Patrunjel, informatii despre tehnologia de cultura

planta-patrunjel

Patrunjelul (Petroselinum crispum) se cultiva pentru frunzele sale aromate, dar si pentru radacina sa bogata in nutrienti. Se poate utiliza atat in stare proaspata, cat si congelata sau deshidratata. De asemenea, plantele de patrunjel mai sunt folosite si in scop medicinal.

Patrujelul este originar din zona Marii Mediterane. Initial, in perioada antichitatii, a fost folosit ca planta medicinala, de catre greci si romani. In tara noastra se cultiva in aceeasi zona ca si morcovul, cele doua culturi avand cerinte smilare.

Este o planta bienala. In primul an formeaza o rozeta de frunze si o radacina ingrosata, iar in al doilea an formeaza tulpina florifera. Radacina este tuberizata, pivotanta, conica, de culoare cenusie la exterior si alba la interior. Frunzele sunt lucioase, petiolate, penant-sectate. Frunzele si radacinile au un ritm redus de crestere in primele faze de vegetatie. Tulpina florifera ajunge la 1.5 m inaltime si este fistuloasa, muchiata, ramificata puternic la baza. Florile sunt mici, hermafrodite, de culoare variata. Polenizarea este entomofila. Fructul este o pseudoachena de culoare verde-cenusie.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura minima de germinatie a semintelor de patrunjel este de 2-3 grade Celsius, iar temperatura optima de vegetatie este de 20-22 grade Celsius. Plantele tinere pot suporta temperaturi de pana la – 8 / -10 grade Celsius, iar cele mature rezista la temperaturi de pana la -25 / -28 grade Celsius. Are cerinte ridicate fata de apa; necesita o umiditate in sol de 75-80%. Lipsa apei determina formarea unor radacini de dimentiuni reduse. Insuficienta luminii determina deprecierea calitativa si cantitativa a productiei. Este pretentios fata de sol. Prefera terenuri afanate, usoare, adanci si bogate in humus, cu un pH slab acid – neutru.

Tehnologia de cultivare a patrunjelului

Pregatirea terenului
motocultor-patrunjel

Pregatirea terenului se face incepand din toamna. Deoarece, in general, radacinoasele valorifica ingrasamantul organic de la cultura anterioara, fertilizarea de baza se va face in urma unei analize a solului. Dupa fertilizare, solul se mobilizeaza la adancimea de 25-30 cm.

Semanatul
prasit-patrunjel

Se poate face primavara devreme sau toamna tarziu. Inainte de semanat se face o udare cu norme de 250 metri cubi/ha. Nu se uda dupa semanat pentru a nu deranja semintele din sol. Pentru a se asigura o rasarire uniforma si rapida semintele se tin in apa calda (30-35 grade Celsius) timp de 24 de ore. Se pot infiinta 3-4 randuri pe brazda, cu o distanta intre plante pe rand de 5-6 cm. Pentru un hectar de teren este necesara o cantitate de 4-4,5 kg de samanta. Semintele se pot trata inainte de semanat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Combaterea bolilor si daunatorilor. Se face aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice culturii de patrunjel. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor si distrugerea crustei. Se recomanda executarea de 3-4 prasile manuale sau mecanice, pentru afanarea solului si distrugerea buruienilor.

Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

Patrunjelul este sensibil la seceta, de aceea irigarea se va face regulat, pentru a mentine solul reavan. La cultura de patrunjel, cea mai recomandata metoda de irigare este prin picurare.

Fertilizarea faziala se aplica in functie de numarul recoltarilor de frunze.  Astfel, se aplica cate o fertilizare pentru fiecare recoltare. Se pot utiliza ingrasamite complexe NPK sau ingrasaminte foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltare
recoltare-patrunjel

Recoltarea fruzelor se realizeaza prin taierea rozetei de frunze sau prin smulgerea plantei din sol. Frunzele se recolteaza pe timp uscat. Pentru pastrarea in timpul iernii frunzele se cosesc si se usuca. Radacinile se pot recolta cand ajung la la dimensiunea de 1.5 cm diametru. In al doilea an de vegetatie radacinile devin tari si au miezul lemnos.

Sfaturi despre cultivarea patrunjelului in spatii protejate

Cultura se poate infiinta prin semanat sau prin plantarea radacinilor. Cultura prin semanat se infiinteaza in perioda 15 iulie – 10 august. Schema de semanat este urmatoarea: 20 cm distanta intre randuri si 5 cm distanta intre plante pe rand. Pentru un hectar de cultura se folosesc 20-30 kg de samanta. Semintele se pot trata inainte de semanat. Inainte de semanat se face o udare cu norme de 250 metri cubi/ha.

Radacinile ce nu se pot comercializa (nu au aspect comercial), se folosesc pentru infiintarea unei noi culturi. Dupa ce sunt recoltate, radacinile se sorteaza si se fasoneaza. Se folosesc radacinile cu diametru de 6-8 cm si care au 15-20 cm lungime. Epoca optima de plantat este sfarsitul lunii septembrie si luna octombrie. Schema de plantat este urmatoarea: 15-20 cm distanta intre randuri si 5 cm distanta intre plante pe rand. Radacinile se planteaza la adancimea de 18-20 cm, astfel incat solul sa le acopere complet. Inainte de plantat se face o udare cu norme de 250 metri cubi/ha.

Alte sfaturi si lucrari de ingrijire
mulcire

In cazul in care temperaturile sunt scazute, plantele se pot acoperi cu paie, ace de brad, frunze uscate, sau folie de polietilena. Astfel umiditatea si temperatura solului vor fi optime pentru procesul de germinare. Stratul de mulci poate fi pastrat si dupa aparitia plantelor, pentru a tine buruienile la distanta.

Patrunjelul este sensibil la seceta in primele faze de vegetatie. Se asigura o umiditate a solului constanta prin udari repetate, la intervale scurte de timp.

aerisire-solar

Se iau masuri in vederea dirijarii factorilor de mediu. Folia solarului se mentine curata, pentru asigurarea unei luminozitati cat mai mari. Se va aerisi solarul pentru a mentine o temperatura interioara de 10-15 grade Celsius.

Recoltarea frunzelor de patrunjel se poate face treptat, prin taierea frunzelor mari din exteriorul rozetei, fara a afecta frunzele din zona centrala a tufei.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile