Culturi de orz, sfaturi si informatii pentru infiintare, cultivare si ingrijire

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Orzul (Hordeum vulgare) se numara printre primele plante luate in cultura. Izvoarele istorice arata ca acesta s-a cultivat inca din epoca de piatra, odata cu inceputurile agriculturii. Orzul este folosit in alimentatia omului, in industrie si in furajarea animalelor. Crupele obtinute din boabe de orz se folosesc in prepararea sosurilor, iar macinate se pot folosi in alimentatia sugarilor. Boabele de orz reprezinta un furaj concentrat, foarte bun pentru ingrasarea animalelor. Acesta poate fi folosit in alimetatia pasarilor, animalelor gestante sau animalelor de tractiune. Taratele de orz contin peste 120 de grame de proteina digestibila pe kilogram.  Paiele de orz au valoare nutritiva mai mare decat paiele de grau si au o cantitate mare de fibre. Orzul se foloseste si in fabricarea berii. In acest caz, orzul trebuie sa aiba un continut scazut in proteina (aceasta ingreuneaza limpezirea berii) si un continut mare de amidon (influenteaza favorabil extractia berii).

orzTulpina are 5-7 internoduri, iar inaltimea sa este de 50-100cm. Frunzele sunt dispuse altern, cate una la fiecare nod. Ligula este redusa, iar urechiusele sunt bine dezvoltate. Inflorescenta este un spic, la fiecare calcai al rahisului se prind trei spiculete uniflore. Fructul este o cariopsa imbracata in palee, iar radacina este fasciculata. Fiind concrescute pe fruct, paleele se desprind numai prin proceduri chimice. Infratirea incepe dupa aparitia frunzei a 3-a si dureaza circa 2-3 saptamani. Temperatura optima de infratit este de 8-12 grade Celsius, iar umiditatea ideala este de 60-80%. Orzul de toamana are o infratire buna. La infratire, fiecare frate formeaza radacini proprii, ca la grau. Pentru a forma paiul si spicul, orzul trebuie sa parcurga stadiul de vernalizare (35-35 zile la 1-3 grade Celsius). Inflorirea ale loc in timpul inspicarii, iar polenizarea se desfasoara inainte de deschiderea florilor. Perioada de vegetatie a orzului este de 250-270 de zile. Aceasta perioada poate fi influentata de conditiile pedo-climatice.

Cerintele fata de clima si sol. Orzul are o mare raspandire pe glob, din zonele artice pana in zona ecuatoriala. Orzul este mai sensibil la iernare decat graul. Are nevoie de 1700-2100 grade Celsius pe perioada de vegetatie. Datorita perioadei mai scurte de vegetatie, orzul evita seceta. Prefera soluri permeabile, fertile, cu pH-ul 6.5-7.5.

Tehnologia de cultura a orzului.

1. Rotatia. Orzul are cerinte asemanatoare cu graul fata de planta premergatoare. Pentru a intra bine in iarna, trebuie sa revina dupa plante cu recoltare timpurie. Cele mai bune premergatoare sunt: leguminoasele anuale si perene, rapita, borceagurile, floarea-soarelui, porumbul, inul, cartoful de toamna sau iarba de Sudan.

2. Fertilizarea. Consumul specific de substante nutritive la orz este apropiat de cel al graului. Astfel, pentru 1 tona de boabe in plus, se consuma aprox 29 kg de azot, 11-13 kg de fosfor si 21-28 kg de potasiu. Se recomanda efectuarea fertilizarii de baza inaintea pregatirii patului germinativ cu ingrasamant complex NPK 16-27-7, NPK 8-24-24 sau NPK 16-12-14 in doza de 200-300 kg/ ha, in functie de gradul de aprovizionare a solului. Nu se recomanda aplicarea de cantitati mari de azot in toamna. Fertilizarea faziala se realizeaza cat mai devreme, la sfarsitul iernii-inceputul primaverii prin aplicare de azot in doza de 40-50 kg substanta activa/ ha. Pe parcursul vegetatiei se pot aplica ingrasaminte foliare. Ex: Moddus, Terra-Sorb Complex, Terra-Sorb Foliar, Gibb A3;

pregatire-teren-orz3. Lucrarile solului. Dupa recoltarea premergatoarelor se efectueaza lucrarea de dezmiristit. Se urmareste maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor cu solul. De asemenea prin aceasta lucrare se marunteste stratul superficial al solului. Aratura se realizeaza imediat dupa dezmiristit. Daca umiditatea solului nu permite realizarea araturii in conditii optime, se asteapta caderea unor precipitatii semnificative. In cazul in care conditiile de mediu nu se imbunatatesc, lucrarea de arat poate fi inlocuita cu doua lucrari realizate cu grapa cu discuri. Adancimea de arat se situeaza in jurul valorii de 20 cm. Pregatirea patului germinativ se face chiar inainte de semanat prin lucrari cu combinatorul. Patul germinativ trebuie sa fie bine pregatit pentru dezvoltarea buna a plantelor si pentru o buna rezistenta la iernare.

semanat-orz4. Samanta si semanatul. Samanta trebuie sa aiba o puritate de minim 98% si germinatie de peste 90%. Tratamentul semintei impotriva bolilor si daunatorilor este obligatorie cu solutii ca Amiral Proffy, Orius 2 WS, Vitavax, Seedoprid. Epoca optima de semanat este intre 15 septembrie – 10 octombrie. Densitatea de semanat este 450-500 boabe germinabile/ metru patrat. Distanta intre randuri este de 12.5 cm. Adancimea de semanat este de 3-5 cm. Daca semanatul se face la adancimi mai mari plantele rasar greu, iar daca se formeaza crusta plantele nu se mai dezvolta. Organele subterane ale orzului au o capacitate mica de patrundere in sol. Datorita acestului fapt semanatul se va realiza la adancimea optima.

5. Lucrarile de ingrijire. Principalele lucrari de intretine sunt combaterea bolilor si daunatorilor, precum si eliminarea buruienilor din cultura. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce apar in cultura de orz, precum si metodele de combatere click aici.

Combaterea buruienilor se realizeaza ca la grau. Pentru o actiune eficienta erbicidele trebuie aplicate in perioada cuprinsa intre faza de infratire si faza de formare a paiului, iar buruienile trebuie sa fie in faza de rozeta. Produse recomandate: Dicopur Top, Glean, Axial, Buctril, Esteron.

recolatat-orz6. Irigarea este necesara in zonele si in anii cu deficit de precipitatii. Udarea de toamana se aplica fie inainte de semanat ( 500 metri cubi/ ha) , fie dupa rasarire (300-400 metri cubi/ ha). Primavara se fac 1-2 udari de 300-500 metri cubi/ ha, in functie de conditiile de umiditate.

7. Recoltarea incepe cand boabele au umiditatea de 16-17%.  Orzul se coace, in general, cu 7-10 zile inaintea graului. Daca se intarzie recoltarea, piederile pot fi semnificative din cauza ruperii spicelor. Recoltarea se realizeaza cu masini de recoltat cereale paioase (Combine), reglate special pentru orz. Capacitatea de productie a orzului este ridicata, permitand obtinerea unor productii mari.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor