Cotoneaster, informatii si sfaturi de ingrijire

imagine reprezentativa cotoneaster

Cotoneaster este un gen de plante din familia Rosaceae, originar din Asia, Africa de Nord si Europa. Majoritatea speciilor din acest gen sunt arbusti, variind prin lastari, frunze, flori dar si prin forma de crestere. Lastarii sunt dimorfi, cei lungi asigura cresterea si forma decorativa, iar cei scurti poarta florile. Frunzele sunt alterne, ovate iar florile apar la sfarsitul primaverii. Fructul este mic, de forma unui bob si poate roz, rosu sau chiar maro.

Varietati de Cotoneaster

  • Cotoneaster amoenus – este un arbust vesnic verde cu ramificatii dense, cu tulpini arcuite iar cresterea este joasa. Frunzele sale mici, de culoare verde inchis, florile albe apar vara si ulterior apar fructe rosii care dureaza pana in timpul iernii. Originara din sud-estul Chinei, este rezistent la temperaturi scazute, insa iernile foarte reci pot afecta acest arbust.
  • Cotoneaster rhytidophyllus – este un Cotoneaster vesnic verde, cu frunze lungi, lanceolate. La sfarsitul primaverii si pana in vara apar flori albe, urmate toamna de fructe portocalii, care se vestejesc in rosu.
  • Cotoneaster frigidus ‘Cornubia’ – este unul dintre cei mai mari Cotoneaster, formand adesea un arbust urias si stufos. Vara apar flori de culoare alba, urmate de fructe rosii.
  • Cotoneaster conspicuus – Cotoneasterul tibetan este un arbust vesnic verde, cu crestere joasa, potrivit pentru a a fi folosit ca si gard viu. Are frunze ovale mici, de culoare verde inchis, lucioase și ovale. Vara, prezinta flori mici, albe, in forma de stea, apoi apar fructele mari, rotunde, de culoare rosu-portocaliu.


Conditii de mediu

Lumina

Speciile de cotoneaster sunt specii iubitoare de lumina, iar pentru o crestere si dezvoltare armonioasa si pentru o inflorire abundenta are nevoie in mod special sa fie expusa la lumina directa a soarelui. 

Temperatura

Sunt specii rezistente la seceta dar si la temperaturile scazute din timpul iernii, se adapteaza destul de bine la diferitele conditii climatice. 

Umiditate

Aceste plante se descurca bine in conditii de umiditate relativ scazuta; umiditatea ridicata pe o perioada indelungata poate provoca aparitia bolilor foliare.

Sol

Nu are cerinte specifice fata de pH-ul solului, insa in general se dezvolta cel mai bine pe soluri neutre. Principala cerinta fata de sol este capacitatea ridicata de drenaj.

Lucrari de ingrijire

Udarea

Speciile de cotoneaster sunt specii rezistente la conditii de seceta, insa, exemplarele tinere au nevoie de o udare regulata, pana se realizeaza prinderea acestora.

Fertilizare

Pentru o crestere viguroasa si sanatoasa precum se recomanda administrarea periodica a ingrasamintelor specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri

Se recomanda efectuarea taierilor usoare, o data pe an, pentru mentinerea aspectului estetic si pentru a stimula cresterea sanatoasa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire

Cea mai usoara metoda de inmultire este prin butasi, obtinerea butasilor se realizeaza vara (iulie-august), ce se pun la inradacinat intr-un substrat special.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare

Se poate planta toamna, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Sunt specii destul de rezistente, insa pot fi susceptibile la boli ce afecteaza si trandafirii cum ar fi fainarea, patarile etc. Daunatorii ce pot aparea sunt afidele, tripsii, speciile de paduchi. Pe langa intreprinderea masurilor specifice in functie de daunatorul/patogenul prezent, se recomanda si efectuarea tratamentelor cu produse adecvate (fungicide/insecticide).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile