Coada soricelului- ACHILLEA millefolium

Istoric. Intrebuintari

Coada soriceluluiCoada soricelului este o straveche planta medicinala, fiind una dintre cele mai cunoscute si utilizate specii in medicina traditionala a multor popoare. Datorita valorii sale terapeutice, figureaza in tratatele a numeroase tari.
In medicina populara, coada soricelului este folosita in tratamentul afectiunilor gastrointestinale, reducand aciditatea in cazul gastritelor. Extern, se intrebuinteaza pentru cicatrizarea ranilor greu vindecabile, utilizandu-se sucul proaspat extras din planta.

Coada soricelului este utilizata in industria lichiorurilor si a parfumurilor. Totodata este si o specie melifera (are flori din al caror nectar albinele prepara mierea).

Principiul activ al plantei este uleiul volatil, de culoare albastra, determinat in cantitati de 0.34-1.40 %. Componentii lui principali sunt proazulenele, compusi sescviterpenici, care se transforma in azulene in timpul distilarii. Continutul in azulene variaza in funtie de chemotaxon si poate ajunge la peste 50 % din ulei volatil.
Pe langa proazulene, in uleiul volatil s-au mai evidentiat compusi terpenici. Materia prima vegetala contine macro si microelemente precum: Fe, Cu, Mn, Ni, Zn, Si.

Descriere

Coada soricelului

Achillea millefolium este o specie perena, erbacee.
Partea subterana este reprezentata de un rizom lignificat, din care se dezvolta stoloni subterani.
Tulpina este erecta, inalta de 40-80 cm. Planta prezinta doua feluri de tulpini : cele florifere , care poarta inflorescentele, ce sunt ramificate, inalte, erecte, cu internodii lungi, pubescente, cu diametrul de 0.4-0.5 cm, si cele cu internodii scurte , care poarta numai frunze.
Frunzele sunt asezate altern, penat-sectate, lanceolate cu un numar mare de fasii înguste. Cele bazale sunt mai scurte, iar cele tulpinale mai lungi, de 8 cm.

Florile sunt dispuse in corimb, compus din numeroase antodii (peste 100), de forma ovoida sau globuloasa. Coada soriceluluiInvolucrul este format din bractee pubescente. Fiecare antodiu este format din 5-6 flori ligulate, radiare, albe, uneori cu o nuanta cenusie sau roz, formate din 3 lobi. Florile tubulare, in numar de 15-20 sunt hermafrodite, avand o corola de 5 zimti, un ovar inferior si 5 stamine concrescute.Ele trebuie culese în soare puternic – atunci creşte conţinutul în uleiuri volatile şi deci, forţa ei lecuitoare.
Coada soricelului infloreste din iunie si pana toamna.
Fructul este o achena alungita de 2-3 cm lungime.
Specii, soiuri
Speciile A. Collina Becker, A. Pannonica Scheele, A. Asplenifolia Vent, A. Chritmifolia W. Et K  A. Stricta Scheich, A. si  Millefolium L.
La noi in tara este extinsa in cultura populatia De Bujoreni.

Raspandire

Coada soricelului este raspandita in zonele temperate ale Europei, in Peninsula Balcanica, Italia, Germania, Rusia si se intalneste frecvent in Asia si America de Nord. Specia se intalneste pana la altitudinea de 1000 m.
In tara noastra creste spontan in multe zone ale tarii, prin pasuni, fanete, pe marginea drumurilor. Este o specie cu o mare plasticitate ecologica, fiind extinsa de la ses la munte. In zone sudice, coada soricelului acumuleaza ulei volatil in cantitate sporita, fapt care pledeaza pentru extinderea in cultura a speciei in sudul si sud-estul tarii, in Campia Munteniei, Olteniei etc.

Particularitati si cerinte biologice

Semintele de coada soricelului germineaza in sol in 45-60 de zile, iar primele frunze adevarate apar dupa 9-10 zile de la rasarire.

Temperatura. Coada soricelului este o specie termofila, care se dezvolta bine in zonele sudice, fiind rezistenta la temperaturile joase din perioada de iarna, precum si cele ridicate din lunile de vara, ce influenteaza pozitiv acumularea principiilor active.
Apa. Aceasta influenteaza de asemenea dezvoltarea plantei si continutul in azulene, care in conditii de clima calda si umeda atinge valori mai mari decat in zonele secetoase.
Lumina. Acest factor influenteaza specia in toata perioada de vegetatie, dar mai ales in timpul infloritului, favorizand acumularea uleiului volatil si a proazulenelor.
In general, s-a constatat ca factorii ecologici si mai ales lumina si insolatia influenteaza direct continutul in proazulene, care creste brusc sub influenta razelor solare. Coada soricelului este o specie mezofita, care reactioneaza puternic la schimbarea conditiilor de lumina. Prin transplantarea speciei de la ses la munte se reduce procesul de fotosinteza.
Solul. Cresterea si dezvoltarea plantelor sunt influentate de tipul de sol, dar coada soricelului se poate dezvolta si pe soluri nisipoase, precum si cele cu textura mijlocie. Ph-ul solului nu influenteaza continutul in azulene.

Tehnologia de cultura

coada-soriceluluiLocul in asolament. Fiind o specie perena, care poate fi mentinuta in cultura 4-5 ani, trebuie cultivata in afara asolamentului, pe clinuri in luncile raului sau in asolament cu specii furajere perene. Nu manifesta cerinte deosebite fata de planta premergatoare. Totusi, cele mai indicate sunt cerealele si mai ales prasitoarele care lasa terenul curat de buruieni. Coada soricelului va reveni pe aceasi loc dupa 4-5 ani.
Fertilizarea. Coada soricelului reactioneaza favorabil la fertilizarea cu NPK prin sporirea atat a productiei de herba, cat si a continutului in ulei volatil. In functie de starea de vegetatie a culturii, aceasta se va fertiliza in toti anii de vegetatie pentru a mentine un potential ridicat de productie. Se recomanda fertilizarea cu azot de 60 kg/ha, fosfor 30-40 kg/ha si potasiu 30 kg/ha.
Fosforul si potasiul trebuie aplicate toamna, iar azotul primavara devreme. In anii urmatori cultura va fi fertilizata cu doze moderate de ingrasaminte.
Pregatirea solului. Lucrarile de pregatire se fac diferentiat. Astfel dupa recoltarea plantelor premergatoare timpurii terenul se ara la adancimea de 22-25 cm cu plugul in agregat cu grapa cu colti.
Pregatirea patului germinativ pentru aceasta specie trebuie sa se faca cu multa grija, astfel ca aceasta sa fie bine nivelat si maruntit, folosindu-se in acest scop combinatorul.
Cu o zi inainte de semanat, terenul se tavalugeste cu tavalugul inelar sau neted.
Modul de inmultire. Coada soricelului se inmulteste prin seminte, semanate direct in camp.
Epoca se semanat. Specia se seamana direct in camp in lunile august si septembrie, astfel ca plantele sa intre in iarna in stadiul de rozeta. Rezultate bune s-au obtinut si prin semanatul in pragul iernii.
Distanta si adancimea de semanat. Distanta si adancimea de semanat nu influenteaza semnificativ productia de herba, dar la distantele mai mari se executa mai usor lucrarile de intrcoada-soricelului-4etinere. Astfel, in functie de gradul de imburuienare al solului se va stabili distanta de semanat de 50-62.5 cm.
Semanatul se va face superficial, la 0.5 cm adancime, deoarece semintele sunt foarte mici. Pentru realizarea acestei adancimi se vor atasa limitatoare de adancime la brazdare.
Norma de samanta. Aceasta se stabileste in functie de valoarea culturala a semintei si de modul de pregatire a patului germinativ. Samanta trebuie sa indeplineasca indicii de calitate prevazuti: puritate fizica 70-50 % si germinatie de 65-50 % pentru clasele I si a II-a.
Lucrarile de intretinere. Deoarece dupa rasarie plantele sunt firave si sensibile la imburuienare, se recomanda un plivit pe rand indata ce se contureaza randurile si o prasila intre randuri utilizand cultivatorul prevazut cu discuri de protectie sau o prasila manuala. In decursul verii se vor executa in total 2-3 prasile pana la recoltare si una dupa recoltare.
In culturile semincere se vor efectua lucrari de purificare biologica inainte de inflorit, eliminandu-se din lan plantele atipice, pe cele bolnave, precum si pe cele nedezvoltate.

Boli si daunatori

Coada soricelului fiind extinsa in cultura numai pe suprafete mici, pana in prezent nu s-au semnalat boli sau daunatori care sa reduca semnificativ productia sau calitatea materiei prime vegetale.

Recoltare

coada-soricelului-5Epoca de recoltare. Pentru stabilirea momentului optim de recoltare s-a studiat variatia principiilor active in cursul perioadei de vegetatie. Se cunoaste faptul ca continutul in ulei volatit si cel in azulene, desi sunt insusiri ereditare, totusi sunt supuse influentei factorilor externi, modificandu-se totodata nivelul acestora si in functie de fazele fenologice.
Studiul dinamicii uleiului volatil si a azulenelor in functie de varsta frunzelor a evidentiat faptul ca frunzele tinere sunt cele bogate in principii active.
In concluzie, coada soricelului trebuie recoltata la inceputul infloririi plantelor, in zile senine si calde, in orele cu insolatie maxima.
Modul de recoltare. Materia prima vegetala este reprezentata prin inflorescente care se recolteaza la inaltimea de ramificare. In decursul perioadei de vegetatie se pot obtine doua recolte de herba, care reprezinta 8-12 t planta proaspata/ha.
Culturile semincere pot fi recoltate din anu al II-lea de vegetatie.

Prelucrarea materiei prime

Pe piaţă se pot găsi pliculete ce contin doar inflorescentele plantei, sub denumirea de  coada-soricelului-2Flores milefolli.

Dar coada şoricelului se mai poate găsi şi sub forma de Herba milefolli, iar atunci înseamnă că în respectiva cutie cu ceaiuri se găseşte toată planta: frunze, tulpină, flori poate si radacina.ceai-bun-coada-soricelului

Uscarea. Aceasta se face pe cale naturala, la umbra, sub soproane, unde plantele se aseaza in strat subtire.

La uscarea in uscator nu se va depasi temperatura de 35º C.
Ambalarea, pastrarea. Dupa uscare, herba se ambaleaza in saci de panza rara, insa daca se pastreaza mai mult de un an de zile continutul in ulei volatil si in azulene se reduce semnificativ.