Depozitarea si conservarea semintelor forestiere

Publicat pe: 16 ianuarie 2024 Modificat pe: 28 iunie 2024

depozitare-seminte-ghinde
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Semintele unor specii de arbori si arbusti se seamana la un anumit interval dupa colectarea lor, timp in care este esential ca acestea sa isi pastreze capacitatea germinativa. De asemenea, este important ca in aceasta perioada de timp semintele sa nu fie distruse de catre rozatoare sau insecte, respectiv sa nu fie afectate de boli. Astfel, pastrarea, depozitarea si conservarea semintelor pana in momentul semanarii reprezinta o veriga importanta a silviculturii. 

depozitarea-si-conservarea-semintelor-forestiere
Unde se pastreaza semintele forestiere?

In general, semintele forestiere sunt pastrate si conservate in magazii sau depozite special amenajate in acest scop. In aceste incaperi bine aerisite si intunecoase se regasesc rafturi, pe care sunt asezate semintele in lazi, ladite, borcane, butoaie mici sau saci de hartie/carton/iuta. Fiecare recipient trebuie sa fie prevazut cu informatiile aferente lotului de seminte care se afla in interior (numarul lotului, specia, data). Fiecare depozit de seminte are un registru in care sunt notate informatii importante despre fiecare lot de seminte:

  • data la care au fost puse la pastrat semintele;
  • specia;
  • cantitatea de samanta;
  • calitatea lotului de samanta;
  • provenienta semintelor;
  • alte detalii.

*Calitatea lotului de samanta – este stabilita de catre unitatile de cercetare autorizate, printr-un procedeu complex (buletin de analiza). Se iau in considerare indici calitativi diversi, precum culoarea, mirosul, dimensiunea si puritatea semintelor, umiditatea semintelor, masa a 1000 de seminte, perioada de germinare, germinatia tehnica si germinatia absoluta, capacitatea germinativa si altele.

*Germinatia tehnica – proportia semintelor germinate dintr-un anumit numar de seminte puse la germinat in conditii optime de incoltire (aparatura speciala).

*Germinatia absoluta – proportia semintelor incoltite dintr-un anumit numar de seminte pline, puse la germinat in conditii optime de incoltire (aparatura speciala).

In ce conditii se pastreaza semintele?

Semintele arborilor si arbustilor au caracteristici calitative si cantitative diverse. Astfel, pastrarea, depozitarea si conservarea semintelor trebuie sa fie adaptata fiecarei specii in parte. In timp ce unele seminte sau fructe isi pastreaza calitatile germinative in conditii de umiditate si temperatura scazuta, altele se depoziteaza in conditii de umiditate mai ridicata.

Majoritatea semintelor forestiere sunt pastrate in incaperi intunecoase, bine aerisite, caracterizate de umiditate atmosferica scazuta si temperaturi constante, relativ scazute. Totusi, semintele trebuie sa fie ferite de inghet – cu exceptia unor cazuri izolate.

con-seminte-pastrare-si-conservare
Exemple:
  • Semintele speciilor rasinoase (mai putin cele de brad) sunt zvantate pana la atingerea unei umiditati scazute, iar mai apoi sunt pastrate in recipiente inchise ermetic. Recipientele se pastreaza in incaperi reci, cu temperaturi negative (pana la -10 °C).
  • Ghindele, jirul, castanele, alunele, precum si alte fructe de tip achena, se depoziteaza in conditii de umiditate mai ridicata. Ghinda poate fi pastrata in lazi din lemn, in amestec cu nisip umed sau stratificat cu acesta. Stratificarea presupune alternarea unor straturi de nisip umed cu straturi de ghinda.
  • Pastrarea si conservarea unor cantitati mari de ghinda sau jir se poate realiza in santuri cu adancimea de 50-60 cm. Fructele se asaza stratificat in santul sapat: straturi mai groase de nisip umed (5-10 cm), alternate cu straturi mai subtiri de ghinda/jir (3 cm). Mai apoi, santul se acopera cu nisip si pamant, peste care se intinde un strat de paie, muschi sau litiera.
  • Semintele celorlalte specii forestiere se zvanta pana la atingerea umiditatii optime (in general 7-15% continut de apa in samanta). Mai apoi, semintele se asaza in recipiente deschise din lemn (mai rar metal, sticla sau plastic). Recipientele se pastreaza in depozite sau magazii bine aerisite, uscate si reci (temperaturi pozitive, insa sub 5 °C).
  • Unele samburoase, precum si semintele de paltin, tei si frasin se pun la stratificat in ladite de lemn sau in butoaie.
  • Semintele de salcam si gladita se pot pastra si conserva in saci de iuta sau hartie.
Cat timp se pastreaza semintele forestiere?

Majoritatea semintelor se pastreaza in depozite sau magazii timp de 3-12 luni. Uneori, este necesara depozitarea si conservarea semintelor si pe perioade mai lungi de timp, de cativa ani. Conditiile de depozitare si conservare in acest caz sunt stabilite (sau chiar implementate) de catre personalul calificat responsabil, uneori de catre unitatile de cercetare autorizate.

depozitarea-si-conservarea-semintelor-forestiere-uscate
Controlul semintelor depozitate

Persoanele responsabile de materialul de inmultire depozitat au obligatia de a verifica periodic conditiile de pastrare a semintelor, precum si starea de sanatate a acestora. La fiecare control efectuat, se trec in registru cele observate. In plus, la nevoie, se iau masuri de remediere specifice.

Cele mai frecvente probleme in depozitele de seminte:

  • distrugerea semintelor de catre rozatoare sau alte animale;
  • atacul unor insecte;
  • instalarea si propagarea unor boli fungice (in special in cazul in care semintele nu au fost zvantate suficient sau daca umiditatea in depozit este prea ridicata);
  • scaderea sau pierderea capacitatii de germinare (din cauza perioadei lungi de depozitare sau din cauza conditiilor nepotrivite in timpul depozitarii);
Exemple de masuri de remediere:

In cazul in care se simte miros de mucegai, se poate proceda la mobilizarea (imprastierea, lopatarea) si zvantarea semintelor, precum si la aplicarea unor fungicide specifice.

In cazul in care este sesizata prezenta unor rozatoare, se vor lua masurile specifice:

  • identificarea si sigilarea cailor de intrare in depozit sau magazie;
  • amplasarea unor capcane sau curse in vederea capturarii rozatoarelor;
  • amplasarea unor statii de intoxicare sau a unor raticide, otravuri speciale.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul in care este sesizata prezenta unor insecte daunatoare, se va interveni cu tratamente specifice, cu insecticide.

In plus, este esentiala dezinfectarea depozitelor si a recipientelor utilizate pentru pastrarea si conservarea semintelor forestiere.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Depozitarea si conservarea semintelor forestiere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  • Discuții pe teme similare

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile