Cerintele fata de temperatura

legume-temperatura-cerinte

Temperatura este un factor de mare insemnatate, care influenteaza toate procesele vitale ale plantelor. Incepand cu germinarea semintelor si incheind cu maturarea fructelor si semintelor, toate etapele din viata plantelor sunt direct influentate de caldura, valorile sale corespunzatoare asigurand desfasurarea normala a proceselor biologice.

Cresterea si dezvoltarea echilibrata a oricarei plante legumicole are loc in conditiile in care caldura se afla intr-un grad optim, cand temperatura din atmosfera si sol scade sau creste fata de nivelul optim, procesele de crestere si dezvoltare incetinesc pana la limitele minime sau maxime de temperatura, la care acestea inceteaza cu totul.

Nivelul temperaturii minime si optime pentru unele culturi legumicole in °C

Plantele legumicole au cerinte foarte variate, ca urmare a originii lor ecologice diferite. Astfel, semintele de salata, mazare, spanac, ceapa, varza, morcov, patrunjel etc. germineaza la 3-5°C, in vreme ce semintele de tomate si ardei la 12-14°C, iar cele de castraveti, pepeni, dovlecel si bame la 14-16°C.

Varza, conopida timpurie, gulioarele isi formeaza partea comestibila, de preferinta primavara, la temperaturi de 18-20°C, iar castravetii, pepenii galbeni etc. au nevoie pentru fructificare de 22-28°C.

Plantele legumicole se impart in 3 grupe, in functie de cerintele de temperatura:

  • Cu cerinte ridicate, necesitand pentru germinarea cel putin 12-14°C, iar pentru vegetatie si fructificare 22-28°C. Legumele din aceasta grupa pot vegeta la temperaturi maxime de 35-40°C si devin sensibile sau chiar stagneaza in vegetatie la valori de 2-3°C. In aceasta categorie se incadreaza castravetii, pepenii verzi si galbeni, dovleceii, vinetele, tomatele, ardeii, fasolea, bamele si altele.
  • Cu cerinte reduse, necesitand pentru germinatia semintelor 3-5°C, iar pentru formarea partii comestibile temperaturi optime de 14-21°. Legumele din aceasta grupa, insamantate sau plantate in termenele calendaristice optime, pot rezista chiar in conditiile unor valori negative. In aceasta grupa se incadreaza varza alba, rosie, conopida, gulia, morcovul, patrunjelul, pastranacul, ridichile, ceapa, usturoiul, prazul, mazarea, salata, spanacul, andivele, etc.
  • Cu rezistenta mare la frig, sunt legumele multianuale sau perene, a caror durata de viata este cuprinsa intre 8-20 ani. Prin intermediul unor lucrari sumare de protectie legumele pot rezista in timpul iernii la temperaturi de -25…-30°C. Din aceasta grupa fac parte sparanghelul, hreanul, macrisul, stevia, leusteanul etc.

Obisnuirea rasadurilor cu mult aer, temperatura mai scazuta, cu lumina si umezeala mai putin conduce la realizarea unei rezistente la frig si la arsita soarelui. Procesul care se desfasoara inainte de plantare se numeste „calirea rasadurilor”.

Plantele legumicole sunt cu atat mai rezistente la frig cu cat au in corpul lor mai multe substante hranitoare. Pentru a mari rezistenta la frig a rasadurilor si a culturilor timpurii, dupa plantare se practica ingrasarea cu superfosfat si sare potasica. Aplicarea ingrasamintelor conduce la o crestere a concentratiei sucului celular, protejand plantele fata de brumele tarzii de primavara.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile