Dionaea muscipula, informatii si sfaturi de ingrijire

Planta carnivora

Dionaea muscipula, fiind o planta carnivora, prezinta capacitatea de a-si procura nutrientii prin capturarea insectelor si digestia acestora. Speciile de plante carnivore sunt numeroase, diferentiindu-se prin mecanismul de capturare a prazii, precum si prin organele morfologice.

Varietati specii carnivore
  • Dionaea spp. – mecanismul de capturare este format dintr-o frunza modificata, nectarul din interiorul acesteia fiind momeala (atractantul) ce atrage insectele.
  • Drosera spp. – frunzele sunt acoperite de glande minusculte (denumite tentacule), secreta mucus lipicios, iar insectele sunt atrase de mirosul acestuia.
  • Nephentes. – prezinta un mecanism simplu de capturare, frunza este modificata sub forma de urna, insectele sunt atrase de coloritul acestora, iar din cauza fluidului digestiv insectele nu se mai pot elibera si ajung sa fie digerate.

Dionaea muscipula

Reprezinta una dintre cele mai cunoscute plante carnivore, apreciata datorita aspectului si mecanismului fascinant de capturare a prazii.



Conditii de mediu

lumina

Lumina

Este o specie iubitoare de lumina, iar pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, are nevoie in mod special sa fie expusa la lumina directa.

Temperatura

Dionaea muscipula prefera temperaturi cuprinse in intervalul 20-24°C. In timpul iernii, temperatura optima este 10-12 °C . Iarna, prin scaderea temperaturilor, aceasta isi reduce activitatea, intrand intr-un proces de repaus vegetativ, benefic pentru dezvoltarea si cresterea acesteia.

Umiditate

Plantele carnivore prefera ca umiditatea sa fie relativ ridicata.

Ingrijire

Udarea

Udarea trebuie sa se realizeze regulat, mentinand substratul usor umed intre udari. Se recomanda utilizarea apei distilate sau ”apa de ploaie” , mineralele din apa de la robinet pot afecta starea de sanatate a acestei specii.

Fertilizarea

Aceste specii prefera sa nu fie fertilizate, nutrientii din produsele destinate fertilizarii pot arde radacinile, aceste specii se hranesc prin descompunerea diferitelor insecte capturate.

Inmultire

Divizarea este cel mai bun mod de a inmulti Dionaea muscipula, la inceputul primaverii o planta matura va prezenta ramificatii, care pot fi indepartate cu grija si replantate ca plante noi. Aceste specii pot fi inmultite si prin seminte sau butasi de frunze, insa divizarea este o metoda mai simpla.

Boli si daunatori

Aparitia bolilor este in influentata in general la aceste specii de umiditatea ridicata persistenta in substrat, pot aparea boli precum putregaiul radacinilor. In cazul daunatorilor, frecventi pot fi acarienii, afidele sau speciile de paduchi.

Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (acarieni, afide, paduchi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru combaterea daunatorilor, se recomanda efectuarea tratamentelor cu produse specifice, in functie de daunatorul vizat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile