Clusia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 27 septembrie 2023 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Clusia rosea face parte din familia Clusiaceae, familie care cuprinde aproximativ 150 de specii, majoritatea fiind native din zonele tropicale ale Americii. Clusia sau Copacul autograf, in tara noastra se cultiva in ghivece si este o specie decorativa prin frunze. Specia are o crestere lenta, in ghiveci ajunge la inaltimi de 60-80 de cm. Frunzele sale sunt groase, carnoase, ovale, de culoare verde. Florile apar primavara si vara, pot fi colorate in alb, roz sau crem si au un parfum placut.
Clusia – Conditii de mediu
Lumina. Prefera pozitionarea in locuri luminoase, dar poate tolera si umbra partiala.
Temperatura. Creste bine la temperaturi optime de 16-28 °C, insa in perioada de iarna are nevoie de o perioada de repaus, cand trebuie amplasata intr-o camera mai racoroasa, la temperaturi de 13-15 °C.
Substrat. Se recomanda folosirea unui substrat poros. Acesta poate fi imbogatit cu nisip sau perlit pentru a facilita drenarea apei.
Umiditatea aerului. Prefera umiditatea ridicata, se pulverizeaza ocazional frunzele cu apa dedurizata sau se aseaza ghiveciul deasupra unui bol cu pietris umed.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Clusia
Udarea. Se adauga apa moderat, astfel incat substratul sa se usuce pe o adancime de aproximativ 3 cm intre udari, iar pe timpul iernii, udarile se reduc.
Fertilizarea. Se face in perioada primavara-vara cu un ingrasamant lichid pentru plante suculente.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Plantele se inmultesc pe cale vegetativa, prin butasire. Se mai pot inmulti si prin seminte, insa este o metoda mai putin frecventa.
Transplantare. Se poate transplanta anual, primavara, daca este necesar. Se recomanda alegerea unui substrat cu capacitate buna de drenaj, intrucat umiditatea ridicata poate determina aparitia patogenilor.
Boli si daunatori
Aceste specii nu sunt predispuse la atacul unor boli sau daunatori, dar cand sunt amplasate in interior, pot aparea acarieni, afide, paduchi.
In plus
- Este o specie care purifica aerul absorband dioxidul de carbon in timpul noptii.
- Planta isi pierde frunzele la diferente mari de temperatura.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Clusia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.