Cotarul cenusiu al vitei de vie – Peribatodes rhomboidaria

Cotarul cenusiu al vitei de vie - Peribatodes rhomboidaria Comunitatea Botanistii

Cotarul cenusiu al vitei de vie, Peribatodes rhomboidaria a fost semnalat in Romania in 1978 in zona Iasi, fiind ulterior observat si in alte zone.

Alte denumiri: willow beauty (lb. engleza).

cotarul vitei de vie fluture

Descriere. Adultul este un fluture de culoare cenusie, cu pete de culoare inchisa. Prezinta anvergura aripilor de 40 mm. Masculii au corpul mai subtire decat cel al femelelor.

Larvele imita foarte bine, atat prin culoare cat si prin pozitie, carceii, petiolul frunzelor, ramificatiile rahisului si sarma ruginita a spalierelor.

Biologie si ecologie- Cotarul cenusiu al vitei de vie

Cotarul cenusiu prezinta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva de diferite varste, pe sub frunzele cazute sau sub scoarta butucului. Primavara, inainte de dezmugurire, cand temperatura aerului depaseste 6-7 grade, apar larvele hibernante si consuma mugurele principal. O larva poate consuma pana la 12 muguri.

Dupa pornirea in vegetatie a vitei de vie, larvele consuma frunza in intregime. Impuparea are loc de la sfarsitul lunii mai pana la mijlocul lunii iunie. Larvele se impupeaza la suprafata solului sau la 1-3 cm in sol. Dupa circa 20 de zile apar adultii si au zborul crepuscular. Dupa copulatie, femelele depun ouale pe frunzele de vita de vie sau pe alte plante, urmand ca larvele sa apara esalonat din iulie pana in august. Larvele noii generatii se hranesc cu frunzele de vita sau frunzele altor plante, daunele fiind de data asta nesemnificative.

Plante atacate si mod de daunare- Cotarul cenusiu al vitei de vie

Stadiul de larva este cel daunator. Larvele hibernante consuma mugurele principal, iar la un atac puternic, intregul butuc poate fi compromis. Larvele noii generatii nu mai produc pagube atat de mari.

Control si combatere. Avand in vedere ca larvele hiberneaza pe sub frunzele cazute, adunarea frunzelor si realizarea lucrarii de sapat primavara devreme, inainte de incalzirea vremii, poate avea ca efect distrugerea multor larve hibernante.

Daunatorul se combate imediat dupa migrarea larvelor pe butucii vitei de vie, prin aplicarea tratamentelor pe baza de ulei din repaus (inainte de umflarea mugurilor).

Produse recomandate

.

In perioada de vegetatie, se aplica tratamente cu insecticide specifice.

 • Discuții pe teme similare

  Ovidiu
  17 februarie 2021
  tabel stropire vita de vie Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu schema urmatoare? Produsele din tabel se pot amesteca ? De ex la scuturarea petalelor folosesc toate cele 7 produse?
  1
  1
  Trimite
  Paraschiv Mihaela
  16 februarie 2021
  Buna ziua, Am in curte o bolta de vita de vie, care face struguri albi f.f. buni, cu boabe mari si f dulci, nu stiu ce soi este. Strugurii mucegaiesc ingrozitor, abia se pot manca jumatate din ei, vita fiind foarte roditoare. Doresc sa-mi spuneti cu ce o pot trata si cand. Mentionez ca ingtr-o zi cu soare, luna aceasta am taiat-o. In al doiles rand va rog de asemenea un tratament pentru planta Jade care are un paianjen f.f mic , aproape nu se vede, inconjurat de o "vata" alba, cand strivesc vata ceea alba ceva rosu este in interior, de accea cred ca este paianjen rosu. Nu reusesc sa scap de el in nici un fel. Am tratat cu Nisorun. Cu stima, Mihaela Paraschiv
  0
  3
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile