A fost cultivata pentru prima data in anul 1922 in Germania, in 1930 in Cehoslovacia, ulterior in Japonia si destul de recent in Franta.
Particularitati botanice. Palaria ciupercii este robusta, viguroasa (diametrul este de 6-35 cm), culoarea fiind diferita in functie de varietate si temperatura mediului ambiant, de la galbena la bruna, cu diferite nuante de rosu.
Piciorul este destul de lung (8-30 cm), de culoare cenusie-albicioasa, cu diametrul mic de 1-3 cm. Inelul are consistenta fibroasa , valurat pe fata superioara si crenelat pe cea inferioara. Este o specie saprofita celulotica, crescand in mod natural pe langa depozite de foioase sau alte materiale cu continut ridicat de celuloza in perioada august-octombrie.
Tehnologia de cultura
Se cunosc doua metode de cultura:
1.Cultura in aer liber sau semiadapostita este partial dirijata (se executa in locuri calde, la adapost de vanturi, utilizand arborii, alte specii vegetale sau copertine din folie pentru protectie).
2.Cultura dirijata, care se executa in ciupercarii, pivnite, rasadnite sau adaposturi (solarii sau umbrare si in tunele din folie).
Se pot cultiva asociate in acelasi timp cu ciupercile albe si buretii ciuciulete, solicitand aceleasi conditii de microclimat. Pentru incubare, temperatura este de 20oC, iar pentru fructificare, de 10-20oC. Miceliul rezista la temperaturi negative de pana la -10oC si pozitive pana la 30-32oC.
Daca se folosesc rasadnite, insamantarea miceliului se face in intervalul 15 mai-15 iunie, iar daca se folosesc pivnitele in intervalul 1-15 august, cand in mediul exterior temperaturile sunt de 20-24oC.
Tehnologia culturii ciupercii Stropharia rugoso-annulata este relativ simpla datorita faptului ca se pot folosi ca substrat nutritiv materiale care nu impun pregatirea sau compostarea lor in prealabil. Se folosesc paiele de grau nemucegaite sau tulpinile de in, fara a se adauga ingrasaminte chimice sau organice pentru ca miceliul ciupercii sa se dezvolte incet.
Timp de 3-5 zile paiele se umezesc in platforma, prin stropitori sau 1-2 zile prin submersie in bazin, dar fara a se innegri pentru ca apar mucegaiurile negre, verzi si miceliul ciupercii nu mai creste.
Pentru 1 mp suprafata sunt necesare 20 kg paie uscate, care se uda pana la saturatie, asezandu-se in platforma in straturi succesive de cate 40 cm, a caror grosime prin presare trebuie sa scada la jumate. Omogenizarea umiditatii in platforma se face dupa 2-3 zile prin reasezarea paielor. Se completeaza umiditatea, daca este cazul si dupa 2-3 zile paiele se pot transporta la locul de cultura.
Intrucat calciul are un efect inhibitor asupra miceliului ciupercii Stropharia, nu se adauga ipsos sau carbonat de calciu.
Substratul nutritiv se aseaza in rasadnite (in strat plan), in pivnite (in strat plan sau in saci de polietilena), in solarii sau tunele din folie (in lazi din lemn sau mase plastice, suprapuse).
Miceliul ciupercii se produce si se livreaza sub forma de role de paie, pentru suprafata de 1-1.5 mp, fiind necesare 500-600 g. Rola se fragmenteaza in bucati de marimea unei nuci, insamantarea facandu-se in cuiburi deschise cu mana, la o distanta intre ele de 15 cm si adancimea de 4-5 cm, realizand astfel o desime de 40 cuiburi/mp.
Invadarea completa a substratului nutritiv de catre miceliu ciupercii are loc dupa 3-9 saptamani de la insamantare, moment cand este necesara executarea acoperirii.
Amestecul de acoperire se prepara dupa una din urmatoarele retete: 70-80% turba neagra + 20-30% nisip sau 70% pamant de telina + 30% nisip. Amestecul de acoperire nu trebuie sa contina calciu si nici nu trebuie sa i se administreze carbonat de calciu, iar pH-ul trebuie sa fie cuprins intre 5.7-6.
Recoltarea. Dupa 5-6 saptamani de la acoperire apare prima recolta la cultura in pivnite. La cultura in rasadnite, recoltarea incepe la 12 saptamani de la insamantare si la 4-5 saptamani de la acoperire.
Recoltarea se face prin rasucirea ciupercii, la maturitatea completa. Productia ce se realizeaza este de 12-14 kg/m2, atat in pivnite cat si in rasadnite productia este provenita atat din perioada de toamna, cat si din cea din primavara (lunile martie-aprilie).