Cymbidium, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 20 decembrie 2023 Modificat pe: 9 aprilie 2024

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Genul de orhidee Cymbidium (orhideele barca) sunt originare China, Japonia, Himalaya, Asia de S-E si Australia. Ele pot fi terestre, epifite si chiar litofite (cresc pe roci). Orhideele din genul Cymbidium prefera temperaturile putin mai scazute comparativ cu alte plante de interior. Acest gen contine aproximativ 50 de specii si cateva sute de hibrizi.

Aceste orhidee infloresc din toamna pana in primavara. Tulpinile florale sunt arcuite si poarta o multime de flori exotice marmorate in diverse culori. Frunzele sunt persistente, lungi si subtiri.

Orhideele Cymbidium se pot gasi in marimea standard, dar si in miniatura.

Specii de orhidee Cymbidium:

 • Cymbidium aloifolium – poate creste intre roci sau pe o alta planta (in general arbori);
 • Cymbidium canaliculatum – orhideea tigru – originara din Australia;
 • Cymbidium dayanum – este o specie de orhidee, cunoscuta si sub numele de orhideea phoenix;
 • Cymbidium floribundum – orhideea cu margini aurii;
 • Cymbidium erythraeum – creste pe arbori sau stanci. Florile sunt parfumate;
 • Cymbidium Dorothy Stockstill gx – are o inflorire bogata si racemele sunt pendente;
 • Cymbidium Sarah Jean gx ‘Ice Cascade’ – este o orhidee Cymbidium in miniatura.
lumina-ingrijire-orhidee

Lumina

Aceste orhidee au nevoie de lumina indirecta pentru o crestere optima, iar orientarea sud-estica sau vestica este ideala. Pentru a proteja orhideele de lumina directa a soarelui, puteti avea in vedere difuzarea razelor cu ajutorul unei perdele transparente. Daca sunt expuse pe o perioada indelungata la lumina directa, exista riscul aparitiei arsurilor solare.

Substrat

substrat-ghiveci-orhidee

Orhideele nu cresc in pamant obisnuit de flori, ci intr-un amestec special care imita mediul lor natural.

Asigurati-va ca substratul este unul cu un drenaj foarte bun, astfel incat radacinile sa nu stea in contact cu apa pentru o perioada lunga de timp.

Vasul orhideelor epifite este de preferat sa fie transparent, deoarece radacinile acesteia au nevoie de lumina pentru efectuarea fotosintezei. Pentru o buna ventilare a radacinilor, este necesar ca vasul sa aiba suficiente orificii in partea inferioara, astfel incat sa nu existe riscul ca apa sa stagneze.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Temperatura si Umiditatea

temperatura-umiditate-cymbidium

Orhideele Cymbidium cresc optim daca temperaturile sunt cuprinse intre 10 °C si 24 °C in timpul zilei. Temperatura trebuie sa fie sub 30°C vara si sa fie cuprinsa intre 10°C-14°C iarna. Diferenta de temperatura de aproximativ 5°C dintre noapte si zi stimuleaza inflorirea.

Umiditatea aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 40%-70%. Atat incalzirea in timpul iernii, cat si aerul conditionat din timpul verii pot reduce umiditatea din aer.

In zonele cu clima uscata, unde apare frecvent seceta si aerul din incaperi este uscat, este recomandata utilizarea unui umidificator de aer. O alta metoda pentru cresterea umiditatii este folosirea unei tavi cu pietris. Tava se va umple cu pietris, peste care se toarna o cantitate suficienta de apa, astfel incat pietrisul sa fie acoperit. Apoi, se asaza peste pietris o farfurioara rasturnata, iar deasupra farfuriei se asaza ghiveciul. Principiul de functionare al acestei metode se bazeaza pe evaporarea apei din tavita.

De asemena, trebuie evitata asezarea plantei langa surse de caldura in timpul iernii.

udarea-orhidee

Udarea

Substratul orhideelor nu trebuie sa fie nici foarte ud (saturat cu apa) dar nici foarte uscat. Majoritatea orhideelor prefera ca substratul sa se usuce intre doua udari, astfel, eliminam riscul acumularii apei in exces. Cand radacinile sunt hidratate, culoarea acestora este de un verde deschis, insa, daca au nevoie de apa, acestea devin usor argintii.

Se scufunda vasul in apa timp de 10-15 minute, pana cand tot substratul este hidratat. Apoi, se scurge toata apa din vas si din farfurioara, astfel incat radacinile sa nu ramana in apa. Asigurati-va ca apa nu patrunde in centrul rozetei de frunze sau la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Exista riscul ca planta sa putrezeasca daca apa stagneaza.

Calitatea apei: se poate utiliza apa de la robinet, tinuta in prealabil 24 de ore intr-un vas deschis. Apa de ploaie, preferabil provenita dintr-o zona mai putin poluata, este recomandata pentru udarea plantelor de interior. Indiferent de sursa de apa, aceasta se administreaza plantei atunci cand are temperatura camerei, pentru a feri planta de socuri termice.

Cand se uda: Administrarea apei se realizeaza in primele ore ale zilei, astfel incat substratul sa se poata zvanta pana seara. De preferat, a nu se uda plantele seara.

De asemenea, in perioada de repaus relativ frecventa udarii se reduce.

Fertilizarea

Se aplica ingrasamant o data pe saptamana in perioada de crestere activa a plantei (perioada vegetativa) si se reduce aplicarea in perioada de repaus. Se recomanda utilizarea unor ingrasaminte special concepute pentru orhidee. Ingrasamintele se aplica in cantitatile specificate de producator si niciodata in cantitati mai mari, pentru a nu produce arsuri radacinilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
cymbidium-transplantare

Transplantarea

Momentul optim pentru transplantare este atunci cand radacinile au crescut peste marginea ghiveciului, cand substratul s-a descompus partial sau cand exista un deficit de drenaj.

Aceasta lucrare se realizeaza de obicei o data la 12-24 de luni si se efectueaza,de regula, primavara sau dupa ce florile au trecut. Nu se fac transplantari ale plantelor inflorite sau care urmeaza sa infloreasca deoarece exista riscul ca florile sa cada.

Transplantarea are ca scop inlocuirea substratului vechi cu unul nou si nu intotdeauna este nevoie de un vas mai mare. Daca planta prezinta radacinile inghesuite si se observa necesitatea inlocuirii ghiveciului, acesta nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel vechi. Daca se transplanteaza intr-un vas prea mare, planta va dezvolta partea vegetativa sau radiculara in detrimentul infloririi.

Nu se aplica fertilizanti imediat dupa transplantare. Ingrasamantul se va aplica dupa minimum 10-15 zile de la schimbarea ghiveciului. Imediat dupa transplantare se poate administra un stimulator de inradacinare organic.

Pentru a realiza transplantarea, se scoate planta din vechiul ghiveci, se indeparteaza vechiul substrat in totalitate si se taie radacinile uscate sau afectate. In noul ghiveci, se pune o parte din noul substrat, se asaza planta astfel incat radacinile sa fie dispersate in intreg vasul si apoi, se completeaza spatiile dintre radacini cu substrat. Coletul plantei (portiunea de trecere dintre radacina si partea aeriana) trebuie sa fie deasupra substratului.

In plus

 • Orhideele Cymbidium reprezinta unele dintre cele mai vechi specii de orhidee cultivate, inregistrarile privind cultivarea lor datand din China antica, cu peste 2.500 de ani in urma;
 • Desi nu toate soiurile de Cymbidium sunt parfumate, unele specii si hibrizi emana mirosuri dulci si delicate;
 • Orhideele din acest gen sunt cunoscute pentru ca infloresc in timpul lunilor reci de iarna, adaugand o nota de eleganta decorurilor din interior;
 • In China, orhideele Cymbidium sunt asociate cu prietenia si moralitatea, ceea ce le face sa fie cadouri populare pentru ocazii speciale.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
pini-sfaturi-ingrijire
Pin
Leandru
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Calathea
Gazon - peluze
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
anthurium-informatii-ingrijire
Anthurium
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Cactusi
salcam-sfaturi-ingrijire
Salcam
Cires
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Orhidee
lonicera-sfaturi-ingrijire
Lonicera
tei-sfaturi-ingrijire
Tei

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Cymbidium, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile