Cultivarea buretilor ciuciulete – Coprinus comatus

bureti-ciuciulete-cultivare

Buretele ciuciulete (Coprinus comatus) este considerata o ciuperca humicola, in natura intalnindu-se pe soluri nisipoase, calcaroase si cu continut ridicat de humus (gradini, terenuri cultivate, peluze, etc). Perioada de aparitie in flora spontana este iunie-decembrie, cu varfuri in lunile septembrie- octombrie.
Este considerata ca fiind o specie pretabila pentru cultura dirijata, avand insa o valorificare destul de pretentioasa, deoarece ciupercile isi pierd aspectul comercial in cateva ore dupa recoltare.

Particularitati botanice

poza

Palaria ciupercii este de forma cilindrica, alungita ca un clopot, de 5-8 cm inaltime si 3 cm diametru. Cuticula are culoare alba-ocru cu nuanta de roz pe margini si prezinta numeroase scuame.
Piciorul este alungit si cu baza ingrosata. Pulpa putin carnoasa, se inmoaie la maturitate. Ciupercile trebuie recoltate inaintea deschiderii palariei si consumate imediat sau conservate in saramura.

Tehnologia de cultura


Este putin pretentioasa in ceea ce priveste substratul nutritiv, fiind rezistenta la atacul ciupercilor saprofite si parazite si mai ales la nematozi.

Substratul nutritiv pentru cultura buretilor ciuciulete este format din 20% gunoi de pasare, 20% gunoi de porc si 60% paie de grau sau alte graminee. Dupa sfarsitul perioadei de compostare se proceseaza la asezarea substratului nutritiv folosindu-se urmatoarele metode: in strat plan pe stelaje, in saci de polietilena sau in lazi din material plastic.

Insamantarea miceliului

poza2

Insamantarea miceliului livrat pe suport granulat se face prin incorporare cu mana in masa substratului nutritiv. La o temperatura de 18-22ºC, dupa 12-15 zile are loc impanzirea miceliului in substratul nutritiv. Acesta capata o culoare alba-laptoasa si miros iute caracteristic acestei specii de ciuperci.
Dupa circa 15 zile de la insamantare, la terminarea incubarii, respectiv a impanzirii miceliului in substratul nutritiv, se face acoperirea acestuia cu amestec format din: 1 parte turba neagra + 1 parte piatra calcaroasa, 2 parti pamant de telina + 1 parte nisip, 1 parte pamant de telina + 1 parte praf de carbune (lignit) + 1 parte nisip.
Raportat la volum, la aceste amestecuri se adauga 5-6% carbonat de calciu, creta furajera sau praf de creta. Dupa 20-25 zile de la acoperirea substratului nutritiv apar fructificatiile-mugurii si butonii de fructificare.

Recoltarea

Momentul optim al recoltarii este atunci cand buretii au marginile palariei apropiate de picior, deoarece ciupercile a caror palarie s-a desfacut nu mai prezinta nici o valoare comerciala.
Recolta apare in 3-4 valuri, un val fiind mult mai extins (5-8 recoltari). Productia de bureti este de 8-9 kg/m² sau de 10-15 kg/100 kg substrat nutritiv.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile