Cultura hidroponica – Afacerea viitorului?

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

Omenirea este intr-o perpetua cautare a noilor mijloace de producere a hranei pentru populatii tot mai mari. Schimbarile climatice si iminenta criza a apei aduc nori deasupra agriculturii conventionale. Tari precum Bangladesh sau Yemen, dar si Germania si SUA au ajuns sa apeleze la tehnici alternative de gradinarit pentru a obtine legume in orase sau zone aride.

Ce este cultura hidroponica? Cultura hidroponica este o subcategorie a horticulturii, care presupune cultivarea si cresterea plantelor pe substraturi artificiale plutitoare, fie in substrat steril, poros cu permeabilitate foarte mare pentru apa. Termenul provine de la cuvintele grecesti “hidros” care inseamna apa, si “ponos” care inseamna munca.

Plantele traiesc deasupra apei, dar cu radacinile imersate intr-o solutie de nutrienti.

Atentie, plantele pot creste in apa, dar nu in orice conditii! Apa trebuie sa fie “vie”.

Plantele se dezvolta avand radacinile in permanenta in apa, extragand astfel compusii minerali necesari.
In multe tari se practica odata cu cresterea pestilor si insamantarea de culturi hidroponice. Apa pentru aceste culturi, provine din sistemul de cultura al pestilor, si are o incarcatura de compusi pe baza de azot suficienta pentru buna dezvoltare a plantelor. Astfel, plantele, prin intermediul acestor culturi, duc la procesul de tratare a apei in sistemele recirculante, reusind sa elimine inclusiv nitratii din sistem.

Pentru aceia care iubesc cresterea plantelor indiferent de vreme, acum nu mai sunt limitati de clima sau de sezon in urmarirea satisfacerii acestor placeri inofensive. Acum se poate creste aproape orice planta in orice moment al anului – singura limitare fiind imaginatia noastra. Sistemele hidroponice simple si eficiente au transformat hobby-ul unora intr-o stiinta.

cultura-hirdroponicaIn ultimii ani, in Romania a inceput sa se dezvolte intens agricultura hidroponica, metoda inedita care presupune cultivarea legumelor nu in pamant, ci in diferite soluţii nutritive. Specialistii spun ca agricultura hidroponica este afacerea viitorului si va fi cea mai utilizata in Europa in urmatorii 20 de ani.
Una dintre intreprinderile care a implementat acest tip de crestere a legumelor este societatea comerciala „Leader International” din judetul Constanta, care a fost vizitata de producatorii moldoveni. Compania creste legume pe o suprafata de 32 hectare, dintre care cinci sunt spatiu protejat. „Fiecare solar are cate 0,5 hectare. Pe cea mai mare suprafata cultivam tomate. Plantele cresc intr-o turba speciala care se schimba odata la doi ani. Radacinile sunt foarte frumoase si se dezvolta cu mult mai repede decat în sol. Totul este automatizat, datorita unui program special de calculator, fiecare planta primeste apa si substantele necesare cresterii”, a relatat inginerul-sef al intreprinderii, Alexa Costel.

schema-cultura-hirdroponicaCum functioneaza cultura hidroponica? In cultivarea legumelor in “apa“, plantele au radacinile scufundate intr-o solutie nutritiva, iar tulpina si frunzele sunt suspendate deasupra. In acest sistem, elementele principale de care trebuie sa tinem cont sunt:
– Achizitionarea unui container potrivit. Exista multe tipuri de ghivece sau containere care pot fi folosite – vase de ciment, borcane de sticla, ghivece de pamant, containere de metal sau vase din fibra de sticla. Desigur, toate acestea trebuie sa fie etanse, pentru a nu lasa apa sa se scurga.
– Suspensia plantelor deasupra apei. Veti avea nevoie de un fel de platforma prin care sa “plantati” legumele si care sa le sustina. Platforma este de cele mai multe ori facuta din plasa de sarma (cea folosita pentru cotetul gainilor), peste care este prins la aproximativ 7-8 cm un suport de lemn. Sarma trebuie sa aiba ochiuri destul de mari pentru a se potrivi peste vase si trebuie izolata cu o vopsea pe baza de asfalt, la fel ca vasele de ciment sau metal. Platforma de sustinere trebuie sa lase sa treaca curentii de aer.
– Achizitionarea solutiei nutritive. Nu exista o substanta nutritiva ideala. Orice solutie care contine elementele nutritive esentiale este potrivita. Sursele si cantitatile in care trebuie sa se gaseasca acesti nutrienti variaza de la o solutie la alta, dar in general se gasesc la magazinele de specialitate ca fertilizatoare sau saruri chimice pure.
– Aeratia corespunzatoare a solutiei. Pentru plantele tinere, trebuie lasat cam 3 cm de spatiu intre platforma de sustinere si solutia nutritiva. Pe masura ce plantele cresc, trebuie lasata o distanta de 5-7 cm sub platforma.

NTF (Nutrient Flow Technique). NFT este prima procedura din mintea oamenilor atunci cand este mentionata cultura hidroponica. Aceasta tehnica foloseste un flux constant de solutie cu nutrienti. Solutia este pompata de rezervor in tava de crestere, iar radacinile sustrag nutrientii din aceasta. Fluxul se intoarce inapoi in rezervor pentru a fi reciclat. Pompa si intretinerea electrica sunt esentiale pentru a evita erori de sistem, intrucat radacinile se pot usca foarte rapid daca fluxul se opreste.
Acesta este un nou sistem pentru culturile hidroponice care utilizeaza o serie de tuburi de plastic in care sunt bagate radacinile plantelor si prin care circula substanta nutritiva. Pentru acest sistem se folosesc cel mai des doua tipuri de tuburi:
– film de polietilena, negru, impaturit si lipit in asa fel incat sa formeze un canal de 15-20 cm diametru;
– teava din PVC cu diametrul de 10-15 cm.
In ambele cazuri, gaurile pentru plante trebuie spatiate la distante potrivite de-a lungul tuburilor.
Scurgerea substantei nutritive poate fi continua sau intermitenta, de la un rezervor.

cultura-hidroponica-furajeDe ce sa cultivam furaje in cultura hidroponica?
– Valoarea nutritiva ridicata;
– Optiune pentru furaje curate, fara pesticide si de erbicide;
– Consum mic de apa si energie;
– Costuri mai mici pentru hrana animalelor;
– Aprovizionare constanta cu furaje nutritive;
– Nu depinde productia de furaje de conditiile meteorologice sau fluctatia preturilor la furaje;
– Aprovizionare constanta cu furaje;
– Transport si costuri scazute de depozitare.

Stiati ca:
– cultura hidroponica, pare a fi cea mai moderna si surprinzatoare tehnologie aplicata in cresterea plantelor dar principiul este vechi de cand lumea? Pe baza lui s-au ridicat Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, in secolul al VII-lea i.Hr..
– populatia din zonele muntoase din Peru isi cultiva legumele pe suprafete acoperite cu apa sau cu namol?
– unele gospodarii taranesti din China, chiar si astazi, folosesc tehnicile milenare ale culturilor pe pietris?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor