Chimen – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

chimen-carum-carvi-ingrijire-cultivare (1)

Chimen (Carum carvi) – este o planta bienala si face parte din familia Apiaceae. Planta este raspandita in Europa si Vestul Asiei si este folosita in condimentarea preparatelor. In Romania, chimenul este raspandit in zona colinara, unde creste ca planta spontana sau cultivata.

Chimenul este folosit inca din antichitate, fiind apreciat pentru calitatile aromatice si medicinale ale achenelor (fructele chimenului).

Utilizare chimen

Partile utilizate sunt fructele (achenele), fiind folosite ca mirodenii in diverse preparate culinare si pentru aromatizarea produselor de panificatie (covrigei, saratele).

Este folosit in prepararea ceaiurilor utilizate impotriva afectiunilor stomacale. Uleiul volatil este utilizat in industria sapunurilor si a cosmeticelor. De asemenea, chimenul este o buna planta melifera.

Chimen – Particularitati botanice

Radacina este pivotanta, bine dezvoltata, nu prezinta numeroase ramificatii si poate patrunde adanc in sol. Tulpina este erecta, fara perisori, poate ajunge la o inaltime de 50-100 cm si se ramifica in partea superioara.

Frunzele sunt alterne (asezate de o parte si de alta a tulpinii) si sunt fin ramificate. Florile sunt de culoare alb sau roz si au dimensiuni reduse. Fructele sunt reprezentate de achene oval-alungite, de culoare bruna.

Exigente ecologice

Temperatura. Chimenul nu este o specie pretentioasa fata de temperatura. In timpul vegetatiei, chimenul are nevoie de temperaturi cuprinse intre 16-17 ºC. In perioada infloritului si a fructificarii, temperatura optima este de 18-19 ºC.

Lumina. In primul an de vegetatie nu prezinta exigente fata de lumina. In anul al doilea de vegetatie, in perioada infloritului si a fructificarii, cerintele fata de lumina cresc. Perioadele cu zile insorite si calduroase ajuta la acumularea uleiului volatil in fructe.

Umiditate. Planta are cerinte normale fata de umiditate in primul an de vegetatie. In anul al doilea, cerintele fata de umiditate cresc. Lipsa apei si prezenta vanturilor uscate au afecte negative asupra productiei si a acumularii uleiului volatil.

Sol. Prefera solurile usoare, bogate in humus. Nu sunt indicate solurile nisipoase sau argiloase.

Tehnologia de cultivare

Pregatirea terenului. Dupa premergatoare timpurii, se executa lucrarea de dezmiristit (10-12 cm), urmata de aratura de baza (28-30 cm), in toamna. Dupa premergatoare tarzii, se va efectua aratura de baza la aceeasi adancime. In primavara, se va executa o nivelare a araturii, iar patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului.

Infiintarea culturii. Chimenul poate fi infiintat in cultura pura sau mixta ( alaturi de mustar, mac sau mazare). Semanatul este indicat sa aiba loc primavara, de indata ce umiditatea solului si temperatura permit infiintarea culturii.

Norma de semanat este de 10-12 kg/ha, in cultura pura si de 8 kg/ha in cultura mixta. Distanta intre randuri este de 50 cm, iar adancimea de semanat este de 2-3 cm.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire chimen

Fertilizare. Chimenul reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor. Se poate aplica gunoi de grajd in primul si al doilea an de vegetatie. Ingrasamintele minerale se pot aplica in functie de gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile de intretinere. De indata ce plantele au rasarit, se aplica prasile mecanice, manuale sau lucrari de plivit. In functie de gradul de imburuienare, se poate erbicida, utilizand erbicide corespunzatoare culturii.

Recoltare si depozitare

chimen-carum-carvi-planta-uscata-seminte-condiment

Epoca de recoltare. Pentru a evita pierderile de recolta, este importanta alegerea momentului potrivit pentru recoltare.

Recoltarea manuala se realizeaza atunci cand 35-40% din fructe sunt coapte. Fructele capata o culoare galben-bruna.

Recoltarea mecanizata se realizeaza atunci cand 65-70% din fructe sunt coapte. Pentru a evita pierderile prin scuturare, este indicat sa se recolteze dimineata sau seara.

Modul de recoltare. Pentru recoltarea manuala este utilizata secera sau coasa. Plantele rezultate se leaga in snopi si se asaza in gramezi. La maturarea completa a fructelor, se executa lucrarea de treierat.

Pentru recoltarea mecanizata, chimenul se secera cu ajutorul utilajelor de tip vindrover. Plantele se lasa in brazda timp de 4-5 zile, apoi se treiera.

Conditionarea si uscarea. Fructele treierate se conditioneaza pentru a elimina impuritatile (buruieni, resturi vegetale). Conditionarea se poate realiza cu ajutorul selectorului.

Dupa conditionare, fructele se usuca. Acestea se intind in spatii curate si aerisite. Stratul nu trebuie sa depaseasca 20-25 cm grosime. Este indicata lopatarea zilnica (1-2 ori).

Chimenul se poate depozita in magazii uscate si aerisite. Productia poate fi ambalata in saci din iuta.

Boli si daunatori

Principalele boli ale culturii de chimen sunt: putregaiul alb, antracnoza, mana si fainarea.

Dintre daunatori, omida de stepa si gandacul pamantiul apar cel mai frecvent. Pagube insemnate pot fi provocate de soarecii de camp.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile