Conifere in ghiveci – sfaturi de intretinere

conifer-ghiveci-ingrijire

Coniferele sunt indragite in special datorita frunzisului persistent. Se potrivesc in majoritatea spatiilor verzi, de la curti si gradini, pana la parcuri si spatii publice. In anumite spatii insa nu exista posibilitatea plantarii coniferelor in sol fertil. In astfel de cazuri se pot amplasa diverse conifere in ghiveci, container, jardiniera sau alte recipiente.

Atunci cand auzim termenul de “plante rasinoase” sau “conifere”, ne gandim adesea la plantele de dimensiuni mari cu frunze aciculare persistente, aflate preponderent in zona montana, unde alcatuiesc paduri dese. Exista insa si specii rasinoase adaptate conditiilor climatice si edafice din zonele de dealuri si coline, precum si zonei de campie (ex. pinul negru). De asemenea, exista si conifere de dimensiuni reduse, acestea fiind potrivite pentru a fi cultivate in diverse spatii verzi, chiar si in ghivece.

In plus, diverse specii de conifere au fost studiate si inmultite controlat, obtinandu-se varietati, cultivaruri, soiuri si forme ornamentale cu diverse caracteristici estetice. Cel mai mare succes l-au avut de regula formele ornamentale de dimensiuni reduse si cele cu frunzis foarte decorativ (fie prin culoare, fie prin desimea si forma coroanei).

Desigur, nu orice specie rasinoasa se preteaza pentru a fi cultivata in recipiente diverse. In general, coniferele rezista o perioada relativ scurta de timp in ghivece, in functie de specie si varietate, dimensiunea plantei si dimensiunea ghiveciului, conditii de mediu si de ingrijire.

Specia sau varietatea se alege cu grija, in functie de mai multe aspecte: 

 • spatiul existent si dimensiunea ghiveciului;
 • lumina;
 • temperaturi medii, minime si maxime;
 • precipitatii, daca este cazul;
 • directia si intensitatea vantului, daca este cazul;
 • disponibilitatea ingrijitorului pentru luarea masurilor de ingrijire (udare, fertilizare, taieri si altele).
Alegerea coniferelor potrivite

In general, se recomanda alegerea unor specii de conifere cu crestere lenta si cu dimensiuni reduse la maturitate. In cazul coniferelor cu crestere rapida, ghiveciul poate deveni neincapator pentru o dezvoltare normala in cateva luni de la transplantare. Datorita spatiului limitat pentru dezvoltarea optima a radacinilor, sunt recomandate speciile cu inradacinare slab dezvoltata chiar si la maturitate. Speciile cu inradacinare pivotanta suporta cu greu sau deloc cresterea in ghiveci. Eventual, pentru aceste specii se pot alege ghivece sau jardiniere adanci.

conifere-in-ghiveci-balcon-ingrijire

Cateva conifere care pot fi cultivate in ghivece:

 • Picea glauca var. albertiana
 • Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’
 • Cupressus macrocarpa ‘Wilma Goldcrest’
 • Abies koreana ‘Kohout’s Icebreaker’
 • Thuja orientalis ‘Aurea Nana’
 • Pinus mugo ‘Pumilio’
 • Juniperus squamata ‘Blue Star’
Sfaturi intretinere conifere in ghiveci

Desi in general coniferele rezista o perioada relativ scurta de timp in ghivece, durata de viata a acestor plante poate fi prelungita prin asigurarea conditiilor optime de mediu si de ingrijire. 

Transplantare.

Coniferele se recomanda a fi transplantate in ghivece de dimensiuni mai mari atunci cand ghiveciul actual devine neincapator pentru dezvoltarea optima a radacinilor si a plantei in ansamblu.

 • Momentul optim pentru transplantare. Toamna tarziu sau primavara devreme, in perioada de repaus vegetativ.
 • Algerea ghiveciului. Dimensiunile ghiveciului trebuie sa fie putin mai mari decat cel actual (cu 2-15 cm mai mare in diametru). Ghiveciul trebuie sa fie prevazut cu orificii de drenaj al apei. Un ghiveci mai mare implica un volum mai mare de substrat, astfel uscarea acestuia in profunzime necesita o perioada mai indelungata de timp. Intrucat umiditatea constanta a substratului conduce la putrezirea radacinilor, trebuie acordata o atentie deosebita udarii dupa transplantare.
 • Alegerea substratului. La transplantare se recomanda utilizarea unui substrat special pentru conifere. Este important ca substratul sa permita un drenaj bun al apei.
 • Transplantarea propriu-zisa. In timpul transplantarii se va evita ranirea plantei si deranjarea radacinilor, pe cat posibil. Nu este necesara desfacerea balotului de pamant de la radacina, decat in cazul in care se efectueaza taieri la nivelul radacinilor. Radacinile moarte, bolnave sau prea lungi se elimina). La baza ghiveciului se poate pune un strat de pietris, bile de argila sau chiar bucati de ceramica, pentru favorizarea drenajului. Apoi se va adauga un strat de pamant. Balotul de radacini al plantei se aseaza pe stratul de pamant adaugat, iar spatiul ramas se completeaza cu o cantitate suficienta de substrat, de jur-imprejur. Este important ca la finalul transplantarii, ghiveciul nou sa fie umplut cu substrat pana la nivelul de pe tulpina la care a ajuns substratul in ghiveciul vechi (se va observa pe tulpina linia orizontala).
 • Fertilizare dupa transplantare. Imediat dupa transplantare se poate adauga un stimulator de inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Udare.

In general, coniferele din ghivece necesita udare regulata, ori de cate ori substratul este uscat la suprafata (in functie de cerintele fiecarei specii). Este important ca ghiveciul sa fie prezavut cu orificii de drenaj al apei in exces, iar apa nu trebuie sa stagneze in ghiveciul-masca, in farfurioara sau la baza ghiveciului.

Fertilizare.

Avand in vedere faptul ca substantele nutritive sunt limitate in ghivece, este indicata aplicarea regulata a unor ingrasaminte special formulate pentru cerintele nutritionale ale coniferelor. In perioada de crestere vegetativa (primavara-toamna) se pot administra atat ingrasaminte radiculare (preferabil prin udare), cat si ingrasaminte foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Taieri.

Se recomanda indepartarea regulata a partilor de plante depreciate, uscate. Se pot efectua taieri de formare a coroanelor, in special la speciile care suporta bine taierile (ex. tuia, chiparos, cedru, ienupar, tisa, pin). La speciile cu cresterea tulpinii monopodiala se va evita indepartarea varfului de crestere (ex. molid, brad, larice).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Boli si daunatori

Majoritatea agentilor patogeni care produc pagube la conifere prospera si se propaga in conditii de umiditate ridicata la nivelul solului si al foliajului, respectiv la temperaturi ridicate. Dintre bolile coniferelor se amintesc putregaiurile si bolile fungice care provoaca inrosirea acelor sau uscarea lujerilor (inclusiv rugini). 

Insectele daunatoare care provoaca cel mai des daune la conifere in ghiveci sunt afidele, paduchii testosi, paduchii lanosi, acarienii si diferite specii de omizi.

Se recomanda monitorizarea plantelor, in vederea depistarii din timp a bolilor si daunatorilor. Pe langa monitorizarea vizuala regulata pot fi utilizate si capcanele adezive. In cazul aparitiei unor boli sau daunatori, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice, cu insecticide si fungicide omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
In plus:
 • este important ca plantele in ghiveci sa fie pastrate intr-un loc constant, in conditii optime de vegetatie;
 • daca este necesar, radacinile se pot proteja de ger prin imbracarea ghiveciului in materiale textile, fan sau alte materiale;
 • in noptile cu risc ridicat de ger se poate avea in vedere protejarea arbustilor prin acoperire, cu materiale special dedicate acestui scop (agrotextil/ folie microporoasa anti-inghet).
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile