Cum altoim pomii, informatii si sfaturi
Publicat pe: 6 august 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
In cazul plantelor ornamentale, inmultirea prin altoire se practica doar la plantele care se inmultesc mai greu sau nu se inmultesc deloc.
Pentru altoi (mugure sau fragmente de ramura) se folosesc lastari anuali (uneori si ramuri de 2-3 ani) recoltati in timpul repausului vegetativ sau in cursul vegetatiei, in functie de procedeul de altoire. Lastarii altoi trebuie sa fie vigurosi, sanatosi, nevatamati, proveniti din treimea mediana a coroanei.
La rasinoase, lastarii trebuie sa fie terminali de ramura sau de varf de planta, numai acestia fiind capabili sa asigure o crestere, cu ax. Portaltoii sunt puieti tineri (1-3 ani) sau uneori butasi de tulpina sau de radacina neinradacinati.
Comandă produsele recomandate
Metode de altoire
A. altoire in ochi
B. altoire cu ramura detasata
C. altoire prin alipire
Altoire in ochi (oculatie) se poate efectua:


– la colet: la trandafiri, liliac, arbori.
– pe tija: la inaltimea coroanei, pentru arbusti si arbori cu trunchiul de portaltoi (trandafiri, mesteacan, ciresul japonez, artar). La altoirea pe tija se pot altoi 2-3 ochi, distantati la 3-5 cm (mai ales la trandafirii cu coroana).
Altoirea in ochi se face in cursul verii, in doua perioade: sfarsit de mai-iunie (altoirea in ochi crescand) si iulie-septembrie (altoirea in ochi dormind).
Altoirea cu ramura detasata
Este cea mai utilizata metoda de altoire la speciile ornamentale. Altoii sunt fragmente cu 2-3 muguri din ramuri anuale sau de 2-3 ani, aflate in repaus vegetativ. Ramurile de altoi se recolteaza toamna, dupa caderea frunzelor, inainte de inghet si se pastreaza la rece.
Portaltoii sunt in general puieti tineri, uneori chiar butasi, cu sau fara radacini sau fragmente de radacina.
Retezarea portaltoiului se face deasupra unui mugure pentru a asigura o buna circulatie a sevei spre capatul portaltoiului.
Procedeele de altoire folosite pentru altoirea cu ramura detasata sunt:
– Altoirea in copulatie
Se practica ambee procedee cunoscute: copulatia simpla si copulatia perfectionata. Conditia necesara este aceea ca grosimea celor doi parteneri sa fie egala.
Lungime minima a sectiunii in cazul portaltoilor subtiri este de 3 cm. Locul altoirii se leaga si se unge cu ceara de altoit. Altoirea in copulatie se face primavara timpuriu, fie pe tija, fie la colet, in teren sau in sera, in functie de sensibilitatea la prindere.
Copulatia perfectionata se practica la speciile cu lemnul mai dur (Fag, Stejar), la vita ornamentala, etc.



– Altoirea in triangulatie
Se poate aplica la toate speciile de arbori si arbusti foiosi. Portaltoiul se reteaza la inaltimea dorita fie inainte, fie in momentul altoirii.
Se executa apoi lateral o crestatura longitudinala, scotand o pana cu sectiune triunghiulara, lunga de cca. 2 cm. Baza altoiului se fasoneaza asemanator portiunii desprinse din portaltoi.
Este important ca cei doi portaltoi sa se imbine perfect, iar in pozitia opusa taieturile pe altoi sa se afle un mugure. Majoritatea altoirilor in triangulatie se executa iarna sau la inceputul primaverii, fie in sera, fie in teren. Locul altoirii se leaga si se unge cu mastic.
Comandă produsele recomandate
– Altoirea in placaj lateral
Se practica mai ales la arbustii si arborii care se altoiesc la sera, iarna sau uneori vara.
Portaltoiul cultivat in ghiveci se reteaza la 15 cm lungime, apoi lateral, spre colet, se executa o taietura de 3-5 cm lungime, scotand o fasie pana la lemn. Altoiul (fragment de lastar cu 2-3 ochi) se taie oblic, in pana, pe partea opusa unui mugure, lungimea taieturii fiind identica cu cea de pe portaltoi.
Se suprapun perfect cele doua sectiuni, se leaga si se unge. Altoirea de iarna se executa in momentul in care mugurii portaltoiului pornesc in vegetatie.
– Altoirea in despicatura
Se poate utiliza la majoritatea speciilor cu frunze cazatoare atat in pepiniera, cat si in spatiile verzi.
De asemenea acest procedeu se practica pentru altoirea pe fragmente de radacini in conditii de sera. Locul de altoire este fie la colet, fie la inaltimea coroanei. Portaltoiul (1-3 cm grosime sau mai mult) se reteaza si se netezeste, apoi se despica longitudinal 4-6 cm. Altoiul se fasoneaza in pana la 3-5 cm de o parte si de alta a unui mugure si se introduce in despicatura. Dupa imbinarea celor 2 parteneri se leaga strans si se unge.
Momentul altoirii este primavara, la inceputul circulatiei sevei la speciile de fag, mar, prun, castan. Altoirea in despicatura pe radacina se practica la lianele ornamentale, la Liliac, la Chaenomeles, la Buddleea davidii, in sera, in lunile ianuarie-martie.
– Altoirea sub scoarta
Se executa primavara, cand seva circula bine si permite desprinderea scoartei de lemn. Portaltoiul se reteaza la inaltimea dorita, de obicei la nivelul de formare a coroanei. Altoiul se fasoneaza in pana unilaterala, lunga de 2-4 cm, pe partea opusa unui mugure, apoi cu ajutorul unei spatule se introduce intre scoarta si lemnul portaltoiului retezat.
Pe portaltoii mai grosi se altoiesc 2-3 pene. Acest prodeceu se poate aplica si la arborii mai in varsta, retezand ramurile si altoindu-le pe fiecare parte. Dupa altoire se leaga si se unge cu ceara de altoit.
Altoirea prin apropiere sau alipire:
In acest caz ambii parteneri sunt inradacinati. In jurul plantelor mama de altoi (tinere, cultivate in sol sau in vase) se aseaza in pozitii convenabile puietii de portaltoi transplantati in ghivece.
Altoirea prin apropiere sau alipire se poate efectua in 2 variante:
- Altoirea simpla: Extragerea cate unei portiuni identice de scoarta si foarte putin lemn de cca. 8-10 cm lungime, alipirea perfecta a celor doua sectiuni, legarea, parafinarea si tutorarea prin injrijirea unui tutore in sol sau in ghivece.
- Altoirea cu contraclimb: Efectuarea unor sectiuni identice si apoi cresterea si imbinarea acestora la fel ca la copulatie perfectionata. Altoirea se executa intr-un interval de timp lung, din martie pana in septembrie.
Ingrjirea plantelor consta in verificarea prinderii, separarea treptata a altoiului (prin incizie si apoi taiere), reducerea portaltoiului, slabirea si refacerea legaturii.
Comandă produsele recomandate
Altoirea speciilor rasinoase
La aceste specii se recomanda folosirea de ramuri altoi provenite de la plante tinere, care au un continut mai mic de rasina. In august-septembrie, portaltoii se trec in incaperi mai racoroase, timp de 8-10 zile, cu scopul maturizarii tesuturilor.
Altoii se recolteaza in ziua altoirii, alegandu-se lastari terminali de ramura, cu muguri de varf intacti, asezati simetric in jurul mugurelui terminal (principal). Cei doi parteneri se pregatesc prin indepartarea acelor de pe zona altoirii. Se executa altoirea la masa in placaj, lateral cu sau fara limba si se leaga cu bumbac sau lana.
Puietii altoiti se aseaza in sera sau rasadnita, in atmosfera inchisa, umeda pe un pat de turba, asezandu-i inclinati cu altoiul in sus. Se umbresc si se uda cu atentie. Dupa cca. 4-5 saptamani puietii se repun in pozitie verticala si se indeparteaza varful portaltoiului, acesta apoi se reduce treptat, pe masura dezvoltarii altoiului.
Se aeriseste pentru calire, apoi cand altoiul este suficient de intarit, in toamna sau in primavara, portaltoilul se inlatura complet. Ghivecele se pastreaza peste iarna in rasadnite reci, iar primavara se planteaza in sol. Daca este necesar, se trateaza. In teren, rasinoasele se pot altoi prin alipire sau in placaj lateral.
Ingrijirea plantelor altoite cu ramura detasata
Legaturile se verifica si se slabesc, apoi se inlatura cand lastarii altoi ating 15-20 cm inaltime. In acest timp se executa si tutorarea altoilor in scopul prevenirii ruperii lor de catre vant sau pasari. Cresterile de pe portaltoi se indeparteaza cu exceptia unui singur lastar tragator de seva, care se ciupeste. Lastarii altoi se paliseaza de tutore.
In cazul altoirilor pe tija, tutorii se fixeaza direct pe portaltoi prin dubla legatura cate 2 de o parte si de alta a altoiului. Tutorele cu lungimea de 50 cm si grosimea de 1-2 cm se ciopleste in partea dinspre portaltoi, pentru a se fixa mai usor. De asemenea se mai pot utiliza tutori legati in forma de arc deasupra altoiului, confectionat fiind din nuiele flexibile.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziTuia, Tuia leylandi ,UscareBuna ziua.Am.plantat acesti tuia leylandi in toamna anului trecut.Pana acum au dus-o bine dar de cand s-a incalzit au inceput sa se moleseasca.Le-am aplicat tratament acum 3 saptamani dar parca... mai multFii primul care adaugă un răspunsFrunze verzi49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi20 urează frunze verziCe specii de insecte sunt protejate prin lege în România?🤓 In România, există o multitudine de specii de insecte care beneficiază de protecție legală, datorită importanței lor ecologice și rolului esențial pe care îl joacă în menținerea echilibrului natural.... mai multFrunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziBuxus, Frunze uscate după iarnăDupă perioada de iarnă, câteva dintre tufele de buxus plantate anul trecut au rămas afectate, cel mai probabil din cauza omizilor. Pentru aceste probleme, încă din toamnă, tratamentul aplicat a... mai multFii primul care adaugă un răspunsFrunze verzi60 urează frunze verziStiai ca plantele tale vor fi mai multumite cu tratamente avizate fitosanitar?Specialistii din Comunitatea Botanistii nu recomanda efectuarea de tratamente cu produse neavizate fitosanitar, precum: alcoolul sanitar, bicarbonat sau orice alte solutii care pot dauna plantei! Pentru a curata si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.