Duglas, informatii si sfaturi de ingrijire

duglas-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Pseudotsuga menziesii sau Duglas face parte din familia Pinaceae, genul Pseudotsuga. Este o specie originara din America de Nord. Aspectul sau este unul elegant, specia avand o coroana compacta si conica cu un frunzis persistent, de culoare verde inchis. Acele sunt dispuse pectinat, lungi de 2-3 cm si moi, cu varf ascutit, neintepator.

Specii si varietati

Pseudotsuga menziesii var. menziesii (duglas verde)

Duglasul verde este o specie de dimensiuni foarte mari, poate atinge chiar si peste 100 m inaltime si diametre pana la 4-5 m. Lujerii sunt subtiri si pubescenti in primul an, iar frunzele sunt aciculare (cu varf neintepator), drepte, turtite, lungi de 2-3cm, dispuse pectinat, au doua dungi longitudinale albicioase de stomate pe dos. Conurile sunt ovoid cilindrice, de 5-10 cm lungime, pendente, cu numerosi solzi persistenti. Bracteele sunt evidente, trilobate, alipite de solzi, cu lobul mijlociu evident mai lung si mai ingust.

Este o specie rezistenta la aerul uscat si se dezvolta bine in regiunile cu ierni blande. Se preteaza pentru zonele semiumbrite, suporta perioadele de seceta daca in sol se gasesc rezerve suficiente de umiditate. Specia prefera solurile afanate, usoare si aerisite.

Varietati ornamentale:

  • Pseudotsuga menziesii cv. „Elegans”
  • Pseudotsuga menziesii cv. „Viminalis”
  • Pseudotsuga menziesii cv. „Globosa”
  • Pseudotsuga menziesii cv. „Nana”
  • Pseudotsuga menziesii cv. „Pygmaea”

Pseudotsuga menziesii var. glauca (duglas albastru)

Este o specie de duglas care se cultiva mai putin in Romania, dimensiunile sale sunt mai reduse. Pseudotsuga menziesii var. glauca prezinta o coroana compacta. Acele sale sunt mai scurte, de culoare verde-albastrui, conurile sunt mai scurte, au 5-6 cm lungime. Bracteele sunt rasfrante spre baza conului, tot trilobate. Datorita coloritului frumos al coroanei se utilizeaza ca specie de interes ornamental.

Duglas – Conditii de mediu

Lumina. Duglasul se dezvolta foarte bine in conditii de lumina din plin, insa poate sa fie plantat si la semiumbra.

Temperatura. Este o specie cu toleranta medie la seceta si se dezvolta bine in regiunile cu ierni blande.

Solul. Duglasul creste bine pe solurile fertile, bine drenate, cu pH acid, nu suporta solurile compactate sau cu exces de apa.

Duglas – Ingrijire

Udarea. Necesita udare ocazionala in perioadele secetoase, ori de cate ori solul este uscat in profunzime.

Fertilizarea. Pentru crestere si dezvoltare optima, este indicata administrarea ingrasamintelor specifice in perioada de vegetatie (primavara-toamna).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. In vederea mentinerii aspectului estetic al speciei, se recomanda indepartarea ramurilor uscate sau in curs de uscare, ori de cate ori se considera necesar.

Plantarea. Se face toamna sau primavara. Pentru reusita plantarii, se recomanda saparea unei gropi de dimensiuni optime, astfel incat radacinile sa fie asezate lejer si acoperite cu suficient pamant. Se recomanda administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa plantare, se taseaza bine pamantul in jurul puietului si se uda din abundenta.

inmultire-duglas

Inmultirea. Duglasul se inmulteste preponderent pe cale germinativa, din seminte. Iarna se culeg conurile din arbori si se pastreaza intr-un loc adapostit si usor calduros pana la desfacerea acestora. Semintele se aduna si se stratifica timp de cca. o luna (optional, daca se doreste favorizarea germinarii). Ulterior, semintele se seamana in rasadnite in vederea germinarii.

Boli si daunatori. In conditii de umiditate ridicata la nivelul pamantului, duglasul poate sa fie afectat de agenti fitopatogeni care provoaca putrezirea radacinilor sau al coletului. De asemenea, pot aparea boli foliare cauzate de agenti fitopatogeni din genul Sirococcus sau Botritys (care provoaca uscarea acelor si a lujerilor). Dintre daunatori se amintesc afidele, paduchii testosi, acarienii, etc.

In plus:

  • Duglasul produce lemn dur, de inalta calitate si cu noduri fine, care poate sa fie utilizat pentru barci, stalpi, lucrari de artizanat dar si pentru extragerea celulozei.
  • Datorita faptului ca isi pastreaza frunzele dupa taiere, duglasii sunt utilizati pentru decor in perioada sarbatorilor de iarna.
  • Specia se recunoaste usor dupa parfumul de citrice pe care il emana atunci cand frunzisul este strivit intre degete.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

duglas-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
Duglas, informatii si sfaturi de ingrijire
Duglas, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile