Cotinus coggygria (Scumpie), sfaturi, ingrijire, cultivare

cotinus-coggygria-scumpie-ingrijire

Cotinus este un gen de arbusti decorativi din familia Anacardiaceae, cea mai cunoscuta specie fiind Cotinus coggygria. Cotinus coggygria, denumit popular si scumpie este un arbust de talie mare, viguros ce poate creste pana la 5 m, cu frunze verzi, eliptic-obovate, caduce, ce in toamna devin portocalii-roscate.

Inflorescentele sunt grupate in panicule mari cu flori mici, nesemnificative, verzi-galbui. In faza de fructificare (iunie-iulie) acestea devin plumoase, foarte decorative, la inceput fiind roz, apoi cenusii. Fructul este o drupa de mici dimensiuni, uscata. Se utilizeaza solitar, in grupuri sau in componenta masivelor. 

Cultivaruri:

  • Cotinus coggygria ‘Rubrifolius’ – cultivar ce se distinge prin frunzele de culoare rosie intunecata si paniculele roscate.
  • Cotinus coggygria ‘Purpureus’ – prezina frunze verzi cu panicule purpurii; 
  • Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ – prezinta frunze rosii-inchis si panicule roscate;
  • Cotinus coggygria ‘ Ancot’ – prezinta frunzis auriu;

Conditii de mediu

Lumina. Creste atat in conditii de semiumbra, cat si in lumina directa, insa, in cazul plantarii in zonele de semiumbra frunzele sunt mai rare, necesitand taieri regulate pentru ca arbustul sa aiba un aspect mai compact/dens. 

Temperatura. Este o specie termofila, rezistenta la seceta. Creste si se dezvolta cel mai bine in zonele cu temperaturi si umiditate atomosferica moderata.

Solul. Scumpia este putin pretentioasa fata de sol, creste si se dezvolta in aproape toate tipurile de sol, atata timp cat acestea sunt bine drenate. Cu toate acestea este si o specie iubitoare de calcar (calcifila) si nu tolereaza solurile cu drenaj slab sau cele in care balteste apa. 

Ingrijire 

Udarea. Scumpia este o specie rezistenta la seceta, insa, plantele tinere au nevoie de o udare regulata, utilizand un volum suficient de apa, astfel incat aceasta sa se inflitreze in sol, fara sa balteasca. 

Fertilizare. Pentru o crestere viguroasa precum si pentu a accentua calitatile ornamentale, se recomanda administrarea periodica a ingrasamintelor specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Scumpia are nevoie de interventii minime in ceea ce priveste taierile. Partile uscate sau afectate se pot elimina oricand este nevoie, insa pentru ajustarea formei sau pentru revigorarea arbustului perioada optima pentru efectuarea taierilor este primavara. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se poate realiza prin seminte, marcotaj sau prin butasi (semilemnificati, recoltati in luna iulie). Semanaturile se fac pe soluri usoare, nisipo-lutoase, primvara sau toamna cu seminte stratificate in rasadnite reci. Marcotajul se realizeaza inainte de inceperea perioadei de vegetatie, prin arcuire si musuroire. 

Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli. Daca solul are un drenaj slab, scumpia este susceptibila la atacul patogenilor de sol (de exemplu, verticilioza), impotriva caroara se recomanda efectuarea tratamentelor la sol cu fungicide specifice. Totodata, in conditii de umiditate atmosferica si temperaturi ridicate este predispus atacului diferitelor boli foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori. Ca si daunatori, scumpia poate fi predispusa atacului a diferite specii de afide. 

In plus: 

  • este o specie rezistenta la fum si praf;
  • nu rezista la vanturi puternice; 
  • prin zdrobire frunzele emana un miros asemanator cu cel de morcov; 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile