CURATAREA AMBALAJELOR DE PESTICIDE
Ambalajele provenite de la pesticide, fie ca mai au produs nefolosit sau doar reziduuri, sunt catalogate drept deseuri periculoase deoarece pot fi daunatoare atat pentru om, animale, dar si pentru mediul inconjurator. Pentru a diminua contaminarea cu reziduuri de pesticide se recomanda curatarea ambalajului.
Ambalajul trebuie curatat imediat dupa golire, cand curatarea se poate realiza usor si rapid. Dupa ce reziduurile s-au intarit pe suprafata interioara a ambalajului, curatarea acestuia devine mult mai greu de efectuat.
IMPORTANT! Ambalajele din plastic si metal se decontamineaza prin tripla clatire, se usuca si se separa de capace. Ambalajele din hartie si carton se curata si se compacteaza.
TRIPLA CLATIRE
Cea mai practica si simpla modalitate de decontaminare a ambalajelor este prin tripla clatire.
Recipientul se goleste complet de continut in rezervorul echipamentului de stropit. Dupa care in ¼ din volumul recipientului se adauga apa. Se pune capacul si se agita foarte bine timp de cateva secunde, astfel incat apa sa ajunga pe toata suprafata interioara. Apa de clatire rezultata se goleste in rezervor sau se pastreaza pentru o utilizare viitoare. Clatirea se repeta de inca doua ori.
Dupa clatire, ambalajul se poate presa, insa fara a i se deteriora eticheta. Capacul se separa, iar ambalajul se va intepa (pentru a nu putea fi reutilizat) si se va pune in saci speciali pentru colectare.
AVANTAJE
In urma clatirii se realizeaza o indepartare eficienta a reziduurilor de pesticide. Acest fapt aduce cu sine o serie de avantaje atat pentru utilizatori (economice), cat si pentru mediul inconjurator.
Dupa utilizare, un ambalaj poate sa mai contina 2-5% din produsul initial, insa odata cu clatirea este utilizata intreaga cantitate de pesticid.
In plus, clatirea reduce considerabil riscul de intoxicatie si de contaminare, iar in acest caz ambalajul de pesticid nu mai este considerat deseu periculos.
COLECTAREA AMBALAJELOR DE PESTICIDE
Anual, SCAPA (Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM) organizeaza doua campanii de colectare: una de primavara (mai-iunie) si una de toamna (octombrie-noiembrie).
Pentru a fi preluate, ambalajele trebuie curatate urmand pasii mentionati mai sus. In cazul nerespectarii conditiilor de preluare, ambalajele nu vor fi acceptate.

Programul de Colectare SCAPA 2020
Companiile care sustin programul SCAPA sunt:

Dupa incheierea perioadei de colectare, Centrele de Colectare SCAPA vor prelua doar ambalajele de pesticide provenite de la clientii directi. Cantitatile mai mari de 30 mc vor putea fi preluate direct de la clienti in baza unei solicitari la numarul de telefon 0800 800 211 sau prin e-mail scapa@ecorecrecycling.ro.