Combaterea daunatorilor din spatiile protejate

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

In anotimpul rece, majoritatea legumicultorilor, in spatiile protejate (sere, solarii) au pregatit deja ciclul I de productie, au semanat semintele si se pregatesc pentru a face plantarea, care se face primavara devreme (din martie pana la jumatatea lunii aprilie).

In aceasta perioada principala preocupare a legumicultorilor trebuie sa fie eliminarea potentialelor surse de infestare masiva cu daunatori a spatiilor protejate , surse care de cele mai multe ori sunt resturile culturilor desfiintate, solul infestat sau ingrasamantul organic adaugat ca fertilizant sau zonele din spatiile protejate ce sunt locurile de retragere pentru hibernare a unor daunatori periculosi.
Principalii daunatori care pot crea probleme viitoarelor culturi sunt:

 

1.Meloindogyne incognita (nematodul galicol al radacinilor) este o specie foarte raspandita la noi in tara, in toate regiunile, dar numai in conditii de sera sau solarii.
Viermi mici de 1.2-2 mm lungime, masculul este cilindric, iar femela are aspect piriform si gat lung care se scurteaza odata cu varsta. Nematodul radacinilor ierneaza in camp, in corpul femelei, in stadiu de ou, iar in sere sau solarii, ierneaza ca femele sau larve de varsta a II-a.
Pentru dezvoltarea sau pentru un numar sporit de generatii, daunatorului ii sunt necesare temperaturi ridicate. De aceea in Romania specia nu se gaseste in camp, ci numai in conditii de spatii protejate. Fiind termofil, poate avea 8-10 generatii/an, la un optimum de temperatura intre 20-30ºC.
Nematodul radacinilor provoaca pagube mari la castraveti, tomate, vinete, dar si la salata, ardei si morcovi. Plantele atacate se recunosc dupa faptul ca prezinta pe radacini gale de diferite dimensiuni, pana la 5 cm diametru, forma si marimea lor variaza in functie de planta gazda, efectivul populatiei de nematozi, precum si de conditiile de mediu (temperatura si umiditatea din sol).
Plantele atacate puternic se vestejesc, dar la un atac slab sau la inceputul atacului, planta infestata nu are caractere deosebite fata de cea sanatoasa. Deseori, galele ce au un tesut mai putin rezistent putrezesc, iar planta este infectata cu organisme patogene sau saprofite din sol, la tomate si la alte culturi (castraveti), atacul nematodului fiind asociat cu agenti patogeni din genurile Fusarium, Verticilium, Alternaria, Pythium, fapt ce poate conduce la distrugerea totala a recoltei.
Infestarea plantelor are loc imediat dupa transplantarea lor, iar primele simptome se observa la 3-4 saptamani. La o infestare de 30-40% la tomate, productia scade cu 10-20%, iar la o infestare de 100% pierderile pot ajunge pana la 50%.

Sfaturi impotriva nematozilor
Materialul vegetal saditor este recomandat a se procura din surse sigure si se controleaza amanuntit prin metodele generale si specifice recomandate pentru depistarea nematozilor.
Pe plan local raspandirea speciei poate fi favorizata de apa din precipitatii sau irigari. Nu se intoduc plante cu radacini sau sol din serele infestate in alte sere. Aplicarea gunoiului de grajd in doza recomandata de 50-80t/ha, in cazul in care nu este bine descompus poate raspandi daunatorii de sol si de aceea se impun precautii deosebite in serele inmultitor destinate producerii de rasaduri.
Controlul rasadurilor, dezinfectarea uneltelor, strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare contribuie la combaterea acestui daunator. Cultivarea de oiuri rezistente si efectuarea de tratamente cu produse nematocide reprezinta metoda cea mai eficienta in combaterea nematodului.

nematod     nematod-2

2.Gryllotalpa gryllotalpa (Coropisnita) ierneaza ca adult sau larva de varsta a III-a, in sol la 30-40 cm adancime. Lucrarile solului in primavara cu grapa cu discuri si cultivatorul, prasile mecanice si manuale, araturile de toamna, inainte de retragerea daunatorului la iernat, distrug un numar mare de oua, larve si adulti.
Aceste lucrari chiar daca sunt efectuate in perioada de repaus din spatiile protejate, contribuie la reducere populatiilor daunatorului.
In agricultura ecologica se efectueaza gropi capcana cu dimensiunea de 50x50x50 cm, sapate in toamna si umplute cu gunoi de grajd, atrag un numar mare de coropisnite, gunoi care este imprastiat iarna sau ars primavara devreme poate fi o solutie de combatere a daunatorului.
In prezent cele mai bune rezultate (la semnalarea atacului de coropisnite) sunt aplicarea tratamentelor la sol cu produse granulate, avizate pentru combaterea daunatorilor de sol sau cu momeli toxice.

coropisnita1    coropisnita

3.Agriotes sp. (Viermii sarma) sau gandacii pocnitori ierneaza in sol ca larva de diferite varste, dar si la adult. Insectele adulte ale speciilor de Agriotes ierneaza in loji formate din particule de pamant. Dupa insamantare, larvele se hranesc cu boabele, carora le rod embrionul, lasand intact doar tegumentul.
Cultura atacata prezinta goluri mari la rasarire. Dupa rasarire, atacul continua, plantele fiind roase in zona coletului sau la zona de ramificatie a radacinilor. Atacul larvelor de viermi sarma se manifesta in special in primaverile reci si umede, in solele unde s-a insamantat la adancime si plantele rasar cu intarziere.
Pentru prevenirea atacului viermilor sarma, cele mai importante sunt masurile profilactice, care determina scaderea populatiilor acestor daunatori. Dintre aceste masuri va recomandam aratura imediat dupa recoltarea culturilor.

agriotes larva 1    agriotes adult

4.Deroceras agreste (Limacsul cenusiu) alaturi de alte specii si melcii cu cochilie, ierneaza sub forma de ou, in sol la 20-30 cm adancime, sunt frecvent intalniti in spatiile protejate si pot produce pagube importante plantelor din rasadnite in anii cu ierni blande, urmate de primaveri umede si racoroase.
Odata cu aparitia plantelor, larvele si adultii rod plantele aflate in curs de rasarire. Mobilizarea solului cu grapa rotativa la 14-16 cm adancime distruge o parte din populatia de limacsi, precum si locul lor de adapost.

limacsi      limacsi 1

5.Trialeurodes vaporariorum (Musculita alba de sera) ierneaza ca adult in spatiile protejate. Populatiile daunatorului sunt distruse de scaderea temperaturii sub 0ºC, fenomen firesc in solarii sau in serele care in aceasta perioada raman neincalzite.
Principalul lucru de care se tine cont este igiena horticola. Asta inseamna ca in sera resturile vegetale se indeparteaza si se ard, iar rasadurile si materialul saditor trebuie sa fie sigur, sanatos si din surse certificate. Infestarea cu musculita alba este periculoasa atat prin pagubele pe care insecta le produce in mod direct, cat si pentru cele de care este indirect responsabila.
Musculita alba este un vector de transmitere important pentru mai multe virusuri ale plantelor, iar dejectiile ei, care contin substante dulci, favorizeaza instalarea unor ciuperci patogene cum sunt Alternaria sau Fusarium.

musculita alba   musculita alba 1

Masuri de combatere a daunatorilor
Principalele masuri de combatere a daunatorilor in anotimpul rece in spatiile protejate, unde se pregateste ciclul I de productie, se refera la masuri de igiena a culturilor, masuri agrotehnice de distrugere a resturilor plantelor atacate, a plantelor gazda primare din zonele de cultivare a plantelor atacate.
O alta masura este efectuarea araturilor adanci de toamna (reduc populatiile de tripsi, viermi albi si cenusii), prelucrarea repetata a solului (determina scoaterea la suprafata a larvelor si expunerea lor la intemperii si la actiunea diferitilor pradatori), aplicarea gunoiului de grajd bine descompus fara daunatorii de sol, controlul rasadurilor ce vor fi introduse in spatiile protejate, dezinfectarea uneltelor etc.
De asemenea se poate recurge la aplicarea de insecticide pe partile componente ale serelor si solariilor cu produse in general recomandate pentru dezinfectarea spatiilor de depozitare, precum Actellic 50 EC (100 ml in 10 l apa/ m²), K-obiol EC 25 (50 ml in 5 l apa/100 m²).


Cele mai bune rezultate obtinute pentru controlul daunatorilor sunt tratamentele la sol, obligatorii in aceasta perioada, cu produse granulate, avizate pentru combaterea daunatorilor de sol sau cu momeli toxice: Actara 25 WG (250 g/100 m²) prin aplicare la sol preventiv si curativ inainte cu 4-5 zile de plantarea rasadurilor.
Pentru limacsi se aplica Optimol (5 g/m²) cu 7 zile inainte de semanarea sau plantarea rasadurilor.

Pentru combaterea coropisnitelor se aplica prin incorporare sau direct pe brazda Corocid Forte.

24 de comentarii la “Combaterea daunatorilor din spatiile protejate

 1. Buna ziua !
  Am o mica plantatie de afini si am probleme cu acesti nematozi. Cel care este in plantatia mea nu este in lista dumneavoastra. Popular se numeste larva carabusului de mai, nu stiu care e denumirea lui exacta. Sta in pamant ca larva 4 ani, apoi cand iese la suprafata traieste ca adult un an si apoi moare. Pana acum am dat cu Novadim, dar nu cred ca e suficient si apoi de curand am aflat ca nu este si pentru nematozi. Am aflat de Nemathorin dar e cu grad ridicat de toxicitate si nu pot sa il cumpar.
  Puteti sa imi spuneti dumneavoastra cu ce sa ii combat eficient, astfel incat sa nu afectez afinii care sunt foarte sensibili la astfel de substante ?

 2. Mi-a mers la suflet raspunsul dumneavoastra. De vreo doi ani caut un tratament pentru aceste larve. La un moment dat chiar i-am cules de la fiecare planta din pamant cu mana. Sunt asa scarbosi si nu am “decat” 300 de afini. Eu asa am crezut, ca acestia sunt nematozi. Aveti dreptate, e vorba de larva carabusilor de mai.
  Adulti nu am vazut nici in zbor, nici pe planta, ca sa pot sa-i culeg. De aceea nu stiu cand e perioada lor de zbor. Puteti sa-mi spuneti mai exact cand sa stropesc ? Si dau o data cu Karate Zeon sau Fastac si apoi cu Actara si iar Karate Zeon? Pentru Force si Trika Expert puteti sa imi spuneti momentul cand trebuie sa aplic tratamentul si doza ? Pentru ca in general instructiunile sunt pentru un hectar iar eu ii am plantati in containere de rafie. Multumesc foarte mult pentru raspuns ! Nici nu stiti cat de bucuroasa sunt de raspunsul dumneavoastra.

 3. Da, stiu cum arata carabusii, numai ca primavera stropesc in general pe timpul zilei si seara nu stau printre ei. Dar acum ca stiu voi fi atenta. Eu nu stau acolo unde ii am. Merg la sfarsitul saptamanii, dar pana atunci are grija de ei soacra mea. Containerele au capacitatea de 60 de litri dar nu sunt toate umplute, iar unii sunt in galeti de 25 sau 30 de litri, nu mai stiu exact. Pentru cat sunt ei de mari inca au pamant suficient, dupa parerea mea. Unii care s-au uscat, atunci cand i-am scos din pamant, aveau inca aceeasi forma a ghiveciului cu care i-am cumparat. Adica radacinile nu crescusera aproape deloc. Probabil acolo a fost o greseala de plantare, desi pe toti i-am plantat la fel. Apoi au mai avut ( si cred ca inca mai au ) boli din pepiniera sau altele dobandite ulterior. Nici cu ph-ul nu stam prea bine, desi i-am plantat in turba, nisip si rumegus. Anul trecut am inlocuit 100 care s-au uscat cu alt soi, plantat la fel, dar care au crescut mai mult decat ceilalti in 4 ani. Deci, inclin sa cred ca ph-ul nu e prima cauza a nedezvoltarii lor.
  Si as mai vrea sa va intreb ceva. Exista vreun erbicid care sa poata fi suportat si de afini? Am inteles ca sunt foarte sensibili la acest capitol si pot sa-i pierd. Eu ii plivesc la fiecare doua saptamani, dar vara la 38 de grade nu e tocmai o placere. Si pana la urma nu ar fi asta, dar buruienule intra prin gaurile de scurgere de la partea inferioara a containerului. Multe trec printre tulpinile afinului si nici nu pot sa le iau. Cu tot mulci-ul pe care l-am adaugat la suprafata, tot ies multe. Pe 10 martie deja aveau buruieni. Probabil in interior solul e plin de samanta acestor buruieni. Am gasit un erbicid, dar e tocmai in America si nu fac livrari decat acolo.
  Multumesc mult pentru ajutor ! Dupa cum vedeti am mare nevoie…

  • Am inteles situatia dumneavoastra. Ati precizat acolo despre o posibila greseala de plantare, ca rdacinile nu s-au dezvoltat. Da, plantarea nu a fost efectuata corespunzator. Atunci cand faceti orice transplantare, chiar si a plantelor de interior, se recomanda ca balotul de pamant existent sa fie usor desfacut pe margini, astfel incat sa-si piarda forma iar varfurile radacinilor sa fie usor dislocate (mai ales daca o parte din radacini sunt deja incolacite dupa ghiveci si au luat forma acestuia. Plantele au tendinta de a se dezvolta tot in volumul de pamant pe care l-au avut la dispozitie, de aceea se intampla ca in cazul dumneavoastra. Am tinut sa va precizez toate astea pentru ca este un aspect foarte important atunci cand se face o transplantare.
   In ceea ce priveste pH-ul, puteti achizitiona in tester si masura valoarea acestuia, v-ar fi util, in felul acesta ati sti macar daca eliminati pH-ul din posibile cauze ale problemelor arbustilor. Fara un test acest lucru este incert.
   Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene se poate utiliza Fusilade Forte (http://www.botanistii.ro/syngenta-fusilade-forte.html), acest erbicid fiind omologat si pentru cultura afinului. Depinde si ce buruieni aveti nevoie sa combateti.
   Cand intampinati probleme cu vreo boala sau daunator, ne puteti trimite poze si vom incerca sa venim in sprijinul dumneavoastra.
   Va anuntam ca si produsul Trika Expert (http://www.botanistii.ro/oxon-trika-expert-1-kg.html) a revenit pe stoc.
   Inca in aspect: este posibil ca unele recipiente sa fie cam mici. Puteti verifica la 1-2 plante daca radacinile au ajuns la peretii vasului, pentru a va da seama daca spatiul este inca suficient.

 4. Dupa umila mea cunostinta despre buruieni, cele intalnite la afinii mei sunt : volbura ( sau rochita randunicii – daca spun bine ), papadia, mohorul, unele care se inmultesc prin stoloni, ca si capsunile, alta care creste extrem de repede, cu frunzulite multe si foarte marunte, de culoare verde deschis (daca le lasi se face ca un covor la suprafata solului ) si o mare parte din cele de aici http://www.bp-soroca.md/pdf/Ghidul buruienilor dicotiledonate.pdf. Daca ma uit la una din plantele enumerate in acel ghid, respectiv la Galinsoga parviflora – Busuioc salbatic vad ca o singura planta face 10000 de seminte. Avand in vedere ca de cand i-am plantat nu am dat cu niciun erbicid, va dati seama cam ce e in solul lor. Nu mai vorbesc de ce e intre randuri. Nici acolo nu am dat cu erbicid pentru ca imi era frica sa nu se prelinga si sa ajunga si la afini. Plivesc si buruienile de printre randuri, dar cam la 3 saptamani.
  Multumesc foarte mult pentru raspuns, dar va rog, poate gasiti ceva si pentru buruienile dicotiledonate.

 5. Da, stiu despre folia agrotextil, dar m-am ferit sa o utilizez pana acum pentru ca am inteles ca aduce un plus de caldura la nivelul solului afinului, iar la mine e o problema cu apa. Acolo unde ii am nu este apa. Eu aduc apa cu camionul. Stiu ca vi se pare ciudat si putin cantitativ, dar nu e putin pentru ca aduc de cateva ori pe saptamana. O sa ma mai chinui vara asta. Din toamna ii mut intr-un loc unde am apa.
  De aceea am amanat aplicarea agrotextilului.
  O ultima intrebare. Daca am doar 300 de afini, respectiv o suprafata mica – cam 1000 metri, am nevoie de un stup de albine sau o colonie cu bondari ? Si care sunt mai eficienti: bondarii sau albinele ? Mentionez ca am soiurile Eliot si Duke. Se spune ca Eliot e autopolenizator, dar poate ca totusi ar mai trebui ajutat.
  Multumesc foarte mult pentru raspunsuri ! O zi buna va doresc !

 6. Multumesc mult pentru raspunsuri. Am apreciat faptul ca am primit raspunsuri foarte detaliate, nu doar solutia si atat.
  Va urez mult succes in ceea ce faceti, dumneavoastra si firmei pe care o reprezentati !
  Toate cele bune !
  Cu drag,
  Simona

 7. Bună ziua!am un solar în care de un an de zile după prima cultura de castraveți au apărut nematozi în. …Nu am facut nimic cu a doua cultura de castraveți pentru ca a fost compromisa cam 70%,deși am folosit nemagold,nemateorin și toamna am stropit solul cu formol…În primăvara am plantat castraveții la 1 martie la căldură și am observat ca după 2 săptămânii au apărut iar și iar nu au mers…Acum am plantat roși Zulfia f1 la 4 iunie și se pălesc nu se dezvolta Bine nu iau stimulent florile și nu știu ce sa fac sau ce sa pun sa pot sa mai folosesc locul…..Mă ganeam la fasole de bacau dar îmi este frica sa nu fie afectata și ea și sa investesc degeaba…Va rog frumos sa îmi spuneți ce soluții mai pot avea sa pot pune măcar din primvara rosii sau castraveți! Mă gândeam sa plantez și craițe printre plante.

 8. Buna ziua….am doua probleme la care va rog sa ma indrumati cu sfaturile d-stra.

  1.Musculita alba pe varza ,plantatie in exterior, am stropit-o cu fastac,actara,afirm…
  si degeaba….
  2.In solar am nematozi care mi-au cam distrus cultura de rosii,acum as dori sa plantez alt rasad pt toamna tot de rosii. Ce ma sfatuiti sa fac ?
  in speranta ca voi primi de la d-stra un sfat va multumasc si va urez multa sanatate

 9. Buna ziua….am doua probleme la care va rog sa ma indrumati cu sfaturile d-stra.

  1.Musculita alba pe varza ,plantatie in exterior, am stropit-o cu fastac,actara,afirm…
  si degeaba….
  2.In solar am nematozi care mi-au cam distrus cultura de rosii,acum as dori sa plantez alt rasad pt toamna tot de rosii. Ce ma sfatuiti sa fac ?
  in speranta ca voi primi de la d-stra un sfat va multumasc si va urez multa sanatate

 10. In toamna asta am descoperit la radacinile de rosii si murcovi infestarea lor cu nematoizii,cu respect va rog oferitim solutii de combaterea lor ce o pot aplica incepand cu 1 martie
  Va multumesc anticipat

 11. In toamna asta am descoperit la radacinile de rosii si murcovi infestarea lor cu nematoizii,cu respect va rog oferitim solutii de combaterea lor ce o pot aplica incepand cu 1 martie
  Va multumesc anticipat

 12. Multumim. Foarte bun articolul si foarte util.
  O mica scapare amuzanta “masuri de igiena culturala”.

  • Va multumim pentru spiritul de observatie! Am corectat eroarea de redactare!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor