Dovlecel, informatii despre tehnologia de cultura
Publicat pe: 25 iulie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Dovlecelul (Cucurbita pepo) este cultivat pentru fructele sale, ce se consuma in diferite stadii de maturitate. Fructele de dovlecel se utilizeaza in alimentatie, fiind o sursa de vitamine si minerale sau se foloseste in industria farmaceutica. Este originar din America Centrala si Mexic, unde se gaseste si in flora spontana. Se cultiva in majoritatea tarilor din Europa iar in Romania in special in zonele din apropierea oraselor.
Dovlecelul prezinta sistemul radicular bine dezvoltat, cu o capacitate mare de absorbtie a apei si elementelor nutritive din sol. Tulpina se dezvolta sub forma de tufa erecta, viguroasa, cu ramificatii scurte, dar exista soiuri cu vreji lungi si taratori. Frunzele sunt mari, cu petiolul lung. Atat tulpina cat si frunzele sunt acoperite cu perisori aspri. Florile sunt unisexuate, mari, de culoare galbena, florile femele avand ovarul de forma viitorului fruct, iar cele mascule fiind grupate cate 2-3 pe planta. Fructul este o melonida cilindrica, cu seminte mari, ovale si turtite. Facultatea germinativa se pastreaza pana la opt ani.
Cerinte fata de clima si sol
Semintele de dovlecel germineaza la temperaturi de peste 12℃, iar temperatura optima de vegetatie este cuprinsa in intervalul 20-25℃. Dovlecelul este foarte pretentios fata de lumina, iar pe terenurile umbrite productiile scad considerabil. Cerinte fata de umiditate sunt mari, dar rezista bine si la seceta, datorita radacinii dezvoltate. Prefera soluri profunde, afanate, lipsite de buruieni, adapostite de curentii de aer.
Tehnologia de cultivare a dovlecelului
Rotatia culturilor
Dovlecelul se preteaza pentru culturile de toamna sau de primavara, acesta eliberand rapid terenul. Premergatoare bune pentru cultura de dovlecel de primavara sunt: ceapa verde, salata, spanac, usturoi verde, salata. Pentru cultura de toamna, bune premergatoare sunt: fasolea, mazarea, cartofii timpurii etc.
Pregatirea terenului
Aceasta lucrare se efectueaza incepand din toamna si se incepe prin fertilizarea de baza cu ingrasaminte organice si ingrasaminte chimice. Ingrasamintele se incorporeaza in sol, odata cu lucrarea de arat. Primavara se administreaza ingrasamintele ce au continut mai ridicat de azot sau ingrasamintele echilibrate, precum si dolomita dar nu inainte de a face un test de pH.
Infiintarea culturii de dovlecel
Cultura de dovlecei se poate infiinta prin rasad sau prin samanta, costurile de infiintare fiind mai reduse in cazul infiintarii prin semanat direct. Pentru esalonarea recoltarii, se pot efectua semanari la intervale de 10-15 zile, incepand cu sfarsitul lunii aprilie. Pentru obtinerea dovleceilor toamna, se seamana in luna iunie. Daca se doreste obtinerea de recolte mai timpurii, se utilizeaza rasaduri cu varsta de 25-30 de zile, ce se pot planta sub tuneluri acoperite cu folie din polietilena sau de tip agril. De asemenea, folia agril se poate utiliza pentru acoperirea culturii in intregime, atat in camp cat si in spatii protejate. Ca varietati, se utilieaza din ce in ce mai mult cele care cresc sub forma de tufa si mai putin cele cu tulpini taratoare.
Ca distante, se practica 100-120 cm intre randuri si 60-70 cm intre plante, pe rand, cu adancimea de semanat de 2-3 cm. Inainte de semanat, se recomanda tratarea semintelor.
Dupa plantare, se aplica o udare si concomitent cu aceasta se administreaza si ingrasaminte ce stimuleaza inradacinarea. La urmatoarea irigare se pot aplica produse pentru imbunatatirea fertilitatii si structurii solului si pentru a crea conditii mai bune de absorbtie la nivel radicular.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor. Se vor folosi produse cu perioada de pauza mica, deoarece dovlecii au o perioada scurta de vegetatie.
Combaterea buruienilor
In cultura de dovlecel se pot efectua 3-4 prasile cu scopurl de a combate buruienile si de a mentine solul afanat. De asemenea, mulcirea cu folie din polietilena sau diferite materiale organice reprezenta o metoda eficienta de combatere a buruienilor si de mentinere a umiditatii si temperaturii solului la valori cat mai apropiate de cele optime. In plus, astfel se poate reduce numarul lucrarilor de intretinere.
Alte sfaturi si lucrari de intretinere
Se efectueaza irigarea culturii de dovlecei, de preferat, prin sistem de irigare prin picurare, cerintele plantelor fata de acest factor fiind mari. Nu este recomandata administrarea apei prin aspersie deoarece udarea partilor aeriene ale plantelor favorizeaza aparitia bolilor.
La 1-2 saptamani de la plantare, se aplica ingrasaminte echilibrate sau mai bogate in fosfor, urmand ca dupa ce plantele incep sa formeze fructe sa se administreze ingrasaminte cu continut mai ridicat de potasiu. Foliar se pot aplica ingrasaminte specifice.
Comandă produsele recomandate
Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu produse specifice. Radicular, se pot aplica produse pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.
Recoltarea
Recoltarea incepe dupa apoximativ 60-70 zile de la rasarire si dureaza pana la aparitia primelor brume (cultura de toamna). Operatiunea se realizeaza prin taierea peduncului fructului, dimineata, dupa ce roua s-a evaporat. In functie de destinatie, fructele se recolteaza cand au 6-10 cm lungime sau 12-15 cm. Nu se vor lasa fructe mature pe planta deoarece acest lucru duce la imbatranirea prematura a plantei. Dovleceii se pot pastra 2-3 zile in conditii normale de temperatura si umiditate sau aproximativ 10 zile, in depozite cu atmosfera controlata.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Dovlecel, informatii despre tehnologia de cultura
-
Discuții pe teme similare
43 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi64 urează frunze verziÎn luna ianuarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.