Coriandru – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
Publicat pe: 23 iulie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Coriandru (Coriandrum sativum) – este o planta anuala din familia Umbeliferae, care creste cel mai bine primavara si toamna, cand temperaturile sunt mai scazute. Este considerata a fi originara din Iran, raspandindu-se ulterior in multe tari din Asia si Europa.
Utilizare coriandru
Coriandrul incepe sa fie cultivat din ce in ce mai mult pentru frunzele sale aromate si pentru seminte, utilizate ca si condiment. Semintele se folosesc in aromatizarea mancarurilor, bauturilor, conservelor, dar si in cosmetica si medicina. Frunzele se folosesc proaspete sau uscate, pentru aromatizarea unor preparate.
Coriandru – Particularitati botanice
Plantele de coriandru pot ajunge pana la inaltimea de un metru in fenofaza infloririi, formand radacina pivotanta. Frunzele bazale sunt asemanatoare cu cele de patrunjel, iar cele situate pe tija florala sunt penat-sectate. Florile sunt albe-roz, iar semintele sunt sferice, de culoare galbena.
Exigente ecologice
Coriandrul prefera solurile mai sarace, afanate, bine drenate, fiind sensibil la excesul de umiditate din sol. Este o planta iubitoare de lumina dar nu si de temperaturi ridicate. Intervalul optim pentru crestere fiind de 20-23 ℃. Are cerinte moderate fata de umiditate, necesitand udari suplimentare in perioadele secetoase. Germinarea semintelor se realizeaza la 4-6℃.
Tehnologia de cultivare
Infiintarea culturii se realizeaza prin semanat direct, toamna tarziu sau primavara devreme, in randuri distantate la 30 cm, cu 10-15 cm intre plante, pe rand. Odata cu pregatirea terenului se pot administra ingrasamintele.
Pentru a avea frunze proaspete un timp mai indelungat, semanarea se poate realiza esalonat.
Coriandrul poate fi cultivat si ca planta de ghiveci, intr-un substrat bine drenat.
Comandă produsele recomandate
Coriandru – Lucrari de ingrijire
Lucrarile de ingrijire constau in rarirea plantelor, combaterea buruienilor si irigare. In vederea administrarii apei, se pot instala sisteme de aspersie sau prin picurare.
In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.
Comandă produsele recomandate
Recoltare si depozitare
Recoltarea frunzelor se poate efectua dupa aproximativ 4-5 saptamani de la semanare. Pentru recoltarea semintelor este nevoie de mai mult de 100 de zile. Acestea se pot aduna dupa ce s-au uscat si prezinta culoare maronie. Frunzele se pot pastra la frigider pentru o perioada scurta de timp sau se pot usca pentru utilizare ulterioara, depozitate in recipiente ferite de umiditate. In cazul semintelor, acestea se recolteaza cu o portiune de tulpina si se pun la uscat in pungi de hartie sau saci de material, iar dupa uscare semintele se depoziteaza in locuri uscate.
Boli si daunatori
Coriandrul poate fi atacat de boli ce determina aparitia petelor pe frunze, de fainare sau caderea plantutelor. Se recomanda semanarea la distante corespunzatoare, astfel incat sa fie asigurata o buna ventilare a plantelor si sa fie evitat excesul de umiditate.
Dintre daunatori, afidele, nematozii si larvele unor specii de insecte pot reprezenta o piedica in buna dezvoltare a plantelor.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Coriandru – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.