Cicada melifera (Metcalfa pruinosa) – identificare si combatere

cicada-melifera-identificare-combatere

Cicada melifera, Metcalfa pruinosa, este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, larg raspandita in Statele Unite, Mexic si Cuba. In Europa a fost mentionata pentru prima data in 1979, in Italia, pe diferite specii de arbori si arbusti. In perioada iunie-august 2009, populatii ale acestei specii au fost semnalate pentru prima data in zona oraselor Constanta si Eforie, pe mai multe plante gazda.

Formele adulte de Metcalfa pruinosa sunt inaripate. Acestea au o lungime cuprinsa intre 5,5-8 mm si o latime de 2-3 mm. Culoarea lor variaza de la brun la cenusiu. Corpul este acoperit de o secretie ceroasa, atat la adulti, cat si la larve. Aripile anterioare au marginea externa aproape dreapta, cu apexul si tornusul aproape simetrice. In partea bazala prezinta doua pete negricioase caracteristice. Ultimul stadiu larvar are circa 4 mm lungime (fara a lua in considerare filamentele cerate), culoare verde palid si ochi rosii. Aceasta specie, precum alte cicade, poate fi usor confundata cu o molie. Se deosebeste prin aripile de forma triunghiulara, pozitionate vertical pe langa corp, ce ii dau un aspect comprimat lateral, in forma de pana.

cicada-melifera-metcalfa-pruinosa-atac

Biologie si ecologie

Cicada melifera, ierneaza sub forma de oua, depuse in scoarta ramurilor plantelor gazda. Dimorfismul sexual este foarte slab marcat. Astfel, femelele sunt extrem de greu de deosebit de masculi. Prezinta o singura generatie pe an si cinci stadii larvare de dimensiuni diferite.

Plante atacate si mod de daunare

Specie polifaga, Metcalfa pruinosa are ca plante gazda peste 200 specii, de la plante spontane la pomi fructiferi si mai ales plante ornamentale. Adultii si larvele se hranesc prin intepat si supt, cu sucul celular al plantelor. Astfel, acestea raspandesc numeroase viroze si boli. 

Secretia ceroasa alba, floculenta, produsa de nimfe, confera plantelor un aspect inestetic, afectandu-le totodata valoarea comerciala. 

cicada-melifera-atac

Combatere

Din cauza stratului de ceara care ii acopera in totalitate corpul, combaterea cicadei melifere este mai dificila. De aceea, este necesara efectuarea mai multor tratamente la intervale de 7-10 zile. Se recomanda alternarea insecticidelor din grupe diferite.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, foarte importanta este adaugarea unui adjuvant in solutia de insecticid, pentru a favoriza patrunderea substantei prin stratul de ceara. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile