Despre piatra vanata si fructele si legumele afectate de pesticide

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

 

Piatra vanata mai este cunoscuta si sub numele de sulfat de cupru si este o sare a cuprului. Piatra vanata este cunoscuta sub multe denumiri: sare bordeleza, sulfat cupric, vitriol albastru, piatra albastra, bonatit, boothit, calcanit, calcoyanit si zeama bordeleza. Zeama bordeleza este utilizata de multa vreme in agricultura ca fungicid. Chiar si agricultura ecologica permite ultilizarea ei. Ea se foloseste pentru stropitea legumelor, pomilor fructiferi si vitei de vie impotriva manei.

Piatra vanata este cel mai inofensiv pesticid, se ia la spalare si de regula nu se depune la interior, dar daca este ingerata poate provoca intoxicatie si diaree.

Din ce in ce mai multe fructe si legume din comert sunt impregnate cu pesticide si sunt fertilizate in exces si tratate pentru a se coace mai repede. Printre cele mai otravite se numara: merele, strugurii si rosiile. Peste 60% dintre legumele si 30% dintre fructele de pe piata contin pesticide, potrivit Agentiei Europene pentru Securitatea Alimentara.

In topul plantelor otravite se afla: telina, merele, capsunile, piersicile, spanacul, nectarineloe, strugurii, cartofii si salata verde. Merele sunt printre cele mai afectate pentru ca sunt atacate de viermi, iar pentru asta trebuie tratate.

piersici capsuni piersici

Cand vine vorba de plante cu chimicale mai putine topul este urmatorul: ceapa, porumbul, ananasul, avocado, asparagusul, mazarea verde, mango, vinetele, pepenele galben, pepenele verde, kiwi, varza, grapefruit si cipercile.
ceapaAnanaskiwi

Plantele provenite din Turcia sunt sarace in minerale, dar bogate in azotati. Romania importa legume si fructe din Turcia, Olanda si Israel, locuri unde se practica agricultura intensiva. Ir agricultura intensiva se practica cu folosirea excesiva a ingrasamintelor chimice, mai ales a celor pe baza de azotati, azotatii care se transforma in nitrazamine cancerigene. Azotatii sunt folositi pe scara larga si pot ramane in: morcovi, spanac si in radacini in general. Un alt efect secundar al acestor ingrasaminte este ca seaca solul de minerale, iar acest lucru afecteaza direct calitatea legumelor. Cand vine vorba de tarile mentionate mai sus plantele sunt crescute si la lumina artificiala in ghivece sau ladite.

O alta modalitate care afecteaza calitatea este iradierea, este o metoda folosita pentru distrugerea microorganismelor, dar si pentru sistarea coacerii. Capsunile sunt iradiate cel mai des pentru ca se strica foarte rapid. EFSA a dat asigurari ca aceasta metoda este sigura, medicii sustin ca in compozitia alimentelor iau nastere compusi toxici si radicali liberi care pot cauza cancer.

Modalitati de curatare a pesticidelor:

Pesticidele sunt otrava, pe termen lung pot intoxica ficatul si favorizeaza aparitia problemelor tiroidiene si a diferitelor forme de cancer. Din nefericire si daca legumele si fructele sunt spalate, iar coaja este intebartata, pesticidele tot vor fi prezente. Medicii recomanda spalarea cu apa calda a legumelor, in special morcovii si telina. Rosiile trebuie spalate cel putin 3 minute cu apa calda cu bicarbonat de sodiu, care anihileaza unele pesticide.

Portocalelel si lamaile contin substante antimucegai, ce nu dispar in urma spalarii, de multe ori pesticidele patrund si in miez. Nu este indicata folosirea cojii acestora pentru prajituri.

lamaie rasa

Piatra vanata este cea mai sanatoasa dintre variante si nu afecteaza calitatea recoltelor. Piatra vanatat este un produs fitosanitar utilizat de multa vreme in gospadarii pentru combaterea bolilor si daunatorilor la pomi, vita de vie si legume.

8 comentarii la “Despre piatra vanata si fructele si legumele afectate de pesticide

 1. Multumescd mult pentru indicatii si sfaturi;mai asteptam noile investigatii ale D-stra in domeniul legumiculturii si pomiculturii.

 2. Buna ziua,

  nu inteleg absolut nimic din articol pentru ca in categorie e vorba de substante interzise iar mai departe se face comment pe faptul ca este o substanta acceptata in agricultura eco…
  Care-i adevarul?
  as vrea sa folosesc piatra vanata la dezinfectia unui solar. Este eficienta?
  multumesc

  • Articolul este format din 3 parti:
   1. Prezentarea fungicidului denumit piatra vanata ca fiind inofensiv, si care poate fi folosit in culturile bio.
   2. Culturile cele mai otravite la noi in tara si mondial.
   3. Modalitati de curatare a pesticidelor de pe fructe si legume.
   In final, poate fi folosita piatra vanata la dezinfectia solarului.

  • Pentru 10 litri de Zeama Bordeleza rezultate sunt necesare urmatoarele: 100 grame sulfat de cupru, 50 grame oxid de calciu ori 80 grame var stins, 10 litri apa, 20 grame aracet, 2 vase (unul de minim 12 litri si unul de 5-6 litri).
   In vasul de 12 litri se toarna 5 l de apa si varul, amestecandu-se pana se obtine o solutie omogena.
   In vasul mai mic sa toarna restul de apa si sulfatul de cupru, se agita pana se dizolva complet. Dupa dizolvare se toarna solutia in vasul cu var, iar la final de adauga aracetul.

 3. Ori de cate ori mananc struguri stropiti, ma ia o puternica durere de cap. Propabil de la piatra vanata sau de la alt pesticid.

  • sigur alt pesticide.
   de mic copil am mancat strugur stropiti numai cu piatra vanata si gustul acelor struguri nu-l regasesc acum cand aceeasi struguri sunt stropiti cu shavit. plus o iritare usoara a laringelui !!!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor