Cum prevenim si controlam problemele plantelor din gradina?

Publicat pe: 31 ianuarie 2024 Modificat pe: 28 iunie 2024

cum-prevenim-si-controlam-problemele-din-gradina
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Preventia in gradina, la fel ca si in cazul altor domenii, este esentiala. Prevenind problemele plantelor din gradina se economisesc bani si timp. Se reduce astfel utilizarea pesticidelor si a produselor chimice. Pe toata perioada anului, plantele din gradina se pot confrunta cu diverse probleme: boli, daunatori, conditii meteorologice nefavorabile etc. In acest articol se vor regasi sfaturi utile pentru a preveni si controla aceste probleme, astfel incat gradina sa fie sanatoasa si prospera.

Monitorizarea si vigilenta in gradina

Monitorizarea si vigilenta sunt aspecte esentiale pentru mentinerea sanatatii si productivitatii gradinii. Prin verificarea periodica a plantelor se pot preveni si controla rapid eventuale infestari sau boli, care pot afecta plantele ornamentale si/sau culturile din gradina. Primele semne ale unei infestari pot fi: frunze care prezinta orificii, diverse depuneri pe frunze, patari, basicari, unele defecte ale florilor s.a.

Alegerea plantelor pentru gradina

Un prim pas important, in prevenirea problemelor plantelor, este alegerea unor plante rezistente si sanatoase, inca de la inceput. Semintele si rasadurile trebuie sa fie achizitionate din surse sigure. In ceea ce priveste alegerea arbustilor fructiferi sau decorativi, este importanta verificarea materialului saditor, inainte de achizitionare. Se verifica, in amanunt, starea de sanatate a plantelor selectate. Este bine ca tulpinile sa nu prezinte semne de boala sau deteriorare, iar punctul de altoire (daca este cazul) sa fie bine calusat. Radacinile plantelor selectate nu trebuie sa prezinte diverse umflaturi sau sa fie uscate. Alegerea unor soiuri si cultivaruri rezistente si sanatoase poate reduce cu mult problemele din gradina.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Intretinerea plantelor din gradina

Taierile regulate si curatarea plantelor nu numai ca pastreaza aspectul ingrijit al unei gradini, dar poate reduce si numarul daunatorilor si al bolilor. Printre activitatile benefice se numara: taierile anuale specifice fiecarei plante, strangerea frunzelor cazute, indepartarea prompta a partilor depreciate, eliminarea buruienilor s.a. Buruienile reprezinta o concurenta pentru plantele de gradina si gazda buna pentru boli si daunatori. Ele pot concura pentru cea mai importanta resursa, apa. Igiena gradinii, mai ales toamna, va contribui, in mare masura, la minimizarea raspandirii daunatorilor si bolilor cu care plantele s-au confruntat in sezonul anterior.

Utilizarea si intretinerea uneltelor si materialelor pentru gradinarit

Un alt aspect esential pentru obtinerea unei gradini sanatoase, il reprezinta alegerea si intretinerea corecta a uneltelor pentru gradinarit. Este important ca pentru fiecare lucrare sa se utilizeze unelte specifice. Dupa fiecare utilizare a uneltelor este indicat ca, inainte de depozitate, acestea sa fie curatate si dezinfectate. Prin dezinfectarea uneltelor se reduce raspandirea bolilor de la o planta la alta.

Pentru a prelungi durata de viata a uneltelor, este bine ca depozitarea acestora sa fie una corecta. Locul de depozitare este indicat sa fie unul uscat si ferit de umiditate.

Pe langa unelte, exista si materiale de gradinarit, cum ar fi: ghivecele, substratul, materialele pentru mulci, ingrasamintele s.a. Inainte de plantarea sau transplantarea plantelor la ghiveci, este important ca ghivecele sau jardinierele sa fie curate si dezinfectate in prealabil (in cazul in care acestea se refolosesc).

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Utilizarea capcanelor pentru controlul daunatorilor plantelor

Daunatorii pot cauza pagube semnificative plantelor din gradina. Acestea sunt concepute pentru a atrage si captura daunatorii. Astfel, se reduce numarul daunatorilor, iar un eventual atac se poate depista din timp. Capcanele se amplaseaza strategic in gradina. Ele se amplaseaza la inceputul sezonului de vegetatie sau pe parcursul acestuia, in functie de perioada de aparitie a daunatorului vizat. Capcanele trebuie verificate si inlocuite in mod regulat.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Rotatia culturilor legumicole

Pentru a preveni si a limita raspandirea bolilor si a daunatorilor este importanta o rotatie a culturii. Rotatia presupune ca, pe acelasi teren, in urmatorul an, sa nu mai revina plante care sunt susceptibile la atacul acelorasi boli si daunatori cu cele ale speciei actual plantate. Nu se cultiva pe aceeasi sola, una dupa alta, specii care apartin aceleasi familii botanice. Astfel, se reduce riscul inmultirii accelerate a bolilor si a daunatorilor comuni. Este bine sa se tina cont si de nevoile nutritive ale plantelor. De exemplu speciile legumicole care contribuie la cresterea continutului in materie organica a solului (mazare, fasole) sa se cultive dupa cele care sunt mari consumatoare de elemente nutritive: varza, castraveti, ardei, vinete etc. Este important ca speciile cu talie mica: salata, spanac, sa urmeze dupa specii cu aparat foliar foarte bine dezvoltat si prasitoare (tomate, ardei, vinete, varză, dovlecei), care lasa terenul curat de buruieni.

Utilizarea ingrasamintelor

Rezistenta plantelor la factorii de stres, cum ar fi: temperaturile extreme, seceta, bolile si daunatorii, este esentiala. Utilizarea unor ingrasaminte adecvate poate contribui la cresterea rezistentei plantelor. Ingrasamintele pot juca un rol important in cresterea rezistentei plantelor prin furnizarea micronutrientilor esentiali. De exemplu, magneziul, cuprul, zincul si fierul sunt micronutrienti necesari pentru functionarea corecta a sistemului enzimatic al plantelor. Acesta fiind responsabil pentru apararea impotriva stresului oxidativ si lupta contra bolilor. Un alt factor important de luat in considerare este stimularea dezvoltarii sistemului radicular al plantelor, utilizand ingrasaminte. Un sistem radicular puternic permite plantelor sa absoarba nutrientii din sol. Totodata, ajuta plantele sa reziste mai bine la stresul hidric si sa isi dezvolte sistemul de aparare. Pentru a maximiza rezistenta plantelor, este important sa se aplice ingrasamintele in mod corespunzator, urmand doza recomandata si instructiunile producatorului.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Concluzie

Asadar, prin respectarea masurilor de mai sus, gradina se poate mentine sanatoasa, productiva si sustenabila, economisind in acest fel bani si resurse. Totodata, se minimizeaza utilizarea pesticidelor si a produselor neprietenoase cu mediul inconjurator.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Alege
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Cum prevenim si controlam problemele plantelor din gradina?

discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile