Cultura legumelor de la care se consuma frunzele

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

 

Legumele cele mai frecvent cultivate din aceasta grupa sunt salata, spanacul, loboda, ceapa verde si usturoiul verde.

Daca la toate aceste plante se consuma frunzele in stare proaspata sau sub forma unor salate si preparate, fiind folosita in alimentatia omului tot timpul anului.

Avand o perioada scurta de vegetatie si un habitus redus se preteaza in culturi asociate, anticipate sau urmatoare. Sunt specii rezistente la frig, temperaturile ridicate asociate cu seceta armosferica favorizeaza aparitia tijelor florale.

Plantele legumicole din aceasta grupa sunt pretentioase la umiditate, au un ritm rapid de crestere si extrag din sol cantitati mari de elemente nutritive intr-un timp scurt.

In asolament este indicat a se cultiva dupa culturi fertilizate cu gunoi de grajd, cum sunt tomatele, ardeii, vinetele, castravetii si legumele varzoase.

Cerintele fata de factorii de vegetatie:

Semintele, respectiv bulbii acestor specii germineaza sau pornesc in vegetatie la temperaturi de 2-3ºC, iar plantele cresc si se dezvolta normal la 14-18ºC. Temperaturile de peste 20-25ºC determina aparitia tulpinilor florifere si deprecierea productiei.

Culturile intrate bine inradacinate in iarna suporta temperaturi de -15…-18ºC. Acest fapt face posibil semanatul sau plantatul inca din tomana pentru culturi anticipate.

Fata de umiditate, speciile de legume verdeturi au cerinte ridicate, atat lipsa cat si excesul influentand cantitativ si calitativ productia.

Fata de lumina au cerinte moderate.

Alegerea soiurilor si hibrizilor:

Salata soiuri timpuri: De Mai, Jessy, Amplus, Cora, Dena, Salma, Mona, Ostinata, Larand, Marula de Braila.

Salata soiuri de toamna: Polul Nord, Silvia.

Spanac: Matador, Matares, Nores, Smarald.

Loboda: Comun alba, Comun Rosie, Comun blonda, De Vidra.

Ceapa verde: De Macau, De Stuttgart.

Usturoi verde: De Isalnita, De Cenad, De Moldova, De Ciolpani.

Infiintarea culturilor:

Pregatirea terenului in vederea realizarii culturilor de legume verdeturi se realizeaza in functie de plantele premergatoare si de momentul de infiintare a culturii.

Dupa defrisarea culturii anterioare se administreaza ingrasamintele cu fosfor si potasiu 2-4 kg/100 m², se sapa solul cu cazmaua, se marunteste si se modeleaza in straturi de 94 cm la coronament. In vederea plantarii sau a semanatului se deschid rigole de adancimi diferite, in functie de fiecare specie.

Legumele verdeturi se cultiva in gradina casei prin semanat direct (spanac, loboda, salata cultura de primavara) si prin plantare (ceapa verde, salata plantata in toamna).

Pentru esalonarea productiei se folosesc diferite sisteme de cultura, epoci de infiintare a culturilor si a soiurilor.

 

Date privind infiintarea culturilor

Cultura

Perioada de insamantare

Perioada de plantare

Norme de samanta

Numar de plante la m²

Productia in kg/10 m²

kg/ha

gr/10 m²

Salata prin semanat

25.02-25.03

10.04-30.07

5.08-10.09

2-3

2-3

14-19

20-30

Salata prin rasad

1.01-15.02

20.07-15.08

10.02-15.03

1.09-25.09

0.5

0.5

14-19

20-30

Spanac

15-20.09

20.02-20.03

15.07-10.08

15-25.08

10.02-15.03

1.09-25.09

18-20

18-20

56-60

15-25

Loboda

01-20.02

08-10

08-10

71

10-20

Ceapa verde

1-30.10

1-20.03

2000-5000

2000-5000

70-130

20-30

Usturoi verde

1-25.10

1-10.03

2000-5000

2000-5000

70-130

15-25

Lucrari de intretinere:

Completarea golurilor se face la cultura cu rasad din acelasi soi si de aceeasi varsta.

Raritul se practica la culturile de salata realizate prin semanat direct, la loboda, patrunjel de frunze.

Prasitul, se executa 2-3 prasile manuale in vederea distrugerii crustei si a buruienilor.

Irigarea se aplica in functie de anotimp, realizand 2-3 udari cu norme de 15-20 l/m². Prima udare se aplica dupa plantare sau dupa semanat, iar celelalte in timpul cresterii si invelirii capatanii la salata sau a cresterii frunzelor la ceapa si usturoi verde.

Fertilizarea faziala suplimentara se realizeaza cu ingrasaminte cu azot 800-1000 gr/100 m² in faza cand plantele au 6-8 frunze in rozeta.

Combaterea bolilor si daunatorilor se efectueaza la aparitia acestora. Dintre boli, pagube importante produce putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), care se combate efectuand stropiri cu Rovral 0.5%, Teldor 0.08%, Topsin 70 WDG 0.07% la intervale de 7-10 zile.

Recoltatul se executa manual, esalonat, pe masura ce plantele ajung la completa dezvoltare. Dintre legumele verdeturi salata se cultiva cel mai mult si in spatii protejate, atat in cultura pura, cat si asociata cu tomate, castraveti, ardei.

In cultura pura, rasadul produs in cuiburi sau ghivece nutritive de 5 x 5 x 5 cm se planteaza cand are 5-6 frunze si o varsta de 35-40 zile. Distantele de plantare sunt de 20×20 cm si 25×25 cm.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

Alătură-te discuției:

*