Dendrobium, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 13 noiembrie 2023 Modificat pe: 9 aprilie 2024

ingrijire-sfaturi-orhidee
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cu aproximativ 2.000 de specii de orhidee, Dendrobium este unul dintre cele mai mari genuri. Aceste plante sunt originare din Asia de Sud-Est si pot creste intr-o varietate de climate, de la zonele joase, calde si ploioase, pana la zone reci de mare altitudine. Orhideele din genul Dendrobium sunt in principal epifite, ceea ce inseamna ca ele cresc pe alte plante, dar nu folosesc substantele nutritive ale acestora. In natura, ele sunt observate frecvent crescand pe ramurile arborilor.

Majoritatea speciilor cresc intr-un ritm moderat. Orhideele au un ciclu biologic care include o perioada de creștere vegetativa activa si de inflorire, urmata de o perioada de repaus relativ sau profund, in functie de specie. Lipsa de udare si scaderea temperaturii sunt variabilele care determina inceperea perioadei de repaus vegetativ.

informatii-orhidee-dendrobium

Tipuri de orhidee Dendrobium

Orhideele Dendrobium sunt impartite in 6 categorii, fiecare cu trasaturi si cerinte de ingrijire diferite:

1. Dendrobium este clasificat in doua grupuri. In primul grup se gasesc orhideei cu tulpinile pendule ce infloresc vara si isi pierd frunzele pe timpul iernii. Aceste orhidee (D. chrysanthum, D. friedricksianum, D. nobile) au nevoie de o perioada de repaus pe timp de iarna.

Cel de-al doilea grup este format din plante cu frunze total caduce care nu trebuie udate pe parcursul iernii (D. anosmum, D. crassinode, D. falconeri).

2. Dendrobium phalaenopsis este cea mai cunoscuta categorie. Acestea sunt specii cu frunze persistente care prefera temperaturile calde si care infloresc de obicei toamna, desi este posibila o reinflorire primavara daca plantei i se acorda o perioada de repaus de trei pana la patru saptamani.

3. Dendrobium spatulata este o alta categorie de specii de plante persistente, dar formata din specii care pot inflori de mai multe ori pe an.

4. Printre speciile din categoria Callista se numara D. aggregatum, D. chrysotoxum si D. densiflorum. Acestea au nevoie de conditii calduroase in timpul verii, dar de temperaturi mai scazute in timpul iernii. Orhideele Callista prezinta culori vibrante si flori din abundenta.

5. Printre speciile din categoria Latouria gasim: D. atroviolaceum, D. macrophyllum, D. spectabile. Acestea au nevoie de o perioada de repaus vegetativ. Orhideele Latouria au flori mari, in nunate de alb, galben-verde, negru si violet. Ele pot avea, de asemenea, petalele interioare paroase.

6. Printre speciile din categoria Formosae se numara D. bellatulum, D. dearei si D. draconis. Aceste orhidee prefera temperaturile racoroase.

Ingrijire

lumina-orhidee

Lumina:

Aceste plante se dezvolta bine in conditii de soare moderat in habitatul lor natural. Pentru a inflori in mod corespunzator, vor trebui sa se afle in apropierea celei mai luminoase ferestre, de preferinta o fereastra orientata spre sud. Daca observati frunze galbene, este posibil ca planta sa fi primit prea multa lumina directa.

Substrat:

Orhideele nu cresc in pamant obisnuit de flori, ci intr-un amestec special care imita mediul lor natural. Asigurati-va ca substratul este unul cu un drenaj foarte bun, astfel incat radacinile sa nu stea in contact cu apa pentru o perioada lunga de timp.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
temperatura-orhidee

Temperatura si umiditate:

Orhideele Dendrobium prefera climatele calde si se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 21 °C si 30 °C in timpul zilei si intre 10 °C si 12 °C pe timp de noapte.

Dendrobiumul prefera un nivel de umiditate cuprins intre 50% si 70% (cu un minim de 45%). Uscarea varfurilor frunzelor poate indica faptul ca aerul este prea uscat.

udare-orhidee

Udare:

Substratul orhideelor nu trebuie sa fie nici foarte ud (saturat cu apa) dar nici foarte uscat. Majoritatea orhideelor prefera ca substratul sa se usuce intre doua udari, astfel, eliminam riscul acumularii apei in exces.

Se scufunda vasul in apa timp de 10-15 minute, pana cand tot substratul este hidratat. Apoi, se scurge toata apa din vas si din farfurioara, astfel incat radacinile sa nu ramana in apa. Asigurati-va ca apa nu patrunde in centrul rozetei de frunze sau la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Exista riscul ca planta sa putrezeasca daca apa stagneaza.

Calitatea apei: se poate utiliza apa de la robinet, tinuta in prealabil 24 de ore intr-un vas deschis. Apa de ploaie, preferabil provenita dintr-o zona mai putin poluata, este foarte recomandata pentru udarea plantelor de interior. Indiferent de sursa de apa, aceasta se administreaza plantei atunci cand are temperatura camerei, pentru a feri planta de socuri termice.

Cand se uda: Administrarea apei se realizeaza in primele ore ale zilei, astfel incat substratul sa se poata zvanta pana seara. De preferat, a nu se uda plantele seara.

Fertilizare:

Se aplica ingrasamant o data sau de doua ori pe saptamana in perioada de crestere activa a plantei (perioada vegetativa) si se opreste aplicarea in perioada de repaus. Se recomanda utilizarea unor ingrasaminte special concepute pentru orhidee. Ingrasamintele se aplica in cantitatile specificate de producator si niciodata in cantitati mai mari, pentru a nu produce arsuri radacinilor sau frunzelor. O data pe luna, udati planta fara sa adaugati ingrasaminte, pentru a elimina excesul de saruri ramase in substrat in urma fertilizarilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare

transplantare-orhidee

Aceasta lucrare se realizeaza o data la 18-24 de luni si se efectueaza, de regula primavara sau dupa ce florile au trecut.Nu se recomanda transplantarea plantelor inflorite sau care urmeaza sa infloreasca deoarece exista riscul ca florile sa cada. Transplantarea are ca scop inlocuirea substratului vechi cu unul nou si nu intotdeauna este nevoie de un vas mai mare. Daca planta prezinta radacinile inghesuite si se observa necesitatea inlocuirii ghiveciului, acesta nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel vechi. Daca se transplanteaza intr-un vas prea mare, planta va dezvolta partea radiculara in detrimentul partii aeriene.

In plus

Cat timp traiesc orhideele Dendrobium?

Orhideea Dendrobium poate fi pastrata in viata practic la nesfarsit daca este replantata la fiecare doi-patru ani si are conditii optime de dezvoltare.

Care este principala diferenta intre orhideele Dendrobium si orhideele Oncidium?

Orhideele Dendrobium sunt unice pentru ca au tulpini robuste si flori abundente. Sunt considerate a fi printre cele mai usor de intretinut orhidee.

Orhideele Oncidium, pe de alta parte, sunt mult mai fragile, cu tulpini delicate si flori mai mici, ce sunt frecvent denumite “orhidee tigru” datorita aspectului lor.

Orhideele Oncidium sunt considerate putin mai dificil de ingrijit, desi tind sa infloreasca in mod repetat, in timp ce orhideele Dendrobium necesita frecvent o perioada de repaus inainte de a reinflori.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Par
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
pepeni-cultivare-ingrijire
Pepeni
Brugmansia
Dafin
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Muscata
crizanteme-sfaturi-ingrijire
Crizanteme
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Palmieri
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
Gardenia
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Gutui
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Gazon - peluze
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Dendrobium, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile