Colocasia, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 8 august 2024

colocasia
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Colocasia este o planta tropicala, inrudita cu plante precum Monstera si Philodendron. Colocasia se remarca prin frunzele impresionante, foarte decorative. In zonele din care provine, frunzele pot atinge peste 1 metru lungime. Datorita dimensiunii si formei frunzelor, planta mai este denumita popular si “ureche de elefant”. Frunzele mari sunt sustinute de tulpina carnoasa si robusta. Desi este o planta decorativa prin frunze, aceasta produce si flori, insa nu sunt semnificative din punct de vedere estetic.

In regiunile cu climat cald si umed sunt intalnite in aer liber, insa in zonele cu climat temperat sau rece sunt crescute ca plante de interior. 

Colocasia – specii si varietati

  • Colocasia esculenta “Black Magic” – cu frunze de culoare negru-violet, cu aspect prafuit; 
  • Colocasia esculenta “Illustris” – cu frunze mari, lucioase si nervuri proeminente;
  • Colocasia esculenta “Blue Hawaii” – cu frunze verzi si nervuri negru-violet; 
  • Colocasia esculenta “Mojito” – una din cele mai frumoase varietati. Frunzele sunt verzi cu pete negre, din loc in loc;
  • Colocasia gigantea “Thailand Giant” – in habitatul natural frunzele ating dimensiuni de pana la 1,5 metri lungime si 1,2 metri latime.

Conditii de mediu

Lumina. Creste si se dezvolta optim in conditii de lumina indirecta. Amplasarea in lumina directa poate conduce la aparitia arsurilor foliare. 

Temperatura. Prefera temperaturile mai ridicate: 20-25 ℃. Temperaturile sub 10 ℃ pot deteriora planta.

Umiditate. Are nevoie de o umiditate atmosferica mai ridicata. Pentru a creste umiditatea atmosferica, planta se poate amplasa langa alte ghivece cu plante, ori pe o tava cu pietris permanent umed, ori puteti pulveriza regulat frunzele cu apa necalcaroasa. 

Substrat. Necesita un substrat usor acid, cu o capacitate buna de drenare, bogat in humus. Este important ca ghiveciul sa prezinte orificii pentru drenaj pentru a evita stagnarea apei.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire

Udare. Colocasia are nevoie de udare regulata, astfel incat substratul sa se mentina reavan. Se poate folosi apa la temperatura camerei, cu un continut scazut de clor.

Fertilizare. In perioada de crestere activa (martie-septembrie) se poate fertiliza cu un ingrasamant specific pentru plante verzi. In timpul iernii se intrerupe administrarea ingrasamantului.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Se poate face primavara, atunci cand ghiveciul devine neincapator. 

Inmultire. Colocasia se poate inmulti prin separarea lastarilor de la baza plantei sau prin butasi. 

Boli si daunatori

Colocasia este sensibila la putrezirea radacinilor, care apare, de regula, din cauza umiditatii ridicate si persistente in substrat. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt acarienii si afidele.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de udarea excesiva sau insuficienta, ori de lipsa anumitor nutrienti;
  • Desi este o specie tropicala, este recunoscuta pentru adaptabilitatea ridicata. Unele specii si varietati pot tolera inclusiv temperaturile mai scazute sau seceta;
  • Toate partile plantei sunt toxice pentru oameni si animale.
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Colocasia
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Colocasia

5 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile