Creson de gradina – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

creson-de-gradina-Lepidium-sativum-ingrijire

Creson de gradina (Lepidium sativum) – este o planta anuala, ce apartine familiei Brassicaceae, originara din partea de sud a Asiei. In tara noastra, cultura cresonului nu este atat de raspandita precum in alte tari, insa incepe sa fie populara datorita cererii de microplante in crestere. 

Aceasta specie se confunda uneori cu nasturelul (Nasturtium officinale), ce este o planta ierboasa acvatica din aceeasi familie botanica. 

Utilizare creson de gradina

Cresonul se cultiva pentru frunzele sale ce se utilizeaza la condimentarea mancarurilor, in salate sau in diverse preparate culinare. Se utilizeaza in stadiul de plante tinere, la scurt timp dupa germinare, datorita gustului piperat si continutului bogat in vitamine. 

Creson de gradina – Particularitati botanice

Este o planta anuala ce creste rapid, dezvolta radacini superficiale si tulpini ramificate. Frunzele bazale sunt lung-petiolate, penat-sectate iar cele din varf sunt sesile, filiforme. Florile sunt mici, de culoare alba, grupate in umbele. 

Exigente ecologice

Cresonul are pretentii reduse fata de factorii de mediu, poate rezista la temperaturi mai scazute si creste bine si in locuri mai putin luminate. Daca are conditii optime, germinarea are loc in cateva zile sau chiar in 24 de ore. Cultivat in gradina, cresonul necesita soluri revene, bine drenate, fara exces de substante organice. 

Tehnologia de cultivare

Se poate cultiva atat in gradini, in sol, cat si in ghivece, in diferite tipuri de substrat (perlit, vermiculit, vata de bumbac sau chiar prosoape de hartie). Totusi, este de preferat cultivarea intr-un substrat organic, ce poate pune la dispozitia plantelor nutrienti necesari cresterii. Daca sunt umectate in prealabil, semintele vor germina mai repede. Pentru recoltarea in stadiul de planta tanara, fertilizarea nu este obligatorie. Cresonul poate fi cultivat si in conditii ecologice. 

Pentru a avea creson proaspat un timp mai indelungat, se recomanda semanarea esalonata, la interval de 10 zile.

Creson de gradina – Lucrari de ingrijire

Pulverizarea regulata cu apa a substratului reprezinta cea mai importanta lucrare de ingrijire a cresonului, dat fiind perioada scurta de vegetatie a acestei plante pana la recoltare. 

Recoltare si depozitare

Recoltarea tinerelor plante se poate incepe la o saptamana de la semanat sau cand plantele au 6-12 cm inaltime, prin taierea acestora deasupra substratului. Intarzierea recoltarii poate conduce la obtinerea de plante cu gust amar. Plantutele se pot depozita pentru un timp scurt in frigider. 

Boli si daunatori

Avand in vedere ca recoltarea se realizeaza la 1-2 saptamani de la semanare, plantele sunt rareori atacate de boli sau daunatori. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile