intregi, lineare si cu toleranta fata de solurile nisipoase,
- Phacelia sericea, cu perisori pe toate organele plantei.
Raspandire
Faceia este originara din America de Nord. Fiind o specie cu mult polen si nectar, se cultiva la scara larga in scop apicol in multe regiuni ale globului. In vestul Europei este mai frecvent cultivata decat in Romania, atat in scop apicol, cat si ca ingrasamant verde. Datorita florilor violacee, se cultiva adesea in scop ornamental in gradini, curti, uneori chiar si pe terase in ghivece.
Particularitati si cerinte biologice
Lumina. Vegeteaza viguros si infloreste abundent in lumina plina sau la semiumbra (intre randurile de vita de vie sau pomi fructiferi).
Temperatura. Conditiile climatice din Romania sunt potrivite pentru cultivarea acestei plante. Temperatura optma pentru perioada de vegetatie este de 18-25℃, iar inflorirea este stimulata in conditii de temperaturi ridicate, de peste 28℃. Limita inferioara la care rezita facelia este de cca. -8℃.
Solul. Facelia este toleranta fata de conditiile de sol, rezista pe majoritatea tipurilor de sol. Prefera solurile usor nisipoase sau usor argiloase, bine drenate si fertile, usor acide sau neutre.
Apa. Vegeteaza bine pe solurile cu umiditate moderata, insa suporta seceta de scurta durata.
Tehnologia de cultivare
Locul in asolament. Facelia se cultiva de regula in semanaturi pure, deoarece poate coplesi alte plante. Totusi, pentru ingrasamant verde, se poate cultiva cu alte specii, precum mazarichea sau ovazul. Datorita perioadei scurte de vegetatie, poate fi introdusa cu usurinta in asolament, in diverse perioade, intre diverse culturi sau dupa culturile care elibereaza devreme terenul (grau, rapita, orz, etc).
Pregatirea solului. In cazul infiintarii unei culturi de facelia, se recomanda curatarea terenului de resturi vegetale, urmata, dupa caz, de nivelarea de intretinere si aratura adanca, maruntirea terenului, modelarea solului, respectiv aplicarea ingrasamintelor, daca este necesar.
Modul de inmultire. Facelia se inmulteste pe cale germinativa, prin seminte.
Produse recomandate
Semanarea
Se realizeaza in camp, incepand din lunile februarie-martie, in functie de temperaturile inregistrate. Semanaturi se pot efectua esalonat, in functe de scopul culturii, pana la inceputul lunii august. Adesea, apicultorii insamanteaza decalat parcele alaturate cu seminte de facelia, la intervale de 2-3 saptamani, astfel incat inflorirea sa fie esalonata pe o perioada cat mai indelungata.
Semintele pot fi semanate prin imprastiere sau in randuri, cu distante de 10-30 cm sau 40-50 cm intre acestea. Norma de semanat este de 5-10 kg/ha. Datorita dimensiunilor reduse ale semintelor si necesitatii luminii pentru germinare, semanaturile se realizeaza la adancimi de sub 1 cm sau la suprafata solului. Germinarea are loc la temperaturi de min. 5℃ si umiditate optima, la cca. o saptamana de la semanare. Inflorirea incepe dupa 6-7 saptamani, in functie de conditiile meteorologice si edafice.
Pentru asigurarea infloririi timpurie, semanatura poate fi efectuata toamna, cu o cantitate dubla de seminte (10-20 kg/ha). Astfel, se poate obtine o desime optima a culturii, chiar si dupa pierderile inegistrate din cauza inghetului.
Fertilizarea. Pentru inflorire abundenta si vigurozitate, se pot aplica ingrasaminte specifice, conform instructiunilor de pe etichetele produselor omologate.
Produse recomandate
Lucrarile de intretinere. Constau, dupa caz, in rarirea culturii (daca se considera necesar), combaterea manuala a buruielor (atunci cand facelia este inca de dimensiuni reduse), fertilizarea culturii si efectuarea tratamentelor preventive si de combatere, cu fungicide si insecticide specifice.
Boli si daunatori. Facelia poate fi afectata de diversi agenti patogeni, impotriva carora se aplica tratamente preventive si de combatere, cu produse specifice. La alegerea fungicidelor si insecticidelor folosite, se va aveaa in vedere efectul acestora asupra albinelor.
Recoltarea
Perioada optima si metodologia adecvata pentru recoltare depinde in mare masura de scopul culturii. Astfel, daca facelia este cultivata ca planta furajera, se recomanda recoltarea acesteia la inceputul infloririi, atunci cand continutul in elemente digerabile de catre animale este maxim. In schimb, daca materialul vegetal va fi valorificat ca ingrasamant verde, atunci recoltarea se va efectua preferabil in momentul infloririi maxime. Tehnologia de recoltare a semintelor de facelie pentru inmultire presupune o atentie deosebita si o tehnologie bine pusa la punct, de aceea este recomandata consultarea specialistilor.
In plus:
- Continutul de nectar al florilor este de cca. 25-28%.
- Pentru cresterea concentratiei de azot in sol, se recurge la incorporarea culturii de facelie in sol.
- Din cauza perisorilor de pe tulpina, uneori animalele consuma cu dificultate facelia. Adesea se recurge la combinarea acesteia cu alte specii furajere.