Curatarea si Colectarea Ambalajelor de Pesticide

SCAPA-Program

CURATAREA AMBALAJELOR DE PESTICIDE

Ambalajele provenite de la pesticide, fie ca mai au produs nefolosit sau doar reziduuri, sunt catalogate drept deseuri periculoase deoarece pot fi daunatoare atat pentru om, animale, dar si pentru mediul inconjurator. Pentru a diminua contaminarea cu reziduuri de pesticide se recomanda curatarea ambalajului.

Ambalajul trebuie curatat imediat dupa golire, cand curatarea se poate realiza usor si rapid. Dupa ce reziduurile s-au intarit pe suprafata interioara a ambalajului, curatarea acestuia devine mult mai greu de efectuat. 

IMPORTANT! Ambalajele din plastic si metal se decontamineaza prin tripla clatire, se usuca si se separa de capace. Ambalajele din hartie si carton se curata si se compacteaza. 

TRIPLA CLATIRE

Cea mai practica si simpla modalitate de decontaminare a ambalajelor este prin tripla clatire

curatare-colectare-ambalaje-pesticide

Recipientul se goleste complet de continut in rezervorul echipamentului de stropit. Dupa care in ¼ din volumul recipientului se adauga apa. Se pune capacul si se agita foarte bine timp de cateva secunde, astfel incat apa sa ajunga pe toata suprafata interioara. Apa de clatire rezultata se goleste in rezervor sau se pastreaza pentru o utilizare viitoare. Clatirea se repeta de inca doua ori. 

Dupa clatire, ambalajul se poate presa, insa fara a i se deteriora eticheta. Capacul se separa, iar ambalajul se va intepa (pentru a nu putea fi reutilizat) si se va pune in saci speciali pentru colectare. 

AVANTAJE

In urma clatirii se realizeaza o indepartare eficienta a reziduurilor de pesticide. Acest fapt aduce cu sine o serie de avantaje atat pentru utilizatori (economice), cat si pentru mediul inconjurator. 

Dupa utilizare, un ambalaj poate sa mai contina 2-5% din produsul initial, insa odata cu clatirea este utilizata intreaga cantitate de pesticid. 

In plus, clatirea reduce considerabil riscul de intoxicatie si de contaminare, iar in acest caz ambalajul de pesticid nu mai este considerat deseu periculos. 

COLECTAREA AMBALAJELOR DE PESTICIDE

Anual, SCAPA (Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM) organizeaza doua campanii de colectare: una de primavara (mai-iunie) si una de toamna (octombrie-noiembrie).

Pentru a fi preluate, ambalajele trebuie curatate urmand pasii mentionati mai sus. In cazul nerespectarii conditiilor de preluare, ambalajele nu vor fi acceptate. 

Programul de Colectare SCAPA 2020

Companiile care sustin programul SCAPA sunt: 

Dupa incheierea perioadei de colectare, Centrele de Colectare SCAPA vor prelua doar ambalajele de pesticide provenite de la clientii directi. Cantitatile mai mari de 30 mc vor putea fi preluate direct de la clienti in baza unei solicitari la numarul de telefon 0800 800 211 sau prin e-mail scapa@ecorecrecycling.ro

Discutii din comunitate

author-avatar
pirvu ion-anton
8 martie 2021
schema de tratament pe perioada primavara - vara migdal si smochin
puteti furniza o schema de tratamente pe FENOFAZE pentru MIGDAL ? multumesc ; in general raspunsul este sa se incadreze in grupa SAMBUROASELOR dar nu este asa , o stricadupa o serie de tratamente comune pana la scuturat corola- migdal-prun cais etc , migdalul necesita tratamente specifice(inclusiv un strict tratament la 20 de zile cu insecticide pentru combaterea Cydia funebrana .In final :aveti o schema de tratament pe fenofazele esentiale ptr SMOCHIN ?
author-avatar
Bogdan
28 ianuarie 2021
tabel tratamente bio - pomi fructiferi
Buna ziua! Imi puteti da un tabel cu tratamentele la pomii fructiferi compus numai din produsele bio de pe site-ul dumneavoastra? Multumesc!
author-avatar
Georgiana C.
12 ianuarie 2021
Vita de vie atacata de putregaiul cenusiu si mana
Vă solicit consultație pentru o problemă gravă ce afectează în fiecare an vița noastră de vie, care este atacată de putregaiul cenușiu și mană. Tratamentele facute: - În perioada iarnă- primăvară tratament pe baza de Cu, urmată de cel cu mospilan oil; - 1 mai envidor + shavit; - 7 mai curatare vita de vie mănată; - 16 mai Acrobat MZ + Cropmax; - 1 iunie câteva vițe au fost atacate de păianjenul galicol și nu am putut face tratamentul pt că erau înflorite. Am îndepărtat frunzele bolnave; - 27 iunie tratament după înflorit cu vertimec + Curzate F + Universalis; - 14 iulie a apărut putregaiul cenușiu tratamentul a fost Switch + Equation pro + Vertimec; - 29 iulie Teodor + Curzate F; - 21 august Switch + Equatiop pro. Concluzie: nu am reușit să combat putregaiul cenușiu. De aceea apelez la dvs. Tratamentul nu a fost eficient. Probabil trebuia să aplic tratamentul împotriva putregaiului cenușiu înainte de înflorit și să folosesc alte pesticide.

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile