Cimbru – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

cimbru-Satureja-cultivare

Cimbru (Satureja hortensis) – este o planta anuala din familia Lamiaceae, originara din sudul Europei. Cunoscut inca din Antichitate, astazi cimbrul se gaseste in flora spontana din Europa si America de Nord, iar in tara noastra se cultiva pe suprafete mici, in toate zonele.

Utilizare cimbru

Cimbrul este utilizat atat ca planta condimentara cat si ca planta aromatica si medicinala.

Datorita gustului si aromei placute pe care le imprima mancarurilor, frunzele si lastarii tineri de cimbru se utilizeaza (in stare proaspata sau uscata) la pregatirea supelor, salatelor, a mancarurilor din carne, peste, ciuperci, a omletelor, marinatelor, a sosurilor de tomate, a conservelor de carne si legumelor sau a muraturilor. Fructele se utilizeaza si ele pentru aromatizarea diferitelor mancaruri in timpul iernii.

Cimbru – Particularitati botanice

Cimbrul este o planta erbacee anuala, ce creste sub forma de tufa, inalta pana la 40-50 cm. Prezinta frunze sesile sau scurt petiolate si flori mici, aromate, de culoare mov deschis sau roz.

Exigente ecologice

Cimbrul prezinta cerinte moderate fata de factorii de mediu si poate creste si in conditii mai vitrege. Este o planta iubitoare de lumina si asigura productii ridicate, cu continut mare de uleiuri eterice, daca este cultivat in locuri bine expuse la soare. Prefera solurile bogate in humus, libere de buruieni, bine aprovizionate cu apa, cu pH de 6-7,5. In conditii de seceta, culturile se iriga. 

Cimbru – Tehnologia de cultivare

Cimbrul se poate cultiva prin semanat direct in camp sau prin producerea in prealabil a rasadurilor. Se cultiva, de obicei, asociat cu alte culturi sau mai rar in cultura pura.

La pregatirea terenului, se pot administra ingrasaminte organice sau chimice, de tip NPK echilibrat.

Semanatul direct in camp se face la inceputul lunii aprilie (cand in sol se inregistreaza temperatura de 5-6 ºC), la adancimea de 1,5-2 cm. Se prelucreaza bine terenul pentru a favoriza germinarea uniforma. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul producerii rasadului, se seamana in rasadnite reci sau solarii neincalzite la sfarsitul lunii martie, folosind 3-5 g samanta la m². In conditii prielnice, rasarirea are loc in 8-14 zile de la semanat. Lucrarile de ingrijire aplicate rasadurilor sunt cele obisnuite. Rasadul nu se repica ci se transplanteaza direct la locul de cultura. 

Plantarea rasadului in camp se face in luna mai, la distanta intre randuri de 15-20 cm, iar intre plante pe rand se lasa 18-19 cm. Pentru irigarea culturii, se recomanda instalarea sistemelor de irigare prin picurare inainte de plantarea rasadurilor. 

Lucrari de ingrijire

Cultura se intretine curata de buruieni prin prasile mecanice pe intervalele dintre randuri si pe rand. Culturile de cimbru pot fi invadate de cuscuta, din acest motiv se recomanda folosirea semintelor certificate, pure si distrugerea vetrelor prin cosire si ardere.

La culturile obtinute prin semanat direct in camp, cand plantele au 4-5 perechi de frunze, se face raritul, lasandu-se intre acestea circa 18-19 cm.

Pentru mentinerea in sol a umiditatii, se aplica irigari in timpul perioadei de vegetatie. La nevoie, se fac tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

cimbru-Satureja-uscare-utilizare

Momentul optim de recoltare este atunci cand plantele incep sa infloreasca. Se recolteaza varfurile lastarilor sau frunzele si se utilizeaza proaspete sau se usuca in locuri bine ventilate, pentru utilizare ulterioara. Recoltarea se poate realiza si prin taierea plantelor de la baza si uscarea ca atare in incaperi bine aerisite.

Pentru obtinerea de seminte, se cultiva cateva plante destinate acestui scop. Dupa formarea fructelor pe plante si maturarea acestora, se recolteaza si se usuca plantele, extragerea semintelor facandu-se ulterior. 

Boli si daunatori

Cimbrul este rareori atacat de boli si daunatori, insa afidele pot fi observate pe cresterile tinere ale plantei. In cazul observarii unor simptome de atac, se aplica produse omologate.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile