Sfecla de zahar, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

sfecla-de-zahar-tehnologie-de-cultura
sfecla

Sfecla de zahar (Beta vulgaris var. saccharifera) este o cultura intensiva, foarte profitabila, ce valorifica eficient fertilizarea, apa din sol sau din irigatii, fiind si o buna planta premergatoare pentru majoritatea culturilor agricole. De asemenea, sfecla de zahar contribuie la distrugerea buruienilor si ajuta la structurarea solului. Sfecla de zahar este utilizata in primul rand ca materie prima in industria zaharului. Melasa rezultata din procesarea sfeclei este utilizata in industria alimentara si in industria alcoolului.

Sfecla este o planta bienala. In primul an de vegetatie se formeaza corpul sfeclei. In al doilea an se formeaza ramurile florifere care fructifica. Corpul sfeclei se recolteaza in primul an de vegetatie si este format din epicotil, hipocotil si radacina. Frunzele sunt lung petiolate, limbul este oval alungit. Portul frunzelor poate fi erect sau culcat. Floarea este sesila, hermafrodita de tipul 5.  Fructul este un glomerul. Semintele sunt de marimi si greutati diferite, au forma elipsoidala, rostrata, cu embrion in forma de secera.

Cerintele fata de clima si sol

Temperatura minima de germintatie este de 3-4° C, iar sfecla are nevoie de 2400-2900° C in primul an de vegetatie si aproximativ 1800° C in al doilea an. Acumularea zaharului se opreste la temperatura de 5° C. Sfecla de zahar este pretentioasa fata de apa, productii mari obtinandu-se in zonele unde cad 500-600 mm precipitatii anuale. Seceta din lunile iunie, iulie si august duc la deprecieri calitative si cantitative. Sfecla de zahar este o planta de zi lunga care valorifica bine energia luminoasa si are nevoie in medie de cinci ore de lumina pe zi. Solurile favorabile culturii de sfecla de zahar sunt cele cu textura luto-nisipoase, profunde cu capacitate mare de retinere a apei. Nu se recomanda cultivarea sfeclei pe soluri compacte.

Tehnologia de cultura a sfeclei de zahar

Rotatia

Cele mai bune premergatoare sunt cele care elibereaza devreme terenul, astfel incat sa ramana timp pentru efectuarea lucrarilor solului si pentru fertilizare. Se recomanda asolament de 4 ani. Cele mai bune premergatoare sunt cerealele paioase. Nu se recomanda ca premergatoare cruciferele si ovazul, floarea-soarelui, porumbul, canepa, sorgul sau iarba de Sudan. Sfecla de zahar este buna premergatoare pentru orz, grau, porumb sau orzoaica.

Fertilizare

fertilizare-sfecla

Sfecla de zahar este o mare consumatoare de elemente nutritive. Azotul este important pentru cresterea plantelor. Fosforul favorizeaza cresterea radacinilor, a aparatului foliar si sporeste continutul de zahar. Potasiul favorizeaza absorbtia azotului si a fosforului, sinteza si migrarea zaharului in radacini. Carenta de bor determina ingalbenirea frunzelor si putrezirea inimii sfeclei. Gunoiul de grajd asigura sporuri de productie pe toate tipurile de sol. Aplicarea ingrasamintelor cu fosfor si potasiu se efectueaza odata cu aratura de baza, iar cele pe baza de azot se aplica fazial, la pregatirea patului germinativ si in timpul vegetatiei. Se pot folosi ingrasaminte complexe de tip NPK. Aplicarea ingrasamintelor foliare poate aduce sporuri de productie importante.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

Dupa eliberarea terenului se executa lucrarea de dezmiristit. Se urmareste conservarea apei din sol si nivelarea terenului. Aratura se executa la adancimea de 28-30 cm. Este indicat sa se respecte adancimea de arat, aceasta influentand considerabil productia. Pregatirea patului germinativ se realizeaza cu ajutorul combinatorului. Adancimea de lucru nu trebuie sa depaseasca 4 cm.

Samanta si semanatul

semanat-sfecla

Se utilizeaza samanta certificata cu puritate minima de 99% si germinatie minima de 75%. Se recomanda utilizarea de samanata drajata pentru asigurarea unui semanat de precizie. Semanatul se realizeaza cand in sol temperatura este de 3-4° C. Densitatea de semanat se calculeaza astfel incat la recoltare sa fie 100-110 mii plante/ha. Distanta de semanat este, de regula, 45 cm. Cantitatea de samanta este cuprinsa intre 8-12 kg/ha la soiurile plurigerme si 5-8 kg/ha la soiurile monogerme. Adancimea de semanat este de 2-4 cm.

Combaterea buruienilor

Una din cele mai importante lucrari de ingrijire reprezinta combaterea buruienilor. Pentru a mentine cultura libera de buruieni se pot efectua prasile mecanice sau se pot aplica erbicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Combaterea bolilor si daunatorilor

Cele mai importante boli care pot aparea la cultura sfeclei de zahar sunt: arsura bacteriana, putrezirea plantutelor, mana, fainarea, putregaiul inimii sfeclei, cercosporioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: nematodul sfeclei, plosnita sfeclei, paduchele negru al sfeclei, gargarita sfeclei, puricii sfeclei, molia sfeclei, musca cenusie miniera.

erbicidat-sfecla

Irigare

Pentru obtinerea de productii ridicate, in zonele cu deficit de precipitatii se recomanda irigarea. Primele udari se realizeaza la mijlocul lunii iunie folosind o norma de udare de 500-600 metri cubi/ ha. Se recomanda aplicarea a 5-7 udari pe toata perioada de vegetatie, utilizand 3000-5000 metri cubi/ha, in functie de zona.

Recoltarea

recoltat-sfecla

Epoca optima de recoltare este atunci cand sfecla a ajuns la maturitate (radacinile au greutatea maxima si continut maxim de zahar). Vizual putem aprecia maturitatea sfeclei cand frunzele au culoarea verde-deschis, iar formarea de noi frunze inceteaza. O atentie deosebita trebuie sa fie acordata decoletarii sfeclei. Pentru a lucra in conditii bune, cu pierderi minime, terenul trebuie sa fie nivelat, fara bolovani si fara buruieni. Dupa recoltare, sfecla trebuie sa ramana in gramezi, in camp.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile