Cum alegem bradul de Craciun si ce facem cu el dupa sarbatori

Publicat pe: 14 decembrie 2023 Modificat pe: 14 aprilie 2024

brad-de-craciun
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Craciunul este o sarbatoare a bucuriei, a familiei si a magiei. Unul dintre simbolurile cele mai importante ale acestei sarbatori este bradul de Craciun. Un brad frumos poate crea o atmosfera de poveste in orice casa, dar pentru a avea un brad natural de poveste, trebuie sa tinem cont de mai multi factori.

amplasare-masurare-bradul-de-craciun
Alegerea amplasamentului

Primul pas este sa masurati spatiul disponibil din camera. Este important ca bradul sa aiba suficient spatiu (atat inaltime, cat si latime). Bradul trebuie sa fie amplasat departe de sursele de caldura, cum ar fi caloriferul sau semineul.

Pentru a evita situatiile neplacute, cum ar fi necesitatea de a reteza varful sau de a elimina ramurile de jos, este recomandat sa alegeti un brad cu o inaltime cu cel putin 15-20 cm mai mica decat inaltimea camerei. In plus, trebuie sa tineti cont si de diametrul coroanei bradului.

alegerea-speciei-achizitionare-brad-de-craciun
Cu ghiveci sau fara?

Trebuie sa stim ca speciile de conifere rezista o perioada limitata de timp in ghivece, in functie de o serie de factori precum: socul suferit la schimbarea conditiilor de mediu, dimensiunea ghiveciului, calitatea substratului, conditiile de ingrijire oferite, fertilizarea, transportul si manipularea.

Pentru a creste sansele de supravietuire ale bradului de Craciun in ghiveci, este important sa alegeti in exemplar de dimensiuni mai reduse, intr-un ghiveci mai voluminos. Specia cea mai potrivita pentru pentru acest scop este molidul, care are radacini mai slab dezvoltate.

Alegerea speciei si a varietatii

Dupa ce cunoastem dimensiunile pe care ne dorim sa le aiba pomul de Craciun, trebuie sa alegem specia si varietatea de conifer. In ultimii ani exista pe piata zeci de specii si varietati de conifere care se preteaza pentru impodobire. Cele mai potrivite specii de rasinoase sunt cele cu frunze aciculare scurte, deoarece acestea pot fi impodobite mai usor. Este important ca ramurile terminale sa nu fie foarte subtiri, pentru a putea sustine ornamentele. 

Variantele clasice sunt bradul alb (Abies alba) si molidul (Picea abies), specii indigene care se regasesc intr-o proportie ridicata in padurile tarii si care se comercializeaza in apropierea sarbatorilor. Marea diferenta dintre cele doua specii este legata de persistenta acelor: molidul isi pierde acele la scurt timp dupa ce este taiat. Uneori, molidul este comercializat drept “brad de Craciun”, insa acesta poate ramane fara ace verzi in numai cateva zile de la amplasarea in incaperi incalzite. Persistenta acelor poate fi prelungita dupa taiere prin udare regulata (pulverizare zilnica si/sau amplasare in recipient cu apa).

Dintre celelalte specii comercializate frecvent in aceasta perioada se evidentiaza urmatoarele:
 • Bradul de Caucaz (Abies nordmanniana) – este indragit datorita coroanei compacte, dese, respectiv acelor viguroase, de culoare verde inchisa.
 • Brad nobil (Abies procera) – lujerii flexibili si acele verzi-albastrui dispuse spiralat sunt foarte impozante. Fiind un conifer care atinge dimensiuni foarte mari la maturitate, adesea se comercializeaza exemplare de dimensiuni mai mari din aceasta specie. Sunt potrivite pentru incaperile mari, luminoase, luxuriante.
 • Abies fraseri – se remarca prin coroana simetrica, lujeri vigurosi si ace dese, moi la atingere. Este o optiune de luat in considerare pentru familiile cu copiii mici.
 • Brad de Vancouver (Abies grandis) – este un arbore rasinos cu lujeri si ace dese, moi la atingere. Il aleg adesea cei care doresc sa impodobeasca bradul de Craciun numai cu cateva ornamente, coniferul fiind aspectuos si in acest fel.
 • Bradul argintiu (Abies concolor) – etse indragit datorita acelor lungi, de culoare deschisa, care insa sunt foarte intepatoare. De aceea, nu se recomanda familiilor cu copiii mici. Acele sunt persistente mult timp dupa taierea arborelui in diverse conditii de mediu, astfel nu necesita ingrijire.
 • Molid intepator sau molid argintiu (Picea pungens) – prezinta lujeri vigurosi si ace argintii sau albastrui, intepatoare. Nu se recomanda pentru familiile cu copiii. Exista varietati de molid argintiu cu coroana compacta, potrivite pentru a fi impodobite de sarbatori.
 • Pin silvestru (Pinus sylvestris) sau pin strob (Pinus strobus) – ofera un aspect diferit fata de pomul obisnuit de Craciun, avand ace lungi, dispuse grupat in teci. Deoarece pinii prezinta preponderent lujeri flexibili, se recomanda utilizarea unor ornamente usoare.
 • Alte specii, precum chiparosi leylandii (Cupressus × leylandii), ienuperi (genul Juniperus), duglas (Pseudotsuga menziesii) etc.
Alegerea exemplarului potrivit

Un brad sanatos este esential pentru a te bucura pe tot parcursul sarbatorilor. Cateva sfaturi pentru a alege un brad care sa reziste:

 • Alegeti un brad viguros, cu ramuri dese, forma simetrica si ace cu colorit intens;
 • Asigurati-va ca exista spatiu suficient intre ramurile principale pentru a putea atarna ornamentele;
 • Intrebati vanzatorul cand a fost taiat bradul;
 • Verificati vigurozitatea si aderenta acelor.
impodobire-bradul-de-craciun
Manipularea, transportul, fixarea in suport si impodobirea

Manipularea si transportul coniferului trebuie sa fie efectuat cu grija, astfel incat acesta sa nu fie deteriorat. In cazul in care arborele este transportat in exteriorul autovehiculului , iar temperaturile sunt scazute, acesta se poate inveli intr-un material pentru a reduce socul termic.

Amplasarea coniferului in suport poate fi dificila si este recomandat sa fie efectuata de doua persoane. Este important ca acesta sa fie fixat stabil in pozitie verticala, iar ramurile sa fie dispersate cat mai simetric. Ramurile oblice, neconforme sau bolnave pot fi eliminate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Impodobirea bradului de Craciun este o activitate distractiva si relaxanta, pe care o poti face cu familia si prietenii. Incepeti prin a pune lumintele de Craciun. Asezati decoratiunile mai mari in primul rand, apoi umpleti spatiile dintre ele cu decoratiuni mai mici.

Ingrijirea bradului de Craciun

Pentru a prelungi durata de viata a bradului de Craciun, este important sa ii oferiti conditii optime de temperatura si umiditate.

Temperatura: Bradul de Craciun trebuie tinut la o temperatura de 15-18°C. Daca este tinut la o temperatura mai ridicata, se va usca mai repede.

Umiditate: Are nevoie de o umiditate ridicata a aerului. Puteti creste umiditatea aerului prin pulverizarea bradului cu apa sau prin asezarea unei tavi cu pietris umed la baza acestuia.

Udarea: Se face regulat in cazul brazilor de craciun in ghiveci, ori de cate ori substratul este uscat la suprafata. Este important ca ghiveciul sa fie prezavut cu orificii de drenaj al apei in exces, iar apa nu trebuie sa stagneze in ghiveciul-masca, in farfurioara sau la baza ghiveciului.

Ce facem cu bradul de Craciun dupa sarbatori?

Brazii taiati

 • pot fi folositi la fabricarea mulciului sau ca lemn de foc;
 • tulpina curata poate fi reutilizata ca materie prima in constructii sau la fabricarea unor obiecte din lemn;
 • in cazul in care nu aveti posibilitatea de a recicla, consultati firma de salubrizare din localitate. Firmele de salubrizare au metodologii diverse de preluare a materialelor vegetale, in functie de zona.
plantarea-bradului-de-craciun-dupa-sarbatori

Brazii in ghiveci

 • pot fi pastrati in interior sau in exterior, in functie de specie si de conditiile de mediu;
 • pot fi plantati in sol fertil, in gradina sau in curte; operatiunea de plantare se recomanda a fi efectuata cu respectarea recomandarilor generale (succesul plantarii nu este garantat).
 • pentru fertilizarea ulterioara a conferelor se pot utiliza ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
Castan
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
afide-sfaturi-combatere
Afide
Gazon - peluze
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
bambus-ingrijire
Bambus
zmeur-cultivare-ingrijire
Zmeur
Ficus
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
tei-sfaturi-ingrijire
Tei
rhododendron-sfaturi-ingrijire
Rhododendron
prun-cultivare-ingrijire
Prun
Mar
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Cires
Palmieri
salcie-sfaturi-ingrijire
Salcia
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Cum alegem bradul de Craciun si ce facem cu el dupa sarbatori

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile