Cotarul cenusiu al vitei de vie (Peribatodes rhomboidaria) – identificare si combatere

cotarul-cenusiu-identificare-combatere

Cotarul cenusiu al vitei de vie, Peribatodes rhomboidaria a fost semnalat in Romania in 1978 in zona Iasi, fiind ulterior observat si in alte zone.

Adultul este un fluture de culoare cenusie, cu pete de culoare inchisa. Prezinta anvergura aripilor de 40 mm. Masculii au corpul mai subtire decat cel al femelelor.

Larvele imita foarte bine, atat prin culoare cat si prin pozitie, carceii, petiolul frunzelor, ramificatiile rahisului si sarma ruginita a spalierelor.



Biologie si ecologie

Cotarul cenusiu prezinta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva de diferite varste, pe sub frunzele cazute sau sub scoarta butucului. Primavara, inainte de dezmugurire, cand temperatura aerului depaseste 6-7 grade, apar larvele hibernante si consuma mugurele principal. O larva poate consuma pana la 12 muguri.

Dupa pornirea in vegetatie a vitei de vie, larvele consuma frunza in intregime. Impuparea are loc de la sfarsitul lunii mai pana la mijlocul lunii iunie. Larvele se impupeaza la suprafata solului sau la 1-3 cm in sol. Dupa circa 20 de zile apar adultii si au zborul crepuscular. Dupa copulatie, femelele depun ouale pe frunzele de vita de vie sau pe alte plante, urmand ca larvele sa apara esalonat din iulie pana in august. Larvele noii generatii se hranesc cu frunzele de vita sau frunzele altor plante, daunele fiind de data asta nesemnificative.

Plante atacate si mod de daunare

Stadiul de larva este cel daunator. Larvele hibernante consuma mugurele principal, iar la un atac puternic, intregul butuc poate fi compromis. Larvele noii generatii nu mai produc pagube atat de mari.

Control si combatere

Avand in vedere ca larvele hiberneaza pe sub frunzele cazute, adunarea frunzelor si realizarea lucrarii de sapat primavara devreme, inainte de incalzirea vremii, poate avea ca efect distrugerea multor larve hibernante.

Daunatorul se combate imediat dupa migrarea larvelor pe butucii vitei de vie, prin aplicarea tratamentelor pe baza de ulei din repaus (inainte de umflarea mugurilor).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
.

In perioada de vegetatie, se aplica tratamente cu insecticide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile